PSD se autoevalueaza printr-un RAPORT: Liviu Dragnea, principalul vinovat pentru situatia in care s-a ajuns
raport psdalegeripartidul social-democrationut vulpescuviorica dancilaliviu dragnea
Presedintele interimar al Consiliului National al PSD, Ionut Vulpescu, a elaborat un raport in care prezinta situatia in care se afla acum Partidul Social Democrat, respectiv faptul ca PSD "trece prin cea mai grea perioada a sa, de la infiintare†si identifica 40 de motive pentru care social-democratii au pierdut alegerile de anul trecut, cu scoruri extrem de mici. Potrivit lui Vulpescu, principalul Vinovat al declinului electoral al PSD ar fi fostul lider al partidului, Liviu Dragnea.
Raportul prezentat de social-democratul Ionut Vulpescu contine 50 de pagini si a fost publicat pe blogul sau personal.
Dupa cum se arata in document, "acest Raport este un exercitiu de democratie, un lucru ce a lipsit multa vreme in partid. Scopul acestui proiect de reforma nu este acela de a gasi vinovati pentru slabiciunile si esecurile partidului. Primul obiectiv, si cel mai important, este sa
identificam problemele si sa gasim impreuna solutii pentru a le rezolva".
In continutul documentului, Vulpescu mentioneaza faptul ca PSD "trece prin cea mai grea perioada a sa, de la infiintare”, fiind "izolat de familia europeana social-democrata, criticat pentru discursul antieuropean si incapabil sa se conecteze cu categorii traditionale de electorat pentru stanga”.
Potrivit raporului, social-democratul considera ca principala "slabiciune" a PSD ar fi faptul ca nu a reusit sa comunice suficient de bine cu electoratul.
"Am trait de pe o zi pe alta, am amanat decizii importante, am ignorat schimbarile din societate si, mai ales, impactul noilor tehnologii. Nu, o tara, un partid, nu se conduc pe Facebook sau pe Twitter, desi retelele de socializare sunt cutii de rezonanta, care amplifica impactul politicilor publice si al deciziilor gresite. Nu am stiut sa profitam de ele pentru a avea un dialog onest cu largi categorii de cetateni, pentru a intelege cum s-a schimbat o mare parte a societatii, ce nevoi si ce asteptari au membrii acestor grupuri sociale".
Social-democratul mai spune ca "esecul PSD vine, paradoxal, din succesul economic si, partial, din cel social al guvernarilor sale".
Vulpescu vorbeste si despre Liviu Dragnea, pe care il considera responsabil de esecul PSD din ultima perioada.
"Dupa mai mult de doi ani de lupta cu justitia, PSD s-a batut singur"
"In ultimii trei ani, cel mai mare adversar al PSD a fost insusi PSD. Promovarea unor comunicatori cu un grad extrem de scazut de incredere a facut ca acestia sa „traga” partidul in jos in preferintele electoratului si sa decredibilizeze guvernarea. Confiscarea partidului si a guvernarii de catre presedintele sau a dus la izbucnirea unui ,,razboi civil” in urma caruia, pentru prima data in istoria politicii romanesti, un partid si-a dat jos propriul guvern prin motiune de cenzura. Iar apoi, cateva luni mai tarziu, a fortat demisia unui alt prim-ministru, chiar in ajunul vizitei istorice a prim-ministrului Japoniei, care nu s-a putut intalni cu omologul sau", se arata in raport.
"Putem spune, fara nicio rezerva, ca, dupa mai mult de doi ani de lupta cu justitia, PSD s-a batut singur si s-a si pus, tot singur, la colt.
Decizia discretionara a lui Liviu Dragnea (nr. legata de OUG 13), dusa la indeplinire cu obedienta, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o masura care a pus atat Guvernul, cat si partidul, in imposibilitate de dialog sau aparare”, se mai arata in raport.
In raport sunt criticate si modificarile aduse de PSD Legilor justitiei, iar vinovat de aceasta situatie ar fi tot Liviu Dragnea, arata Vulpescu. "A fost o transpunere la nivel parlamentar a modului de lucru al lui Liviu Dragnea din partid: o singura voce trebuie sa se auda, cea a Sefului! Rezultatul a fost devastator, PSD fiind comparat cu partidele iliberale antieuropene", se arata in documentul citat.
"Fostul sef al partidului, Liviu Dragnea, si-a cerut, la un moment dat, iertare „miilor de romani care stau in puscarie pe un articol neconstitutional”. Niciodata nu si-a cerut scuze milioanelor de simpatizanti PSD care au ajuns sa fie stigmatizati de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor. Cu ei in gand va trebui sa incepem reconstructia", mai indica Vulpescu in raport.
"Cei cu opinii au fost exclusi sau redusi la tacere"
Vulpescu spune ca o alta problema de imagine pentru PSD este "asocierea tot mai puternica" cu regimul comunist.
"O alta problema cu care PSD se confrunta este asocierea tot mai puternica a partidului cu regimul comunist. La 30 de ani de la Revolutie, multi tineri pun semnul "egal” intre Partidul Social Democrat si comunism. Aceasta problema izvoraste din deficitul de democratie din interiorul partidului (...)
Cat timp dezbaterea a fost inexistenta iar cei cu opinii contrare au fost exclusi sau redusi la tacere, cat timp partidul a avut candidat unic pentru functia de presedinte iar presedinti de organizatii au fost impusi si nu alesi, cat timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor functiilor cu exceptia celei de presedinte al partidului, in timp ce fostii lideri ai partidului au fost tratati ca o posibila amenintare si eliminati, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac aceasta asociere", mai puncteaza Vulpescu in raport.
