Romania, pe ordinea de zi a UE: Parlamentul European voteaza Rezolutia privind statul de drept, iar Comisia Europeana publica raportul MCV dupa schimbarile din justitie
legile justitieirezolutie parlament europeanuniunea europeanacodul penalcodul de procedura penalaraport mcv
Parlamentul European a votat marti in plenul de la Strasbourg, Rezolutia privind statul de drept din Romania, care contine note de ingrijorare ale institutiei UE referitoare la modificarea legislatiei penale si judiciare din prisma potentialului de a submina independenta sistemului judiciar si lupta anticoruptie. Tot marti, Comisia Europeana a publicat raportul in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Update:
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, prezinta la Bruxelles rapoartele privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
De la ora 15:30 (ora Romaniei) oficialul european sustine o conferinta de presa la finalul reuniunii Colegiului comisarilor unde se discuta cele doua documente.
Principalele declaratii ale lui Frans Timmermans:
1. Bulgaria este pe un trend pozitiv.
2. In Romania s-au adoptat unele recomandari, dar evolutiile din ultimele 12 luni au pus sub semnul intrebarii si chiar au anulat unele progrese facute anterior. Este foarte trist. E cazul mai ales in privinta noilor legi ale justitiei, presiunilor asupra procurorilor si DNA
3. Opt recomandari suplimentare care trebuie aplicate imediat: in primul rand, sa suspende imediat aplicarea legilor justitiei si diverselor OUG, sa opreasca revocarile de procurori, sa numeasca un nou procuror-sef DNA, sa opreasca modificarea codurilor. Raportul ia in calcul si libertatea presei, care e foarte importanta pentru reformarea justitiei, e baza oricarei democratii.
Update:
Parlamentul European a adoptat, marti, o rezolutie extrem de critica privind respectarea statului de drept in Romania.
Votul a fost covarsitor pentru adoptare. 473 de eurodeputati au votat pentru, 151 impotriva si au fost si 40 de abtineri.
Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan a anuntat ca atat el, cat si colegii sai liberali din PE, au votat rezolutia. Se pare totusi ca, in ciuda deciziei PNL, Theodor Stolojan s-a abtinut de la vot.
"De doi ani de zile, romanii ies in strada cu steagul Uniunii Europene in spate, cerand sprijinul UE pentru apararea democratiei si a statului de drept din Romania. De doi ani de zile, Guvernul PSD - ALDE este surd la ce spun protestatarii si la ce spun partenerii europeni cu privire la Legile Justitiei. De doi ani de zile, obiectivul coalitiei de guvernare este unul singur: slabirea actului justitiei pentru a-l face scapat pe presedintele infractor al PSD, Liviu Dragnea. (...)
Parlamentul European condamna, prin aceasta rezolutie, interventia violenta si disproportionata a autoritatilor la protestele din 10 august 2018. Totodata, cerem Parlamentului si Guvernului Romaniei sa puna in aplicare pe deplin toate recomandarile Comisiei Europene, ale GRECO si al Comisiei de la Venetia privind reformele in justitie, recomandari venite la solicitarea Partidului National Liberal. Mai cerem Guvernului sa se abtina de la orice reforma care ar pune in pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenta sistemului judiciar. Rezolutia nu cere nicio sanctiune pentru Romania, rezolutia apara Romania si pe romani de politicienii care vor sa controleze justitia", arata Muresan.
De cealalta parte, PSD a condamnat votul dat marti in plenul de la Strasbourg. Dan Nica, liderul delegatiei PSD din Parlamentul European, a spus ca partenerii europeni ne trateaza ca pe "o tara de mana a treia".
"Venim si demonstram abuzurile DNA si ale serviciilor secrete, dar ele sunt ignorate in mod ostentativ. Dreapta populista, care a pus stapanire pe Europa, nu este interesata de toate aceste nedreptati flagrante. Singura preocupare este creionarea imaginii unei Romanii slabe, prin actiuni precum aceasta rezolutie.
