Start campanie electorala: Alegerile prezidentiale, ultimul act
alegeri prezidentialealegeri 2019diasporavotsectii de votareturul al doilea al alegerilor prezidentialeturul 2
Astazi incepe oficial campania electorala pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, care va avea loc pe data de 24 noiembrie. Campania electorala se va incheia sambata, 23 noiembrie, ora 7:00. Alegatorii din Romania sunt asteptati la urne, intre orele 07:00-21:00, iar romanii din diaspora pot vota din nou, pe o perioada de trei zile
Klaus Iohannis si Viorica Dancila, candidatii PNL, respectiv PSD, sunt "finalistii" alegerilor prezidentiale din acest an.
In primul tur al alegerilor prezidentiale, cel organizat pe 10 noiembrie, Klaus Iohannis a obtinut un procent de 37,82% (3.485.292 voturi), in timp ce Viorica Dancila a obtinut 22,26% (2.051.275 voturi).
Campanie electorala fara dezbatere intre candidati
Votarea in tara are loc duminica, 24 noiembrie 2019, intre orele 7:00 si 21:00, cu posibilitatea de prelungire pana cel mai tarziu la ora 23:59, in cazul in care vor fi alegatori in sectiile de votare, sau la cozi, in fata lor, care inca nu si-au exprimat dreptul de vot. De asemenea, la fel ca in primul tur, romanii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile, astfel:
-
vineri, 22 noiembrie 2019, intre orele 12:00 – 21 :00;
-
sambata, 23 noiembrie 2019, intre orele 7:00 -21:00;
-
duminica, 24 noiembrie 2019, intre orele 7 :00-21.00 (ore locale)
Totodata, si in diaspora poate fi prelungit programul sectiilor de votare, pe aceleasi considerente ca in tara. Insa, romanii din diaspora care nu se pot prezenta fizic la urne, au optiunea de a vota prin corespondenta. Pentru a vota prin corespondenta, romanii din diaspora trebuie sa trimita plicul cu autocolantul lipit pe candidatul preferat, la sediile birourilor electorale pana la cel tarziu 21 noiembrie. In cazul in care votul lor nu ajunge in timp util, vor fi notificati si indrumati catre cea mai apropiata sectie de votare, pentru a-si exprima optiunea politica.
In acelasi timp, si romanii din tara care nu se pot deplasa la urne, din motive medicale, pot solicita urna mobila. Cererea de solicitare a urnei mobile trebuie depusa pana cel tarziu cu o zi inainte de ziua votarii, insotita de acte doveditoare care sa ateste ca persoana in cauza nu se poate deplasa fizic. La domiciliul persoanei se vor deplasa del putin doi reprezentanti din sectia de votare, cu toate instrumentele disponibile intr-o sectie, urna sigilata, dar si buletin de vot si stampila.
Foarte important de mentionat este ca nu s-au produs niciun fel de schimbari in privinta organizarii. Votul va avea loc în aceleaÈ™i secÈ›ii de votare È™i circumscripÈ›ii electorale, sub conducerea operaÈ›iunilor electorale de către aceleaÈ™i birouri electorale È™i pe baza aceloraÈ™i liste de alegători de la primul tur.
Citeste si:
Cifre negre de Black Friday