Tariceanu face scut in jurul Sectiei Speciale si acuza DNA de fabricare de dosare pentru SANTAJ
sectia specialagrecocoruptielupta impotriva coruptieimagistratijustitieprocurorijudecatori
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, critica intentia Guvernului Orban de a desfiinta Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie si spune ca, mai degraba, o anumita unitate din DNA ar trebui sa fie analizata, fiindca ea ar fi raspunzatoare de faptul ca "in doar 6 luni peste jumatate dintre magistratii Romaniei au ajuns sa aiba un dosar pe numele lor". In aceeasi ordine de idei, Tariceanu sustine ca o masura mai eficienta decat desfiintarea SS ar fi excluderea din magistratura a procurorilor ai caror acuzati sunt achitati definitiv de instante, iar magistratii sa poata avansa doar daca nu au cauze infirmate ulterior de instante superioare sau europene.
Sectia Speciala ajunge din nou in atentia publica. La doar cateva zile de cand Guvernul Orban a aprobat memorandumul semnat de ministrul Justitiei, prin care
se cere desfiintarea Sectiei Speciale, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, critica aceasta intentie a liberalilor si ofera alte solutii despre care spune ca pot ajuta in lupta anticoruptie.
Tariceanu spune ca ministrul Justitiei nu are argumente proprii care sa justifice intentia sa de a desfiinta Sectia Speciala, si ca vorbeste mereu despre recomandarile facute de organisme si institutii europene, care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta institutie, cerand desfiintarea ei.
"Dezaprob incapatanarea pe care ministrul Justitiei o afiseaza atunci cand vine vorba de desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Ma enerveaza si mai mult faptul ca, neavand argumente proprii, apeleaza la: asa ne-a spus GRECO, asa ne-a spus Comisia Europeana, asa ne-au recomandat X si Y (de obicei persoane sau institutii din afara Romaniei).
Coruptia este un fenomen care trebuie combatut zi de zi, ceas de ceas. Trebuie combatuta de noi toti si nu doar de cativa alesi de sistem si pusi pe un soclu de pe care taie si spanzura. Oricat de tare ne-ar durea acest flagel el nu poate fi contracarat cu incalcarea legii, cu abuzuri si in final cu pretul distrugerii independentei justitiei.
A combate coruptia prin incalcarea independentei magistratilor, prin implicarea serviciilor de informatii in procesul penal, prin supravegherea masiva a populatiei, prin influentarea rezultatului unui proces penal, va genera in final o coruptie si mai mare. Si cine ne va apara de aceasta atunci cand judecatorii o sa fie din nou la mana procurorilor si a generalilor din servicii?", a transmis Tariceanu, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
"Sa fie scosi din sistem procurorii ai caror acuzati sunt achitati definitiv de catre instante"
In loc sa desfiinteze Sectia Speciala, Tariceanu ii recomanda ministrului Justitiei sa scoata din sistem "procurorii ai caror acuzati sunt achitati definitiv de catre instante".
"Sa vina cu reglementari care sa statueze ca un magistrat avanseaza pe scara ierarhica doar daca in cariera lui nu sunt cauze infirmate ulterior de instante superioare sau europene. Nimeni nu trebuie sa avanseze in cariera avand in dulapuri schelete care il urmaresc si il fac sa nu mai fie liber in decizii! Daca dl Predoiu nu poate face asta, din varii motive, ar trebui macar sa dea sansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor sa se poata intoarce direct si imediat asupra celor care le-au distrus viata, familia, reputatia, afacerea. Pe modelul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte". Problemele reale din justitie nu se pot rezolva bagandu-ne capul in nisip si nici apeland la solutii de import, ci gasindu-le rezolvarea in interior", explica Tariceanu.
Tariceanu: " Li se ‘arata pisica’ atunci cand DNA-ul avea vreun interes"
Totodata, Tariceanu ii mai da o tema de casa lui Catalin Predoiu, pe care il indeamna sa arunce un ochi peste activitatea unei "unei unitati discret ascunse la DNA", care s-ar face responsabila de crearea de dosare penale pentru mai bine de jumatate din magistratii in Romania, acuza liderul ALDE.
"Si cine ne va apara de aceasta atunci cand judecatorii o sa fie din nou la mana procurorilor si a generalilor din servicii? In loc sa se gandeasca la desfiintarea Sectiei Speciale, domnul Predoiu ar trebui sa vada intai cum a fost posibil ca, in spatele unei unitati discret ascunsa la DNA, sa se ajunga ca in doar 6 luni peste jumatate din magistratii Romaniei sa aiba un dosar pe numele lor. Sa investigheze cum a fost posibil ca aceste dosare sa fie clasate in mod misterios si rapid in momentul in care trebuiau transferate la noua Sectie de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Clasarea lor rapida, probabil de frica de a nu se descoperi ca erau dosare doar cu subiect, dar fara obiect, ne face sa credem ca, in cea mai mare parte, aceste dosare au fost facute doar cu scop de santaj, de a tine judecatorii agatati cu ele si a li se ‘arata pisica’ atunci cand DNA-ul avea vreun interes”, a afirmat Tariceanu.
Impotriva desfiintarii SS s-a mai pronuntat, inaintea lui Tariceanu, si liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu. El a spus ca a desfiintarea Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor "este revoltatoare".
"Este revoltatoare, in contextul actual, cand zi de zi vedem ticalosiile si abuzurile din justitie, chiar si o discutie despre desfiintarea Sectiei speciale. Cazul Tandarei, va spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi?
"Poporul roman s-a pronuntat prin referendum ca legile privind justitia sa nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe aceasta tema trebuie sa aiba loc doar in Parlament si prin consultarea asociatiilor de magistrati si a tuturor institutiilor interesate (CSM, parchete, instante) pentru ca independenta magistratilor este vitala pentru o justitie corecta”, a transmis Ciolacu.
Peste 200 de instante si parchete cer desfiintarea Sectiei Speciale
Insa cel putin o parte dintre acuzatiile lansate de Tariceanu pot fi demontate foarte usor. Spre exemplu, desfiintarea Sectiei Speciale nu este solicitata doar de catre organisme si institutii din afara Romaniei, care, oricum trebuie respectate, conform legislatiei europene, tratatelor la care tara noastra a aderat, precum si statutului nostru de stat european. Desfiintarea SS este insa ceruta de peste 200 de instante si parchete din tara.
In luna noiembrie, magistratii procurori si judecatori s-au intrunit Adunarile generale ale magistratilor, timp de trei zile, si s-au pronuntat pentru desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ). In schimb, pentru mentinerea acestei structuri de parchet au votat doar trei instante din tara.
Vezi aici >>> Peste 80% dintre magistrati vor DESFIINTAREA Sectiei Speciale
Si fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, a spus ca Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor in Justitie "nu este in beneficiul actului de justitie". In luna octombrie a anului trecut, Ana Birchall, a spus ca Sectia Speciala "nu este in beneficiul actului de justitie", atat timp cat, potrivit legii, are competenta de a retine tot dosarul, indiferent de infractiunea cu care este sesizata.
"Cu alte cuvinte, intr-un limbaj pe intelesul tuturor (...), orice persoana care este urmarita, cercetata si face o plangere la aceasta Sectie speciala, Sectia speciala are competenta sa retina tot dosarul. Fie ca vorbim de infractiuni grave, omor, proxeneti, bande de talhari, criminalitate organizata, viol, orice alt tip de infractiune. Repet - orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia speciala, sectia speciala, conform articolului 88 indice 1, alineat 2, are competenta sa retina si sa continue cu acel dosar. Daca considerati ca este in beneficiul justitiei o astfel de competenta, eu, in calitate de ministru al Justitiei, dar si ca absolvent de Drept - si nu o sa-mi bat niciodata joc de CV-ul meu - nu consider ca este normal si nu este in beneficiul actului de justitie pentru ca pe noi ne intereseaza pe toti din societate, indiferent unde suntem ca sa ne preocupam de buna functionare a sistemului judiciar si de un act de justitie asa cum ni-l dorim fiecare”, a explicat Ana Birchall.
GRECO insista: Desfiintarea Sectiei Speciale este OBLIGATORIE. Romania risca sanctiuni
Grupul Statelor contra Coruptiei (GRECO), a publicat, in iulie 2019, doua rapoarte pe Justite, in care critica ultimele evolutii ale sistemului judiciar din tara noastra, spunand ca Romania a incetinit lupta anticoruptie si cerand desfiintarea Sectiei Speciale.
La acel moment, PSD a reactionat dur la rapoartele intocmite de GRECO contestandu-le si refuzand sa aplice recomandarile.
Expertii GRECO "au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat Justitia din Romania", spunea atunci vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache.