Tariceanu: Daca Kovesi va ajunge procuror-sef europan, ar putea bloca fondurile UE pentru Romania
laura codruta kovesidnaeppoprocuror sef europeanfonduri europenecalin popescu tariceanu
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a scris, marti, pe pagina sa de Facebook, ca se teme de faptul ca Laura Codruta Kovesi ar putea obtine functia de procuror-sef europan, fiindca este de parere ca fosta sefa DNA ar bloca alocarile de fonduri europene pentru Romania prin "anchete interminabile".
Candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European (EPPO) a revenit in atentia intregii Uniuni Europene, dupa ce noua legislatura, validata in 26 mai, la Parlamentul Europan, s-a instalat.
Adevarul este ca procesul de numire a procurorului-sef europan trebuia sa fie finalizat pana la aceasta ora.
Kovesi a obtinut cele mai multe voturi in comisiile LIBE si CONT, care au intervievat candidatii, iar parlamentarii europeni au decis ca fosta sefa DNA este cea mai buna candidata pentru a ancheta marile cazuri de coruptie din UE.
Din moment ce decizia finala trebuie luata in consens cu membrii Consiliului Uniunii, procedura a intrat pe o panta descendenta. Romania, prin faptul ca detine presedintia rotativa a Consiliului, a facut tot ce a putut pentru a o impiedica pe Kovesi sa ajunga la sefia EPPO. Si asa, procedura de desemnare a procurorului-sef european s-a extins pana dupa alegerile europarlamentare.
Totusi, chiar si cu un nou pol de putere in Parlamentul European, Kovesi este inca principala favorita, lucru ce starneste nemultumiri in randul politicienilor puterii din Romania.
Ultimul care si-a exprimat dezacordul pentru ca fosta sefa DNA sa ajunga procuror-sef european, a fost Calin Popescu Tariceanu. Liderul ALDE se teme de Kovesi in aceasta functie, spunand ca aceasta ar bloca alocarile de fonduri europene pentru Romania.
"Dupa impartirea marilor posturi europene strict intre patru state din Vest, cu Germania si Franta in frunte, am vazut chipuri fericite, la noi, de faptul ca asta ar maximiza, in compensatie, sansele de a avea postul de procuror sef european pentru Laura Kovesi. Dincolo de faptul ca Vestul nu imi pare deloc interesat in acest moment in a acorda „compensatii” Estului, ar trebui sa ne punem serios intrebarea daca un asemenea post – presupunand ca l-am obtine – nu e, de fapt, un mar otravit. Mi-e teama ca rolul principal al dnei Kovesi ar fi sa ne blocheze, sub pretextul interminabilelor anchete la care se pricepe atat de bine, accesul la fondurile europene. Cu alte cuvinte, UE ne-ar da cu o mana si ne-ar bloca cu doua", transmite Calin Popescu Tariceanu.
Kovesi ar putea distruge, in opinia lui Tariceanu, ce a mai ramas din capitalul romanesc.
"Sa reamintim cum a fost capitalul romanesc calcat efectiv pe cap si au fost fortati sa lase locul liber pentru investitorii straini care au avut drum presarat cu petale de flori? Asa cum azi romanii afla cum au lovit in subventiile agricultorilor romani deciziile comisarului european Dacian Julien Ciolos, mi-e sa nu descoperim peste ani cum a ingropat procuroarea europeana Kovesi ce a mai ramas din capitalul romanesc. Vedem unitate cand e vorba sa ni se ia, dar nu vedem unitate cand trebuie sa impunem noi ceva. Asa imi explic dezbaterile subtirele din spatiul public despre ce portofoliu de comisar european ni se va acorda in acest mandat al noii Comisii Europene. Cred ca mai putem prinde un post substantial daca vom conlucra, Guvern-Parlament-Presedinte, si nu ne ducem dupa fenta, spre bucuria altora", conchide Calin Popescu Tariceanu.
Si, totusi, de ce ar reprezenta Kovesi un pericol ca sefa EPPO?
Va amintim ca Parchetul European va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 10.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
De pilda, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.
Cu alte cuvinte, tot raul a fost spre bine pentru Kovesi, care reuseste sa isi faca loc in lupta pentru conducerea unei institutii de forta a Uniunii Europene, desi a parasit cu lacrimi in ochi Directia Nationala Anticoruptie, fiind acuzata de numeroase nereguli de catre Tudorel Toader, insa sustinuta in permanenta de Consiliul Superior al Magistraturii.
Ramane de vazut cum se va concretiza candidatura fostei sefe DNA, insa un lucru e cert la aceasta ora: Parchetul European pare sa sperie politicienii de la Putere din Romania, Kovesi fiind o amenintare la adresa bunului mers al ...coruptiei.
Citeste si:
Epopeea unui procuror persecutat