Teodor Melescanu este cercetat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. E acuzat ca ar fi ascuns la Viena adevarul despre situatia din tara, la Revolutie
teodor melescanusenatrevolutia romanadecembrie 1989revolutieinstitutul pentru investigarea crimelor comunismuluicomunism
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a anuntat marti ca s-a autosesizat si ca a declansat o investigatie asupra fostului ministru de Externe si actual presedinte al Senatului, Teodor Melescanu. Ancheta vizeaza imprejurarile si conditiile in care Melescanu â€a actionat, ca reprezentant al delegatiei romane la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, in contextul savarsirii de infractiuni contra umanitatii de catre autoritatile regimului comunist in timpul evenimentelor de la Timisoara, soldate cu numeroase pierderi de vieti omenesti si ranirea grava a multor persoaneâ€.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc s-a sesizat din oficiu si a demarat o ancheta care il vizeaza pe actualul presedinte al Senatului Romaniei, Teodor Melescanu.
Potrivit telegramelor diplomatice, Melescanu Teodor Viorel ar fi participat, in calitate oficiala, la dezinformarea si diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea in eroare a reprezentantilor diplomatici prezenti la eveniment cu privire la crimele si abuzurile savarsite la Timisoara, plasand infractiunile comise de reprezentantii comunisti in categoria "zvonurilor colportate in scopuri dusmanoase” si a „stirilor de presa neconfirmate”. Analizand faptele cu posibile consecinte penale savarsite de domnul Melescanu Teodor Viorel, IICCMER a declansat procedura de investigatie specifica.
Institutul investigheaza "imprejurarile si conditiile in care domnul Melescanu Teodor Viorel a actionat, ca reprezentant al delegatiei romane la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, in contextul savarsirii de infractiuni contra umanitatii de catre autoritatile regimului comunist in timpul evenimentelor de la Timisoara, soldate cu numeroase pierderi de vieti omenesti si ranirea grava a multor persoane".
"In cauza au fost dispuse cercetari ale documentelor de arhiva si identificare de martori, urmand a fi administrate probe si derulate alte activitati specifice activitatii de investigatii a IICCMER.
In cazul in care vor fi identificate indicii concrete privind savarsirea unor fapte de natura penala, IICCMER poate notifica organele competente, urmand sa transmita Ministerului Public toate datele si probele rezultate in urma cercetarilor.
Potrivit cadrului legal de functionare, Institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor in drept in acele cazuri in care sunt depistate situatii de incalcare a legii”.
Teodor Melescanu a fost, incepand cu 1966, angajat al Ministerului Afacerilor Externe, ajungand la gradul de ambasador. Inainte de 1989, Melescanu a activat in cadrul Misiunii Permanente a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite", transmite Institutul.
In cazul in care Institutul va descoperi fapte de natura penala, in cauza vor fi sesizati procurorii.
"Pe 20 decembrie 1989, cand intreaga Timisoara iesea in strada, declarandu-se primul oras liber de comunism, (Melescanu – n.r.) sustinea la Viena ca in Romania e "pace si liniste“. Si care, de 30 de ani incoace, asigura pacea si linistea oricarui partid ce-i ofera functii”, transmitea USR anul trecut in decembrie, solicitand totodata demisia lui Teodor Melescanu.