"E nevoie de revitalizarea Tinereului Social Democrat"
In continuare, social-democratul recomanda colegilor sai sa elaboreze strategii care sa apropie partidul de generatia tanara, cum ar fi revitalizarea TSD, astfel incat partidul sa devina atractiv pentru noua generatie. "In 2024, generatia pre-decret va fi cu aproximativ 1,3 milioane persoane mai mica, iar cei din generatia post-decret nu vor fi devenit inca pensionari. Daca in acel an electoral PSD se va adresa strict publicului varstnic, performanta sa va avea de suferit, prin comparatie cu momentul actual, din cauze demografice, indiferent de calitatea liderilor sau a mesajelor", motiveaza Vulpescu.
Si modalitatea in care PSD si-a tratat partenerii straini in ultimii ani este criticata in raport. Vulpescu aminteste de momente foarte neinspirate din timpul guvernarii Vioricai Dancila, despre care spune ca au deteriorat relatiile pe plan extern.
"Dincolo de controversata mutare a ambasadei Romaniei din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, nu trebuie uitat nici discursul ambiguu, aparent anti-occidental si anti-companii straine, din motive electorale, care a dus la neintelegeri in relatiile cu partenerii externi, atat institutionali, cat si politici”, scre Vulpescu.
RAPORT: 40 DE MOTIVE PENTRU CARE PSD A SCAZUT DRAMATIC IN PREFERINTELE ELECTORATULUI:
-
Erodarea identitatii politice social-democrate
-
Distantarea, pana la izolare, a unor lideri ai partidului fata de socialdemocratia europeana
-
Scaderea reprezentativitatii sociale a partidului
-
PSD a renuntat in mare masura la promovarea pe baza de competenta.Partidul a ajuns sa fie construit politic pe principii clientelare si de nepotism.
-
Federalizarea partidului
-
Intrarea PSD in logica discursului de dreapta prin care asistenta sociala este considerata pomana electorala
-
Valorile traditional-conservatoare au devenit, in ultimul timp, singura tusa folosita in discursul public al PSD, in detrimentul valorilor social-democratiei europene si al abordarilor modernist-progresiste.
-
Minimalizarea rolului Institutului Social Democrat ”Ovidiu Sincai” (ISD), pana aproape de anulare.
-
Incalcarea statutului PSD in nenumarate randuri
-
Realizarea listelor de candidati pe alte criterii decat cele referitoare la apartenenta la PSD si activitatea in cadrul partidului sau la competenta
-
Lipsa dialogului intern si alungarea unor membri importanti au dus la formarea unor alternative politice la PSD
-
Impunerea de la centru, si nu alegerea libera si locala, a presedintilor organizatiilor judetene si a conducerilor de organizatii specifice – cum este cazul TSD.
-
Indepartarea fostilor presedinti ai partidului, care nici nu au fost invitati la congrese si alte actiuni publice, minimalizand sau anuland rolul lor consultativ.
-
Transformarea TSD intr-o structura lipsita de putere si de relevanta
-
Folosirea functiilor publice in negocieri politice
-
Evaluarea guvernarii si a politicilor publice a fost preluata de persoane/structuri parazitare
-
Izolarea partidului pe scena politica si politica de aliante deficitara.
-
Reforma justitiei si politica penala (Modificarile aduse legilor justitiei, recursul compensatoriu (...))
-
PSD, acuzat ca ar fi „Partidul penalilor”
-
Inlaturarea prin forta a doi prim-ministri social-democrati, unul prin motiune de cenzura, si schimbarea unui numar record de ministri, aproape 100, in nici trei ani.
-
Ample proteste privind contestarea guvernarii.
-
Folosirea Guvernului, dar si a resurselor partidului, pentru interese personale
-
Controversele si slabiciunile asociate cu intentia de a muta sediul ambasadei din Israel
-
Discursul ambiguu, aparent anti-occidental si anti-companii straine, din motive electorale, care a dus la neintelegeri in relatiile cu partenerii externi, atat institutionali, cat si politici.
-
Personalizarea politicii externe.
-
Izolarea la nivel european.
-
Modul dezastruos in care a fost gestionata aniversarea Centenarului Marii Uniri
-
Lipsa investitiilor in proiecte aducatoare de locuri de munca si de venit pe durate mai lungi de timp
-
Aproape o treime (32,5%) din populatia tarii se afla sub pragul minim de saracie
-
Ne aflam la coada clasamentelor europene ale performantelor elevilor si studentilor.
-
Insuficienta aplecare asupra problemei crizei climatice.
-
Exista intarzieri in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene acordate Romaniei prin Politica de coeziune.
-
Lipsesc politicile care sa vizeze „noul proletariat” – corporatistii.
-
PSD nu trebuie sa ignore automatizarea muncii si efectele acesteia asupra locurilor de munca.
-
In ultimii ani, PSD a pierdut contactul cu zone si grupuri socio-profesionale care ii ofereau legitimitate.
-
Excluderea din lista de prioritati a domeniului CDI
-
PSD ramane ancorat in zona electoratului traditional, ceea ce ii asigura supravietuirea politica, dar aceasta nu este o optiune valida pe termen mediu si lung.
-
Evolutia electorala a PSD impune o discutie extrem de serioasa, rationala, fara patima, orientata spre identificarea de solutii pentru a evita erodarea suplimentara.
-
Rezultatul alegerilor prezidentiale (turul I, cel care releva votul politic) confirma evolutia electorala negativa a PSD
Documentul integral prezentat de social-democratul Ionut Vulpescu poate fi consultat aici >>>
PSD, INCOTRO?