PSD a trimis fosti detinuti politic la consultarile de la Cotroceni privind Referendumul
referendum justitiereferendum 26 maialegerijustitielegile justitieioug justitiesistem judiciarmagistratipsdalde
Vineri, presedintele Romaniei a avut programate consultarile cu PSD si ALDE privind Referendumul pe Justitie din 26 mai. Klaus Iohannis a discutat cu reprezentantii PSD, vineri. Dupa PSD, seful statului ar fi trebuit sa aiba discutii cu delegatia ALDE, de la ora 12,00, insa reprezentantii acestei formatiuni au anuntat deja ca nu vor participa la consultarile de la Cotroceni. Aceasta este a doua runda de consultari, dupa ce, joi, seful statului s-a intalnit cu PNL, PMP, UDMR si USR.
Dupa cum era de asteptat, consultarile de joi au fost mult mai fructuoase pentru seful statului, care a declarat, la incheierea intalnirii, ca atat
PNL, PMP, UDMR, cat si USR, sunt de acord cu Referendumul pe Justitie. Mai mult decat atat, PMP a avut si noi propuneri pentru consultarea populara din 26 mai, in timp ce PNL si-a exprimat sustinerea pentru seful statului in acest demers.
Portrivit lui Klaus Iohannis, toate partidele din Opozitie sunt ingrijorate cu privire la evolutia Justitiei romane si la interventiile facute de PSD ALDE in sistemul judiciar.
Consultarile de vineri au fost, dupa cum era de asteptat, mult mai tensionate
Liviu Dragnea a trimis doi fosti detinuti politic, la consultarile cu seful statului, pe tema referendumului pe Justitie. In conditiile in care, coalitia aflata la guvernare i-a cerut lui Klaus Iohannis sa-l demita pe Augustin Lazar.
Asta, dupa ce procurorul general a fost acuzat ca a blocat liberarea conditionata a unui luptator anti-comunism. ALDE nu va participa la consultari. Presedintele Klaus Iohannis a discutat joi pe tema referendumului cu partidele de opozitie si a primit asigurari ca demersul va fi sustinut.
Deputatul Eugen Nicolicea, alaturi de doi fosti detinuti politici (Ioan Muntean si Marin Iancu), au facut parte din delegatia care va reprezenta PSD la consultarile cu presedintele.
"Sa stiti ca ma bucur ca v-au trimis pe dumneavoastra. O sa mai vorbim cateva minute dupa”, a spus seful statului in debutul intalnirii cu delegatia PSD.
Conform PSD, Marin Iancu a fost detinut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani si patru luni si, desi indeplinea conditiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazar, pe atunci presedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea in libertate conditionata de la inchisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea conditionata, scrie News.ro.
"Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de catre Comisia lui Lazar. Si de fiecare data s-a considerat ca acesta nu poate fi pus in libertate, fiind amanat pana cand detinutul politic si-a ispasit integral pedeapsa, desi indeplinea conditiile legale pentru a putea fi eliberat. Dupa ce si-a ispasit integral pedeapsa, generalul in rezerva Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite in ziua de 21 decembrie 1989, zi in care fiica cea mare a fost impuscata. In timp ce protesta in strada impreuna cu fiica cea mica impotriva regimului comunist, a aflat ca fiica cea mare a fost ucisa", spun social-democratii.
Ioan Muntean, de asemenea, a fost detinut politic la penitenciarul din Aiud, Sectia 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria detinuti politici extrem de periculosi pentru statul comunist PCR, timp de sapte ani, iar Comisia condusa de Augustin Lazar i-a respins de doua ori liberarea, sustine PSD.
"Dupa ce i-a facut plangere lui Lazar despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a intocmit un raport de pedepsire si l-a bagat zece zile la izolare", afirma PSD.
"Cei doi eroi incarcerati au trait un calvar in penitenciarul din Aiud, le-au fost rapiti ani din viata, ani petrecuti in iadul condus de Lazar”, conchid social-democratii.
Liviu Dragnea, care a refuzat inca de acum cateva zile invitatia lui Klaus Iohannis, a precizat ca va anunta vineri dimineata numele celorlalte doua persoane care vor merge la Cotroceni din partea PSD. „Cred ca or sa fie trei persoane care or sa-i placa foarte mult (presedintelui - n.r.). I-am ales ca sa fie un dialog constructiv, sa se inteleaga oamenii, sa fie compatibili”, a declarat Dragnea la Antena 3. Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca formatiunea sa nu va fi prezenta la Cotroceni. Joi, la discutiile cu presedintele pe tema referendumului pentru Justitie au fost reprezentantii opozitiei si cei ai minoritatilor nationale.
"Romanii au dreptul sa dea un raspuns acestui asalt pesedist asupra justitiei. Imediat ce vor primi raspunsul Parlamentului, voi formula intrebarile pentru referendum”, a declarat joi presedintele.
Eugen Nicolicea, scos afara de la consultarile cu Presedintele Iohannis. Acesta a cerut sa ramana singur cu cei doi fosti detinuti trimisi de PSD
Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut lui Eugen Nicolicea sa iasa de la consultari, dorind sa ramana singur cu cei doi fosti detinuti pe care Liviu Dragnea i-a trimis la intalnirea de la Cotroceni intr-o tentativa de a-l pune pe Iohannis intr-o lumina proasta.
PSD a emis un comunicat vineri dimineata pentru a anunta delegatia desemnata de partid ca sa participe la discutiile cu Presedintele, pe lista figurand, in afara de Eugen Nicolicea, doi fosti detinuti la penitenciarul Aiud, despre care PSD sustine ca sunt ”victime” ale Procurorului General, Augustin Lazar, cel a carui revocare din functie refuza Klaus Iohannis sa o semneze.
Presedintele i-a intampinat insa pe cei doi cu degajare, spunandu-le ca se bucura ca au fost trimisi de catre PSD la consultari. Mai mult decat atat, dupa o jumatate de ora, Presedintele i-a cerut lui Eugen Nicolicea sa iasa din sala, pentru ca doreste sa discute cu cei doi fosti detinuti. Nicolicea a iesit din sala si a asteptat la usa sa se termine intalnirea Presedintelui.
Cum ar putea suna intrebarile de la referendumul din 26 mai?
"Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?”
"Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a OUG-urilor pentru infractiuni, pedepse si organizare judiciara?”