Schimbarile climatice si protectia drepturilor omului sunt primele prioritati ale cetatenilor UE
legi mediupreocupare mediuprotectie mediuschimbari mediuschimbari climatice
Intr-un sondaj Eurobarometru publicat, astazi, de Parlamentul European, cetatenii au fost intrebati care cred ca ar trebui sa fie temele politice pe agenda prioritara a Parlamentului.
In privinta valorilor europene, 48% dintre cetatenii care au raspuns sondajului spun ca protejarea drepturilor omului in intreaga lume este principala valoare pe care se bazeaza UE, urmata de libertatea de exprimare (38%), egalitatea de gen (38%) si solidaritatea intre statele membre ale UE (33%).
Desi pozitionarea prioritatilor indica o variatie semnificativa intre statele membre, pentru prima data, schimbarile climatice ocupa primul loc intre prioritatile cetatenilor.
32% dintre cetatenii participanti la sondaj mentioneaza combaterea schimbarilor climatice ca fiind cea mai importanta prioritate de care ar trebui sa se ocupe Parlamentul.
Lupta impotriva saraciei si a excluziunii sociale (31%), combaterea terorismului (24%) precum si lupta impotriva somajului (24%) sunt urmatoarele prioritati. Anul trecut, protestele dedicate mediului conduse in special de tineri au mobilizat milioane de cetateni in UE si in intreaga lume.
Rezultatele Eurobarometrului realizat in octombrie 2019 reflecta preocuparea pentru urgenta climatica, tinand cont ca o majoritate absoluta a celor care au raspuns (52%) considera schimbarile climatice cea mai presanta problema legata de mediu, urmata de poluarea atmosferica (35%), poluarea maritima (31%), defrisarile (28%) si cresterea cantitatii de deseuri (28%).
In plus, sase din zece cetateni europeni cred ca aceste proteste au contribuit la accentuarea masurilor politice pentru combaterea schimbarilor climatice atat la nivel national cat si european.
Sase din zece europeni sunt in favoarea apartenentei tarii lor la UE
Sprijinul pentru apartenenta la UE ramane la un nivel inalt pentru al treilea an la rand si mai multi europeni isi doresc un Parlament mai puternic, conform sondajului.
Sustinerea cetatenilor pentru Uniunea Europeana ramane la un nivel inalt pentru al treilea an consecutiv, conform sondajului Eurobarometru realizat de Parlamentul European in octombrie 2019.
Circa 55% dintre romani considera ca apartenenta tarii lor la UE este un lucru bun. Rezultatele sondajului arata si o crestere a nivelului de satisfactie cu privire la modul in care functioneaza democratia in cadrul Uniunii Europene: 52% (+3%) dintre europeni impartasesc acest sentiment, indicand contributia pozitiva a alegerilor din mai 2019 si a cresterii participarii la vot.
Cetatenii europeni si-ar dori ca Parlamentul European sa joace un rol mai puternic, 58% dintre cei care au raspuns sondajului pledand pentru un Parlament mai influent. Este o crestere cu 7% fata de primavara anului 2019 si reprezinta cel mai bun rezultat pentru acest indicator, din 2007.
Citeste si:
Cat de preocupati sunt tinerii romani de protejarea mediului inconjurator
De asemenea, 77% dintre respondenti vor sa afle mai multe informatii despre activitatile institutiilor europene. Cele mai relevante subiecte sunt cele legate de impactul concret al legislatiei europene in plan local, regional si national, precum si activitatea Parlamentului si a membrilor acestuia.