”Eu in acest moment pot sa garantez voturile noastre, despre alte voturi nu pot vorbi, dar eu cred ca sunt sanse foarte bune sa existe inca sapte-opt voturi, ca sa avem 233 de voturi si atunci sigur, deschidem procedura constitutionala spre anticipate”.
Totusi, PSD si UDMR, au, impreuna, numai 228 de parlamentari, iar luni, presedintele Marcel Ciolacu, care a inceput deja strangerea de semnaturi pentru motiunea de cenzura, a anuntat ca a primit sustinerea a 115 parlamentari. Ramane de vazut cine se va alatura senatorilor si deputatilor UDMR si PSD in procedura de daramare a Guvernului si daca cele doua formatiuni vor strange cele 233 de voturi necesare. Pana in acest moment, Victor Ponta nu a oferit un raspuns clar in ceea ce priveste o eventuala sustinere a motiunii de cenzura, el spunand ca se afla in discutii in acest sens.
Alegerea primarilor in doua tururi, marul discordiei intre Putere si Opozitie
Proiectul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, asupra caruia Guvernul liberal a decis, saptamana trecuta, sa isi asume raspunderea, a ajuns, luni, in Parlament. Acum urmeaza ca parlamentarii sa se reuneasca intr-o sesiune extraordinara pentru a fi stabilit calendarul asumarii. In acest sens, luni, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului scrisorile prin care solicita convocarea celor doua Camere in sesiune extraordinara pentru a lua act de angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi.
De asemenea, o alta modificare pe care o propun liberalii vizeaza impiedicarea traseismului electoral. Guvernul propune in acest proiect legislativ toti cei care isi schimba domiciliul sau resedinta cu 90 de zile inainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresa.
PNL, dar si Klaus Iohannis, isi doresc schimbarea Legii electorale. Liberalii vor ca primarii sa fie alesi in doua tururi, iar presedintele militeaza si pentru "un parteneriat intre administratia centrala, prin guvern, si administratia locala prin primari".
"Eu imi doresc ca primarii sa fie alesi in doua tururi. Imi doresc un parteneriat intre administratia centrala, prin guvern, si administratia locala prin primari. Trebuie sa revenim la alegerea primarilor in doua tururi. Daca initivele legislative din Parlament nu se realizeaza, cred ca ar fi o abordare rezonabila sa se mearga cu angajarea raspunderii in Parlament”, a spus Klaus Iohannis, luni, prezent la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania.
Faptul ca Executivul PNL si-a asumat raspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi a determinat social-democratii sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Orban.
Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD, a spus ca, daca PNL isi asuma raspunderea pe acest proiect de lege, social-democratii nu vor sta pe ganduri si vor depune motiune de cenzura.
"Daca vor depune o lege de asumare pentru alegerile primarilor in doua tururi categoric PSD va depune o motiune de cenzura. Vad ca si UDMR sustine. Speram sa putem propune si un alt guvern. Sa speram ca presedintele va respecta Constitutia, dupa ce ia mandatul in 22 decembrie. Noua ne-a respectat-o. A numit trei premieri. Ma bazez pe faptul ca pana acum a respectat, in ceea ce priveste majoritatile, presedintele a respectat jocul democratic si constitutional”, a explicat Ciolacu.
Ca argumente pentru adoptarea acestui proiect sub asumarea Guvernului, PNL mentioneaza:
-
nivelul ridicat de nemultumire din societatea romaneasca si sustinerea covarsitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care nu a fost transpus in legislatia romaneasca din cauza tergiversarii deciziei in mod nejustificat ultimii ani de zile
-
faptul ca in traditia democratica a Romaniei conditia majoritatii pentru alegerea primarilor reprezinta un element al patrimoniului electoral, existand o singura interpretare data conceptului de majoritate, respectiv cea a optiunii a cel putin jumatate plus unu din numarul celor care isi exprima optiunea, care este aplicata in Romania in toate situatiile care impun hotarari adoptate prin vot.