PSD ataca in instanta restrictiile anti-Covid privind mitingurile. Social-democratii acuza Guvernul ca oamenii nu mai pot protesta
psdrestrictii anti-covid
Social-democratii au depus la Curtea de Apel Bucuresti, la inceputul acestei saptamani, o cerere in anulare impotriva prevederilor din Hotararile de Guvern nr. 730/2021 si nr. 795/2021. Este vorba despre prevederile prin care numarul participantilor la mitingurile de protest sau orice alte demonstratii in aer liber este restrans la 100, respectiv 500 de persoane.
Social-democratii considera ca prin masurile adoptate cu scopul de a limita raspandirea virusului in comunitate, Guvernul se asigura ca nu ii poate fi contestata activitatea politica, fiindca oamenii nu se pot reuni la mitinguri, unde sa isi poata exprima eventuala nemultumire.
"In cererea PSD se mentioneaza faptul ca, 'daca situatia epidemiologica concreta permite relaxarea, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea mastii de protectie, este disproportionata limitarea organizarii de mitinguri si demonstratii cu un numar de participanti de maximum 500 de persoane'.
Mai mult decat atat, potrivit PSD, faptul ca, spre deosebire de mitinguri si demonstratii, in cazul evenimentelor culturale participarea este conditionata de vaccinare sau test PCR, nu justifica restrangerea dreptului la intrunire, atat timp cat, conform informatiilor oficiale, nu exista date stiintifice cu privire la transmiterea/netransmiterea virusului de catre persoanele imunizate.
"Chiar pe site-ul oficial al Guvernului Romaniei - vaccinare-covid.gov.ro - se mentioneaza ca 'datele despre masura in care o persoana vaccinata mai poate transmite virusul urmeaza a fi generate, colectate si analizate in perioada urmatoare'.
In afara de argumentele de mai sus, in cererea in anulare depusa de PSD se face referire si la o serie de vicii de forma ale celor doua hotarari de guvern, cum ar fi lipsa unei evaluari de impact a masurilor propuse, lipsa studiilor si analizelor stiintifice cu privire la efectele sociale si politice sau absenta unei motivari detaliate care sa respecte normele de tehnica legislativa", a mai transmis PSD.