UE ia masuri pentru contracararea propagandei straine
dezinformare rusiapropaganda strainapropaganda rusiainfractiuni cibernetice
Eurodeputatii avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusesti, pe care ei o considera principala sursa de informatii false in Europa, alaturi de cele provenite din China, Iran si Coreea de Nord.
Parlamentul European condamna ferm actiunile agresive in crestere din partea Rusiei, Chinei, Iranului si Coreei de Nord „care incearca sa submineze fundamentele si principiile democratiilor europene, precum si suveranitatea tuturor tarilor Parteneriatului Estic”, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
Citeste si:
Theresa May solicita un nou vot in Parlament privind acordul pentru Brexit. Varianta iesirii din UE fara acord a fost respinsa
Evaluand ultimele eforturi ale UE de contracarare a propagandei ostile de catre tari terte, eurodeputatii solicita crearea unui cadru legal robust atat la nivel european, cat si international in vederea combaterii amenintarilor hibride.
In rezolutia adoptata cu 489 de voturi pentru, 148 impotriva si 30 de abtineri, eurodeputatii doresc sa "atraga atentia asupra campaniilor de dezinformare rusesti care constituie principala sursa de informatii false in Europa".
Textul indeamna UE sa intareasca grupului operativ East Stratcom, infiintat in 2015, pentru a deveni o structura cu drepturi depline in interiorul Serviciului European de Actiune Externa, pentru a reactiona la propaganda ruseasca ostila.
Eurodeputatii cer ca actiunile furnizorilor de servicii de socializare, de mesagerie si de cautare online sa fie reglementate prin lege. Companiile care nu sterg rapid stirile false sistematice trebuie trase la raspundere. Mai mult, este nevoie ca autoritatile sa poata identifica si localiza autorii si sponsorii continutului politic publicat.
De asemenea, eurodeputatii condamna ferm imixiunea tertilor in alegeri si referendumuri. Statele membre sunt indemnate sa modifice cadrul legislativ electoral in asa fel incat sa le ofere posibilitatea de a contracara in mod proactiv amenintarile provenite din campaniile de dezinformare, atacurile si infractiunile cibernetice, si incalcarea libertatii de expresie la vot.
Potrivit Comisie, este nevoie ca statele membre sa sprijine tarile asociate UE si Balcanii de vest pentru a se asigura de o aparare puternica a proceselor electorale in fata activitatilor de propaganda rau-intentionata.
Intr-un vot care a avut loc marti, Parlamentul a adoptat, de asemenea, un cadru legislativ menit sa protejeze alegerile europene din mai 2019 impotriva folosirii ilegale a datelor personale, in urma cazurilor recente legate de referendumul pentru Brexit si de scandalurile Facebook/Cambridge Analytica.
Noile reglementari introduc sanctiuni financiare impotriva partidelor politice europene si a fundatiilor care folosesc intentionat in mod ilegal date personale in campaniile pentru alegerile europene.
"Dezinformarea otraveste inimile si mintile. Nu mai putem nega faptul ca institutiile si societatile noastre sunt tinta propagandei ostile a Kremlinului, care face parte dintr-o strategie mai larga. Din fericire, avem experienta si determinarea necesare pentru a contracara impreuna acest tip de activitati.
Raspunsul nostru depinde de flexibilitatea societatii, de transparenta mass-media si de incurajarea pluralismului, evitand in acelasi timp cenzura", a declarat raportorul Anna Elzbieta Fotyga.
Citeste si:
Ar putea deveni Luna teritoriu chinez?
Rezolutia face o evaluare a actiunilor Serviciului European de Actiune Externa in urma rezolutiei PE cu privire la comunicarea strategica a UE pentru a contracara propaganda, adoptata pe 23 noiembrie 2016.