Documentul nu este altceva decat o colectie de sloganuri politicianiste, fara valoare efectiva si al carui singur rol este mentinerea tarii noastre la periferia Uniunii Europene. Exista interese foarte mari ca tara noastra sa nu fie un partener egal la masa negocierilor, motiv pentru care este lovita constant prin asemenea demersuri", se arata intr-o declaratie a lui Dan Nica.
................
Sedinta plenara de la Strasbourg in care va fi votata Rezolutia privind statul de drept este programata de la ora 12.00 (13.00, ora Romaniei). Rezolutia scoate la iveala principalele ingrijorari si recomandari ale oficialilor europeni, pentru justitia independenta si statul de drept din Romania, ca urmare a modificarilor facute in ultimele luni de PSD-ALDE la Codul penal si Codul de procedura penala.
Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, contine 13 recomandari catre Romania si institutiile Uniunii Europene in ceea ce priveste sistemul judiciar si lupta anticoruptie. Iata lista recomandarilor:
1. Subliniaza ca este fundamentala garantarea respectarii pe deplin a valorile europene comune enumerate la articolul 2 din Tratatul pentru Uniunea Europeana (Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor. Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre femei si barbati).
2. Este profund ingrijorat de rescrierea legilor justitiei si a legislatiei penale, in mod special de potentialul de a submina structural independenta sistemului de justitie si capacitatea de a lupta eficient impotriva coruptiei din Romania, precum si de a afecta statul de drept
3. Condamna interventia violenta si disproportionata a fortelor de ordine in timpul protestelor de la Bucuresti din luna august
4. Invita autoritatile romane sa instituie garantii pentru a asigura o baza transparenta si legala pentru orice cooperare institutionala si sa evite orice ingerinta care ar putea afecta sistemul de control si echilibru; indeamna la intarirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informatii.
5. Indeamna autoritatile romane sa contracareze orice masura care ar dezincrimina coruptia si sa aplice strategia nationala anticoruptie.
6. Recomanda ferm sa fie reconsiderata legislatia privind finantarea, organizarea si functionarea ONG-urilor, cu atentie la potentialul efect de intimidare pe care il poate avea asupra societatii civile si la modul in care afecteaza principiul libertatii de asociere si dreptul la viata privata; considera ca aceasta legislatie ar trebui sa fie in deplina conformitate cu cadrul UE.
7. Isi exprima profunda ingrijorare cu privire la restrictiile politice si libertatea presei si fata de propunerile legislative care pedepsesc denigrarea Romaniei in afara tarii.
8. Indeamna Parlamentul si Guvernul Romaniei sa puna in aplicare pe deplin toate recomandarile Comisiei Europene, ale GRECO si Comisiei de la Venetia si sa se abtina de la orice reforma care ar pune in pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenta sistemului judiciar; indeamna sa se continue implicarea societatii civile si subliniaza necesitatea abordarii chestiunilor mentionate anterior pe baza unui proces transparent si cuprinzator; incurajeaza sa fie solicitata Comisiei de la Venetia o evaluare proactiva a masurilor legislative inainte de aprobarea lor finala.
9. Invita Guvernul roman sa coopereze cu Comisia Europeana, in baza principiului cooperarii loiale, asa cum este prevazut in Tratat.
10. Isi reitereaza regretul cu privire la faptul ca CE a decis sa nu publice Raportul UE anticoruptie pe 2017 si solicita cu fermitate Comisiei sa reia fara intarziere monitorizarea anticoruptie anuala in toate statele membre; invita Comisia sa elaboreze un sistem de indicatori stricti si usor de aplicat, criterii uniforme pentru a masura nivelul coruptiei in statele membre si pentru a evalua politicile lor anticoruptie.
11. Solicita insistent un proces periodic, sistematic si obiectiv de monitorizare si de dialog, care sa implice toate statele membre, pentru a proteja valorile de baza ale UE in ceea ce priveste democratia, drepturile fundamentale si statul de drept, implicand Consiliul, Comisia si Parlamentul, in conformitate cu propunerile din Rezolutia sa din 25 octombrie 2016 privind instituirea unui mecanism UE pentru democratie, statul de drept si drepturile fundamentale; reitereaza ca acest mecanism ar trebui sa cuprinda un raport anual cu recomandari specifice fiecarei tari;
12. Solicita Comisiei Europene sa monitorizeze actiunile intreprinse de autoritatile romane in urma recomandarilor, continuand sa ofere sprijin deplin Romaniei in gasirea de solutii adecvate.
