Promisiuni de la Guvern: stati linistiti, impozitele NU cresc, nici nu vom introduce altele noi
In plina dezbatere privind masurile fiscale ce se impun in conditiile existentei unui deficit bugetar, dar si a necesitatii de a implementa reformele din PNRR, Guvernul, prin vocea premierului, promite cetatenilor stabilitate fiscala. Nu vor fi majorate actualele impozite si nici nu vor aparea altele noi - promite Marcel Ciolacu.
”Am avut pana acum doua sau trei intalniri, este evident ca trebuie luate anumite masuri nu numai de reducere si in ceea ce priveste veniturile, lucrul acesta se stia inca din luna mai, in urma avertismentului venit de la Comisia Europeana. Cred ca vineri vom avea iarasi o discutie cu fostul ministru al Finantelor, cu actualul ministru si cu presedintele Senatului iar in zilele urmatoare, saptamana urmatoare incepem sa luam decizii (...)
Nu se va mari niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat in acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu si nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR dar este un lucru asumat de catre statul roman si vom incerca sa scoatem cat mai mult din exceptii (...)
Exista exceptii la trei categorii, la IT este o scutire pe profit si la constructii si agricultura, unde sunt exceptii si pe CASS si impozitele pe profit. Aici o sa avem o discutie, pe venit”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Ramane de vazut ce forma vor lua aceste discutii in plan fiscal, daca vor disparea sau nu facilitatile fiscale pentru angajatii din IT, agricultura si constructii sau daca vor aparea noi poveri financiare pe umerii contribuabililor obisnuiti sau ai oamenilor de afaceri.
Unele voci din prima linie a politicii romanesti militeaza ferm pentru disparitia inechitatilor de la plata darilor catre stat, din randul angajatilor. Fara privilegiati!
"Toate facilitatile fiscale, vorbim de scutiri de impozit pe venit si mai ales, culmea absurditatii, scutirea de contributie de asigurari de sanatate, care se practica in constructii, in industria alimentara si agricultura, scutirea de venit este la toti acestia, plus cei din tehnologia informatiei, din IT, cum spunem noi, deci toate acestea ar trebui eliminate. Ele au fost introduse in mod populist, existau niste argumente, ca pleaca IT-stii din Romania etc., deci existau niste argumente dintre acestea, dar daca ar fi sa-l citez pe Milton Friedman, un mare economist, spunea urmatorul lucru: nimic nu devine mai permanent decat un program temporar adoptat de un Guvern in domenii din acestea de cheltuieli bugetare", a declarat, zilele acestea, fostul premier Theodor Stolojan (PNL).
Foto: manager.ro