Starea de alerta: Parlamentul legifereaza astazi pe de-o parte. CCR decide pe alta. Avocatul Poporului spune ca starea de alerta e neconstitutionala
stare de alertastare de urentaccrougavocatul poporuluiproiect de lege15 mai 202014 mai 2020
Zi de foc pentru Romania: Astazi, Parlamentul voteaza proiectul starii de alerta, propus de Guvern si modificat radical marti in Senat, la cererea PSD. De cealalta parte, CCR se pronunta tot astazi asupra sesizarii Avocatului Poporului, care spune ca OUG privind instituirea starii de alerta incalca Constitutia. In toata aceasta ecuatie, starea de alerta e pusa sub un mare semn al intrebarii, in conditiile in care e posibil sa avem trei zile de vid legislativ, fara nicio reglementare sau restrictie legata de masurile anti-Covid, situatie generata de faptul ca proiectul legislativ privind starea de alerta nu are cum, din punct de vedere procedural, sa intre in vigoare fix cand expira starea de urgenta.
Camera Deputatilor poate adopta astazi decizional proiectul Guvernului care include masurile starii de alerta
Senatul a adoptat marti proiectul de lege trimis de Guvern in Parlament, in care sunt prezentate masurile starii de alerta. Proiectul a trecut de Senat, dar
modificat radical de PSD. PNL a votat proiectul, dar a acuzat PSD ca prin modificarile aduse, l-a facut neconstitutional.
Spre exemplu, senatorii au eliminat toate masurile propuse pentru izolare, carantina, interzicerea circulatiei persoanelor si vehiculelor in locurile si, dupa caz, in intervalele orare. In schimb, senatorii au introdus in proiect obligativitatea ca instaurarea starii de alerta sa fie aprobata si de Parlament.
Proiectul va fi votat astazi in Camera Deputatilor, for decizional.
CCR se pronunta astazi asupra sesizarii Avocatului Poporului, care spune ca OUG privind instituirea starii de alerta incalca Constitutia
Tot astazi, Curtea Constitutionala a Romaniei se va pronunta asupra sesizarii facute de Avocatul Poporului, care considera ca Ordonanta care reglementeaza starea de alerta nu e constitutionala.
"Avocatul Poporului apreciaza ca delegarea unor atributii de legiferare catre autoritati administrative, avand ca finalitate restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale incalca principiul separatiei puterilor, precum si prevederile constitutionale potrivit carora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii (art. 1 alin. (5), art. 53 si 61 alin. (1) din Constitutia Romaniei”, a anuntat miercurea trecuta institutia intr-un comunicat de presa.
"In lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alerta, ba mai mult, reglementarea posibilitatii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge in ipoteza in care restrangerea temporara a exercitarii unor drepturi si libertati fundamentale capata caracterul unei ingradiri permanente aducand astfel atingere insusi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constitutie”, mai transmite institutia in comunicat.
La finele saptamanii trecute, premierul Ludovic Orban a spus ca e pregatit sa reglementeze masurile starii de alerta prin Ordonanta de Urgenta, in cazul in care Curtea Constitutionala a Romaniei va declara, pe 13 mai, ca starea de alerta incalca Constitutia.
“Vom emite o reglementare de tip OUG care sa dea Guvernului si autoritatilor din Romania instrumentele necesare pentru a putea apara viata si sanatatea cetatenilor romani”, a declarat sambata, primul ministru, la Targu Mures.
Orban a mai spus ca o astfel de decizie a CCR priveaza autoritatile de instrumentele de care are nevoie si ca in nicio tara europeana nu s-a mai intamplat asa ceva.
Se ridica o alta problema: Vid legislativ intre 15 si 17 mai!
Chiar daca proiectul legislativ al Guvernului adoptat de Senat marti, va trece si de Camera Deputatilor, acesta nu va intra imediat in vigoare, ci la cateva zile distanta de data de 14 mai, cand e ultima zi a starii de urgenta.
Astfel, Robert Cazanciuc, presedintele interimar al Senatului, a anuntat marti seara ca dupa ce va expira termenul prevazut pentru starea de urgenta, vom avea trei zile fara reglementari privind masurile anti-Covid-19. Practic, va fi un vid legislativ, intre 15 si 17 mai, pana intra in vigoare proiectul de lege care reglementeaza starea de alerta, daca acesta va trece de votul de miercuri al Camerei Deputatilor. Cazanciuc acuza Guvernul de "incompetenta", in timp ce PSD anunta ca in aceste zile "vom marca zilele prostiei Guvernului Orban".
In acest caz, e posibil ca presedintele Klaus Iohannis sa prelungeasca cu inca trei zile starea de urgenta, pana la intrarea in vigoare a proiectului legislativ privind starea de urgenta.
Vezi aici >>>
Urmeaza 3 zile CU ZERO RESTRICTII. PSD: Proiectul pentru starea de alerta a fost trimis prea tarziu