Tezaurul Romaniei - UE face scut in jurul nostru si cere rusilor sa ne dea aurul inapoi. Rusia, sfidare fara margini la adresa poporului roman
tezaurul romaniei de la moscovatezaurul romaniei din rusiaunde e depozitat aurul romaniei
Tezaurul Romaniei a devenit motiv de disputa in relatiile internationale UE-Rusia. Cand parea ca nimic nu poate sa amplifice tensiunile dintre comunitatea europeana si cea a lui Putin, iata ca aurul Romaniei o face, din fericire!
In sfarsit, dupa mai bine de un secol de tacere, asteptare si umilinta, la cel mai inalt nivel al Uniunii Europene Romania este pusa pe tapet si aparata in fata unei nedreptati istorice.
Joi, in Parlamentul European s-a votat o rezolutie in care arata ca Rusia trebuie sa returneze integral tezaurul Romaniei. Mai mult, acest demers trebuie sustinut de catre institutiile europene abilitate in acest sens.
"Intr-o rezolutie adoptata joi, eurodeputatii subliniaza faptul ca, in ciuda mai multor incercari de negocieri diplomatice dupa Primul Razboi Mondial, tezaurul national al Romaniei, trimis in Rusia intre 1916 si 1917 pentru a fi pastrat in siguranta, nu a fost niciodata returnat integral de Rusia. Acesta este un caz international fara precedent de insusire ilegala a rezervelor de aur si a obiectelor de patrimoniu si reprezinta o preocupare permanenta pentru societatea romaneasca, adauga eurodeputatii”, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
Rusia, reactie sfidatoare la adresa Romaniei
Nostalgicii vremurilor apuse (sau nu inca), au ocazia sa-si ia o portie de veritabil tratament bolsevic, din declaratiile unor demnitari de prim rang de la Moscova.
Oficialii rusi au reactionat virulent la rezolutia PE. O reactie ce nu mai lasa loc de niciun comentariu ii apartine lui Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
El a afirmat ca "romanii nu sunt o natiune, ci un un mod de viata".
Cat despre temeinicia solicitarii UE, Rusia prin guvernul sovietic ar fi nationalizat aurul Romaniei din cauza „comportamentului necorespunzator” al Romaniei si ca ulterior tara noastra a refuzat sa „plateasca datoriile” sale catre „Imperiului Sovietic”, care ar fi, spun rusii, de 20-25 de ori mai mari decat valoarea Tezaurului.
Medvedev mai spune ca "Romania a acceptat acest lucru si apoi a primit de la noi renuntarea la reparatiile pentru perioada sa nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ei bine, acum, din nou, apetitul s-a reinviat la diferiti idioti din Parlamentul European"
"Ei bine, chiar nu stiu ce sa raspund la o asemenea obraznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari de la Rusia si cere sa returneze aurul Romaniei", a mai spus oficialul rus, care nu a ezitat sa-i numeasca pe liderii europeni "idioti, slabi, nimicuri".
La randul sau, Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a ministerului rus de externe, a spus in cadrul unei postari pe Telegram ca "Romania incearca sa puna pe umerii Rusiei datoriile sale fantoma vechi de un secol, ca sa amelioreze starea dezastruoasa a economiei sale nationale".
Tezaurul Romaniei de la Moscova - Momente de trista amintire
Amintim ca Tezaurul Romaniei a ajuns in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial. Tezaurul Romaniei, care consta dintr-o colectie valoroasa de bijuterii, obiecte de arta si alte comori, a fost trimis in Rusia pentru "siguranta" in timpul conflictului, ca o masura de precautie, pentru ca rusii sa ni-l pastreze si sa ni-l returneze in siguranta.
In 1916, Romania a intrat in razboi de partea Antantei, sperand sa isi consolideze teritoriile si sa castige independenta pentru Transilvania si Basarabia. Cu toate acestea, campaniile militare au fost nereusite pentru Romania, iar armata sa a suferit pierderi grele.
In 1917, situatia s-a complicat si mai mult odata cu Revolutia Rusa, care a dus la prabusirea regimului tarist. Noul guvern bolsevic a preluat puterea, iar Rusia a semnat un armistitiu cu Puterile Centrale. In aceasta perioada de instabilitate, guvernul rus a preluat controlul asupra tezaurului Romaniei si a altor bunuri din custodia Romaniei, ca o forma de protectie sau compensatie in ceea ce priveste datoriile de razboi.
Tezaurul Romaniei, care consta dintr-o colectie valoroasa de bijuterii, obiecte de arta si alte comori, a fost trimis in Rusia pentru "siguranta" in timpul conflictului. Cu toate acestea, in 1918, odata cu incheierea Primului Razboi Mondial si semnarea Tratatului de la Bucuresti intre Romania si Puterile Centrale, inclusiv Germania si Austro-Ungaria, situatia s-a schimbat din nou. Puterile Antantei au obtinut victoria in razboi, iar Romania a fost recunoscuta ca parte a castigatorilor.
Dupa Primul Razboi Mondial, tezaurul Romaniei a ramas in Rusia, iar aceasta situatie a devenit un subiect de disputa diplomatica intre cele doua tari. Cu toate acestea, dupa ce Romania a semnat Tratatul de la Versailles si si-a asumat angajamentul de a plati compensatii de razboi, inclusiv Rusiei, o parte din tezaur a fost redat Romaniei. Totusi, o mare parte din tezaur a ramas in Rusia.
Cat despre valoarea Tezaurului Romaniei din Rusia, aceasta este estimata la sute de milioane de dolari, insa evaluarea precisa este dificila din cauza caracterului unic si istoric al multor obiecte din colectie. Aceasta include bijuterii pretioase din colectiile regale, opere de arta si alte obiecte de valoare culturala si istorica, care au o importanta extraordinara pentru patrimoniul cultural al Romaniei.
Rusia a trimis in Romania lazi cu sigiliile originale rupte si obiecte lipsite de valoare, ca "restituire a Tezaurului". Din peste 90 de tone de aur, am primit 77 de grame inapoi
Pentru veridicitatea informatiilor furnizate, trebuie punctat faptul ca numerosi istorici au declarat de-a lungul anilor ca obiectele ce s-au intors din Rusia in Romania drept "restituire a Tezaurului" sunt fix cele mai lipsite de valoare din tot ce a fost dat Moscovei pentru a fi protejat.
Prima "restituire" a avut loc in 1935, cand relatiile Romania-URSS cunoscusera o oarecare imbunatatire. Atunci, Romaniei i-au fost restituite 1443 de lazi, insa acestea nu mai erau sigilate, asa cum fusesera trimise la Moscova, se umblase in ele. In lazi au mai fost gasite doar documente, carti rare obiecte bisericesti si de patrimoniu, nu si aur sau bijuterii. Osemintele lui Dimitrie Cantemir au fost restituite Romaniei tot atunci.
In 1956 avea sa aiba loc a doua "restituire". 40.000 de piese s-ar fi intors in Romania atunci, inclusiv tezaurul de la Pietroasele, 1350 de tablouri si 2.500 de obiecte de arta medievala.
In anul 2008 Rusia ii preda Romaniei 12 monede de aur (77 de grame), din cele peste 90 de tone!
Foto: unsplash.com