Stati cuminti cu impozitul progresiv. Mesaj de forta, venit de la varful Consiliului Fiscal, cu dedicatie pentru Guvern
impozit progresivcota unicaconsiliul fiscal
Avem in cadrul coalitiei de guvernare un partid, respectiv PSD, care militeaza constant pentru schimbarea radicala a fiscalitatii, promovand adoptarea impozitului progresiv. Doar ca ideea nu e deloc pe placul colegilor liberali, dar nici a expertilor in economie, care nu vad deloc cu ochi buni o resetare din temelii a sistemului nostru fiscal, in acest sens.
De exemplu, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, e de parere ca "o schimbare radicala a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresiva nu este decizia unui om, nu poate sa faca asa ceva (...) nu poate sa impuna un singur om asa ceva, chiar daca el provine de la partidul care reprezinta grosul intr-o coalitie prin numarul de parlamentari".
"Aceea e o schimbare fundamentala a regimului fiscal, trecerea de la, sa spunem, cota unica, care nu mai exista, ca nu mai avem cota unica, la o impozitare progresiva. Noi avem o cota regresiva in Romania, ceea ce nu e in regula. O schimbare radicala a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresiva nu este decizia unui om, nu poate sa faca asa ceva.
Un premier, oricat ar fi de stralucit, de luminat, de bun specialist, nu poate. Este o decizie politica care priveste coalitie, admitand ca va ramane aceasta coalitie. Nu se poate, pentru ca premierul, daca nu ar fi suficient de persuasiv sau… In primul rand, nu poate sa impuna un singur om asa ceva, chiar daca el provine de la partidul care reprezinta grosul intr-o coalitie prin numarul de parlamentari", a explicat, pe larg, seful Consiliului Fiscal.
Te-ar putea interesa si: Un laureat al Premiului Nobel pentru Economie: Sanctiunile rusesti au functionat intr-un mod neasteptat
Oamenii de faceri: "Modificari de asa amploare nu se fac in vremuri de criza"
Nici mediul privat nu imbratiseaza ideea schimbarii. Spre exemplu, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine ca actualul nostru sistem inseamna, spre deosebire de impozitarea progresiva, "debirocratizare".
"Nu am nimic impotriva cotei progresive de impozitare. Dar modificari de asa amploare nu se fac in vremuri de criza. Vreti mai multi bani la buget? Atunci reevaluati privilegiile fiscale. Cand vremurile se vor calma, putem vorbi si de cota progresiva de impozitare. Acum? Ca sa gestionezi cota progresiva trebuie sa angajezi oameni. Si este posibil ca plata acestor oameni sa fie egala, daca nu mai mare decat ce castiga bugetul in urma aceste masuri", a spus el.
Un semnal similar a fost dat si de premier, care preciza, in urma cu cateva saptamani, cand discutiile privind impozitarea erau in toi, ca "nu este sanatos si responsabil sa te joci cu sistemul fiscal in perioade de instabilitate. PNL nu va sustine nicio masura care sa sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei", iar atitudinea era impartasita si de liderii UDMR, care se pozitionau impotriva schimbarii atat de radicale a fiscalitatii.
In schimb, presedintele social-democratilor, Marcel Ciolacu, insista pe discursul sau ce pare mai degraba sa aiba o abordare politica si electorala, decat economica: Ciolacu spunea ca isi doreste sa fie "taxate corect averile celor care traiesc in lux" si ca Romania are nevoie de "un cadru fiscal modern si european".
Foto: freepik