Se schimba regulile pentru bugetari: Venituri legate de performanta, mandate limitate si rotatie intre departamente
bugetaribugetarifunctiiadministratia localaadministratia centralaflorin citu
Premietul Florin Citu a vorbit la finele saptamanii trecute din nou despre sporurile bugetarilor. Potrivit lui Citu, va avea loc o corelare a venitului cu performantele, iar obiectivul Guvernului este de a reaseza veniturile, nu de a elimina sporurile.
Sporurile bugetare sunt un punct fierbite pe agenda liberalilor. Atat ministrul Muncii, Raluca Turcan, cat si premierul Florin Citu au anuntat ca anul acesta Guvernul va lucra la o noua lege a salarizarii bugetare, astfel incat inechitatile din sistem sa fie eliminate, iar sporurile sa fie primite de angajatii care le merita.
De asemenea, premierul promite o corelare intre veniturile bugetarilor si performanta. Cu alte cuvinte, a spus Citu in sedinta de guvern in care s-a adoptat proiectul de buget pe 2021, nu se urmareste eliminarea sporurilor, ci ''reasezarea veniturilor'', astfel incat angajatii din sistemul public sa fie platiti in functie de performanta de la locul de munca.
''Obiectivul meu nu este de a elimina ceva, este acela de a reaseza modul in care veniturile sunt alocate in sectorul public. Dorim sa facem aceasta legatura intre performanta si venituri. Despre asta este vorba'', a punctat premierul Citu.
In continuare, seful Executivului a aratat:
''In acelasi timp avem si alte cateva principii, unul care a fost anuntat de foarte multe ori in spatiul public, era vorba ca salariul presedintelui sa fie cel mai mare in sectorul bugetar. Dar aici au fost tot felul de exceptii. Vrem sa corectam aceste exceptii. Vreau sa fim foarte clari, noua lege a salarizarii unitare vrea sa faca aceasta modernizare''.
Citeste si: 85 la suta din taxele si impozitele incasate de stat se duc pe salariile bugetarilor
Functii pe mandat limitat
Saptamana trecuta, premierul a anuntat o alta noutate cu privire la bugetari. Guvernul urmareste sa introduca mandat limitat pentru anumite functii de conducere din administratia centrala si locala. Acest mandat ar urma sa fie, de exemplu, pentru functiile de director general, secretar general, secretar general adjunct.
Mandatul ar fi de maximum sase ani, iar la trei ani sa se faca reinnoirea, cu evaluari. Premierul sustine ca astfel se practica in tarile dezvoltate.
''De exemplu, daca esti secretar general int-un minister, legat de ministru mandatul, cand vine un nou ministru, sa fii reconfirmat. Trebuie sa incepem sa avem o aministratie publica responsabila'', a spus Citu.
De asemenea, bugetarii ar urma sa fie si rotati intre departamente: ''As dori sa facem si o rotatie dupa doua mandate, trebuie sa te muti in alt departament'', a mai spus premierul.
''Trebuie sa avem un aparat de functionari publici performanti, evaluati transparent si remunerati in functie de performanta'', e de parere premierul.