Raportul MCV: Romania trebuie sa opreasca legile justitiei, codurile penale si sa relanseze procesul de numire a sefului DNA
Tot marti, Comisia Europeana va face public raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania si Bulgaria.
Oficialii de la Bruxelles cer relansarea procedurii pentru sefia DNA si numirea unui procuror-sef cu experienta in lupta anticoruptie.
Printre noile recomandari ale Comisiei Europene se numara:
1. oprirea imediata a implementarii legilor Justitiei realizate de Comisia Iordache, precum si a ordonantelor de urgenta emise de Guvernul Dancila stoparea implementarii Codului Penal si a Codului de Procedura Penala
2. asumarea de catre Parlament si Guvern a recomandarilor Comisiei de la Venetia si GRECO (Grupul de State impotriva Coruptiei, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislatia din Justitie
3. relansarea procesului de numire a sefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experienta in lupta anti-coruptie
4. avizul CSM in procedura de revocare si numire procurorilor sefi sa fie obligatoriu, si nu consultativ, cum este in acest moment
"Raportul va spune lucrurilor pe nume: va apara toate progresele inregistrate de Romania, va apara justitia si va arata cu degetul pe cei care vor sa o slabeasca. Pe Dragnea, pe Tariceanu, pe Dancila, pe Tudorel Toader. De cateva zile, Guvernul Romaniei incearca sa indulceasca tonul raportului. Degeaba incearca. Raportul se va baza pe faptele lor, pe actiunile lor de pana acum, iar aceste actiuni au fost periculoase pentru mersul justitiei”, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.
Ultimul raport in cadrul MCV a fost publicat de Comisia Europeana in 15 noiembrie 2017. Raportul a analizat progresele inregistrate in ceea ce priveste punerea in aplicare a celor 12 recomandari formulate de Comisie in raportul sau din ianuarie 2017 privind MCV.
Raportul CE mentiona ca progresele sunt afectate de situatia politica, iar criticile la adresa sistemului judiciar si a hotararilor judecatoresti raman o caracteristica problematica in cadrul dezbaterilor publice. In acelasi timp, Comisia a constatat ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise.
Vicepresedinte PSD: Sub umbrela MCV s-au produs in Romania cele mai grave abuzuri judiciare
Vicepresedintele PSD Doina Pana a transmis, marti, ca Romania nu trebuie sa ia pozitia „ghiocelului” in fata recomandarilor MCV si a Rezolutiei PE, pentru ca acestea reprezinta initiative politice folosite abuziv impotriva Bucurestiului, modificarile la legile justitiei fiind constitutionale.
"A aparut pe surse ca raportul MCV va fi extrem de ostil Romaniei. Un instrument folosit, de mult prea mult timp, incorect si abuziv impotriva Romaniei! Reamintesc ca sub umbrela MCV s-au produs in Romania cele mai grave abuzuri judiciare determinate de amestecul brutal al serviciilor de informatii in actul de justitie. De data aceasta, frizeaza absurdul! Nu doar ca nu se iau in considerare argumentele si faptele prezentate oficial ci, ca un apogeu al absurdului, Romaniei i se cere si sa-si incalce Constitutia, independenta si suveranitatea! Pe scurt, nu se mai respecta nimic, nici macar principiile fundamentale care stau la baza constructiei UE: independenta, suveranitatea, cooperarea loiala intre institutiile UE si statele membre. Cat despre principiul tratamentului egal fata de statele membre ce sa mai vorbim atata timp cat insasi acest MCV, de peste 10 ani, exista doar fata de Romania si Bulgaria”, a transmis, marti, vicepresedintele PSD Doina Pana, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.