Senatul a respins un proiect de lege prin care alesii voiau sa aiba si functii publice, si calitate de comerciant
noul cod administrativpensii specialealesi localifunctii publiceincompatibilitateconflict de interese
Senatul a respins luni propunerea legislativa a unor parlamentari UDMR prin care era eliminata incompatibilitatea functiilor de parlamentar, membru al Guvernului, prefect sau primar cu calitatea de comerciant persoana fizica, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat initiativa ca fiind neconstitutionala. Concret, alesii nu vor putea sa aiba si functii publice si calitate de comerciant persoana fizica, simultan.
In cadrul dezbaterilor din Senat, secretarul de stat in Ministerul Justitiei Mariana Sofia Mot a aratat ca proiectul de modificare a Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice a fost atacat la Curtea Constitutionala de presedintele Romaniei iar prin decizia din 6 martie CCR a admis obiectia de neconstitutionalitate si a declarat neconstitutional intregul proiect de lege.
Legea, transmisa la promulgare pe 30 decembrie, avea ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003 in sensul eliminarii incompatibilitatii functiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean cu calitatea de comerciant persoana fizica.
"Propunem Senatului respingerea acestui proiect de lege, aceasta fiind unica solutie legala raportat la decizia CCR", a precizat secretarul de stat in Ministerul Justitiei Mariana Sofia Mot.
"Prin modul in care a fost adoptata, dar si prin continutul normativ, Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei este neconstitutionala intrucat incalca prevederile art. 1 alin. (3), ale art. 11 alin. (1), ale art. 65 alin. (2) lit. j), ale art. 75 alin. (1) si alin. (5) raportat la art. 105 alin. (2) si ale art. 148 alin. (4) din Constitutie", anunta presedintele CCR, Valer Dorneanu, intr-o declaratie sustinuta pe 6 martie.
Totusi, faptul ca nu se pot constitui in forma legala de comerciant persoana fizica, nu este o tragedie prea mare pentru alesii functiilor prezentate mai sus, in conditiile in care, de curand Parlamentul a adoptat un nou Cod administrativ, care le acorda acestora dreptul la pensii speciale.
Potrivit noilor prevederi, alesii locali ce isi vor incheia mandatul, vor primi de la bugetul de stat, pensii speciale. Interesant este faptul ca, desi un principiu fundamental de drept spune ca legea nu functioneaza retroactiv, toti cei care au fost alesi in functii incepand cu 1992 vor beneficia de pensie speciala. Curtea Constitutionala a respins de doua ori introducerea pensiilor speciale pentru alesii locali, insa PSD nu a respectat deciziile Curtii.
"Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute in Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare", se arata in articolul 248 din proiectul Codului administrativ.
Citeste si:
Comisia Europeana a dat in judecata Romania pentru ca nu a transpus in legislatia nationala o directiva privind spalarea banilor
Sursa foto: pexeles.com