Scutul UE anti-Rusia, fisurat de Ungaria: Viktor Orban accepta sa plateasca energia ruseasca in ruble, asa cum cere Putin
gaze rusestiexporturi rusiasanctiuni rusiarazboi ucraina
Solidaritatea Uniunii Europene pentru Ucraina, in fata invaziei neprovocate a Rusiei in tara vecina e fisurata de cea mai recenta decizie luata de Ungaria.
Premierul Viktor Orban a declarat miercuri faptul ca tara sa e dispusa sa plateasca rusilor importurile de
gaze naturale in ruble, asa cum Vladimir Putin a solicitat statelor europene, incepand cu data de 1 aprilie.
Liderul de la Kremlin a semnat chiar si un
decret in acest sens, anuntand urmatoarele:
"Astazi am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase (...) Oferim contractorilor din astfel de tari [neprietenoase] o schema clara si transparenta: pentru a achizitiona gaz natural rusesc, trebuie sa deschida conturi in ruble in bancile rusesti. Din aceste conturi se vor face plati pentru gazul furnizat, incepand de maine, 1 aprilie".
Rusii incearca printr-o astfel de masura sa incurajeze cresterea monedei nationale a tarii.
Comisia Europeana a anuntat vineri ca firmele europene ale caror contracte de furnizare de gaze naturale incheiate cu Rusia stipuleaza ca plata se face in euro sau dolari nu ar trebui sa dea curs cererii Rusiei privind plata in ruble. In timp ce blocul comunitar a facut front comun in fata acestei solicitari si a refuzat sa ajute practic economia Rusiei, izolata de sanctiuni, Ungaria rupe aceasta bariera.
Te-ar putea interesa si: Cat de bombardata e economia Ucrainei, din cauza razboiului: cifrele dau fiori reci analistilor
Mii de civili, ucisi pana acum in Ucraina, transmit oficialii de la Kiev
Intre timp, in Ucraina, dezastrul continua, iar zilnic apar noi imagini de la fata locului, care scot la iveala atrocitatile lasate de armata rusa in orasele pe care le-au bombardat. Conform celei mai recente informari a oficialilor ucraineni, se pare ca rusii au pierdut circa 18.600 de soldati in Ucraina de pe 24 februarie 2022 pana pe 6 aprilie 2022, inregistrand si importante daune materiale. Insa au fost si 3.455 de victime in randul populatiei civile pana pe 2 aprilie, intre care 1.417 decese si 2.038 de persoane ranite, conform celui mai recent bilant al Biroul Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR).