Consultarile asupra acestui aspect au pornit dupa ce s-a constatat ca la nivel european exista discrepante foarte mari in ceea ce priveste salariul minim. Foarte multi angajati din state membre UE in curs de dezvoltare primesc un salariu care nu le ajunge sa acopere datoriile de la o luna la alta si sa aiba un trai decent.
In urma consultarilor, s-a stabilit ca ar fi necesara introducerea unei formule de calcul comune pentru salariul minim pentru toate tarile membre ale Uniunii Europene. Astfel, calculul ar trebui sa se faca tinand cont de raportul dintre salariul minim brut national si salariul mediu brut national, care ar trebui sa fie de minimum 60% , asa cum este propus in Carta Sociala Europeana.
In cazul in care s-ar introduce un salariu minim european, in Romania salariul minim ar trebui sa creasca cu aproape 600 de lei, pana la 1.920 de lei, fata de 1.340 de lei. Daca vrei sa faci o simulare a salariului net / brut poti intra pe aplicatia calculator salariu.
Concret, scopul introducerii unui salariu minim in UE ar fi de a le oferi oamenilor locuri de munca cu salarii adecvate unui statut social care sa le permita sa duca o viata decenta.
Reprezentantii sindicatelor au precizat ca nu va fi vorba insa despre impunerea unui salariu minim universal, ci doar despre o suma fixa, care sa permita o dezvoltare a fortei de munca. Impunerea unui salariu minim universal nu ar fi posibila deoarece diferentele intre state sunt foarte mari. De exemplu, Luxemburg are un salariu minim brut de peste 2.000 de euro, iar in Bulgaria este de 286 de euro. In Romania, acesta ajunge la 446 de euro.
Tarile membre cu cel mai mare salariu minim pe economie sunt Olanda (1.636 euro), Irlanda (1.656 euro) si Luxemburg (2.142 euro). Cu salarii minime de peste 1000 de euro se mai pot lauda tari precum Belgia (1593 de euro), Germania (1557 de euro), Franta (1521 de euro) si Spania (1050 euro).
Romania se afla pe locul trei in topul celor mai mici salarii minime. Inaintea sa se pozitioneaza Bulgaria (286 de euro), Letonia (430 de euro), tara noastra fiind urmata de Ungaria (487 euro), Croatia (546 euro), Cehia (575 euro), Slovacia (580 euro), Estonia (584 euro), Lituania (607 euro) si Polonia (611 euro).
Analistii spun ca introducerea unui salariu minim in UE ar avea mai mult un impact negativ asupra Romaniei, deoarece ar trebui sa se faca o crestere brusca a salariilor, iar tara noastra nu este pregatita pentru o astfel de modificare. Specialistii in economie spun ca s-ar crea un dezechilibru economic puternic. Foarte multe ramuri industriale ar disparea, deoarece nu ar putea face fata unei cresteri bruste si atat de mari a salariilor astfel incat sa se alinieze noilor cerinte. In plus, taxarea salariilor in Romania prezinta un procent foarte mare comparativ cu taxele din alte tari.
Trecerea contributiilor de la angajat la angajator a dus la o crestere artificiala a salariului brut, astfel ca un angajat din Romania nu ar putea primi un salariu net mai mare chiar daca ar exista o crestere.
Practic, un angajat roman plateste 43,5% din salariu brut taxe catre stat, tara noastra avand una dintre cele mai mari fiscalitati din UE. De asemenea, specialistii spun ca exista discrepante salariale si la nivel de regiuni in Romania. Astfel ca salariul minim ar trebui stabilit si la nivel de judete. In statele nordice sau in Italia, salariul minim se stabileste, de exemplu, pe fiecare sector de activitate in parte. In concluzie, introducerea unui salariu minim la nivel european ar prezenta mai mult un dezavantaj pentru Romania, multe dintre companii fiind nevoite sa isi sisteze activitatile.
Ultimele NOUTATI
Scorul de credit explicat pe intelesul tuturor: cum iti afecteaza viitorul financiar
Vesti devastatoare pentru 5 milioane de pensionari din Romania: treziti-va la realitate!
Un deceniu de mediere cu succes: CSALB a ajutat mii de romani sa-si rezolve problemele financiare. Iata cum
Surpriza pe piata auto. De ce fug soferii de masinile ELECTRICE si dau buzna sa-si cumpere hibride? Vanzarile cresc spectaculos
Partenerii nostri
Solutionarea amiabila a plangerilor salariatilor - ce prevede legea?
Revenirea din CCC. Aspecte practice in 2025, explicate de specialisti
24 ianuarie, zi libera pentru salariati
Retragerea consimtamantului pentru prelucrarea datelor angajatilor: ce efecte produce?
Te-ar putea interesa si
Un deceniu de mediere cu succes: CSALB a ajutat mii de romani sa-si rezolve problemele financiare. Iata cum