Romania, mesaj de forta din cadrul reuniunii G7+: sustinem si moldovenii, si ucrainenii
ministerul afacerilor externeucrainarepublica moldova
Romania isi demonstreaza capacitatea de sprijin pentru statele din regiune, mai defavorizate ca noi, atat in contextul razboiului din Ucraina, cat si in cel al crizei energetice.
Tara noastra sprijina in mod activ atat Republica Moldova, grav afectata de criza energetica, cat si pe vecinii ucraineni, greu pusi la incercare in ultimul an, dupa invazia Rusiei.
Despre toate aceste probleme, dar si despre faptul ca Romania va continua sa fie un sprijin real in regiune, a vorbit insusi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care a participat marti, 24 ianuarie 2023, la reuniunea in format G7+ la nivel de ministri ai afacerilor externe, desfasurata in sistem videoconferinta. Aceasta a fost a doua reuniune in acest format, prima fiind organizata in Romania la 29 noiembrie 2022, in marja reuniunii ministrilor afacerilor externe din statele membre NATO gazduita de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu. Reuniunea de la Bucuresti din noiembrie 2022 a fost prima reuniune G7 gazduita de Romania si prima la care a participat Romania, prin ministrul afacerilor externe.
"Ministrul Aurescu a subliniat ca atacurile repetate, la scara larga, asupra infrastructurii civile din Ucraina reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international umanitar, avand obiectivul de a infrange rezilienta societatii ucrainene, iar comunitatea internationala democratica nu poate permite acest lucru. Seful diplomatiei romane a pledat pentru cresterea asistentei acordate Ucrainei, mai ales in contextul provocarilor iernii.
In ceea ce priveste asistenta oferita de Romania pentru consolidarea securitatii energetice a Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat ca hub-ul umanitar de la Suceava a facilitat, printre altele, si tranzitul a 40 de generatoare achizitionate de Romania cu fonduri europene, a zeci de alte generatoare oferite de guvern si autoritati locale romane, respectiv a peste 160 de generatoare oferite de Franta", transmite MAE.
Ministrul Bogdan Aurescu a evocat, in acest context, si planificarea unei noi reuniuni a Trilateralei ministrilor afacerilor externe ai Romaniei, Ucrainei si Republicii Moldova, in luna februarie, dupa cea de la Odesa, din 15 septembrie 2022, la care au fost invitati si ministrii energiei din cele trei state si in cadrul careia au fost convenite linii comune de actiune pentru dezvoltarea interconectivitatii si consolidarea securitatii energetice a Ucrainei si Republicii Moldova, pe termen mediu si lung.
Romania, umarul pe care Republica Moldova plange in actuala criza energetica
Ministrul roman a evidentiat si situatia speciala a Republicii Moldova, confruntata cu o profunda criza energetica, generata de limitari in ceea ce priveste disponibilitatea si accesul la resurse. A precizat ca Romania contribuie in mod direct la gasirea de solutii pentru cele mai presante probleme, cum ar fi asigurarea a circa 80% din necesarul total de consum de energie electrica al Republicii Moldova, precum si asigurarea tranzitului de gaze catre acest stat prin gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau.
Totodata, ministrul roman de externe a pledat pentru solutii sustenabile, mai structurate si cu caracter permanent la provocarile actuale cu care se confrunta Ucraina si intreaga regiune si a aratat ca Romania va continua sa sprijine consistent Ucraina si cetatenii sai, in cooperare cu toti partenerii care impartasesc aceleasi viziuni si obiective.
Foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania