Proiect. Salariul minim sa ajunga la 5.000 de lei in mana, in 2024
salariul minim 2024salariu minimmajorare de salariu
Un proiect de lege privind majorarea salariului minim in 2024 ar fi fost depus in Parlament de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR).
Membrii acestei formatiuni au anuntat ca au depus proiectul ce contine propunerea de crestere a salariului minim net pe economie la nivelul de 5.000 de lei.
In acest moment, un angajat incadrat pe piata muncii cu salariul minim ramane in buzunar cu aproximativ 2.000 de lei, din salariul brut de 3.300 de lei. Restul banilor ajung la stat. Astfel, un angajat ajunge aproape sa-si imparta jumatate-jumatate castigul cu statul roman, dupa o luna de munca. Avem un nivel urias de impozitare a muncii si, implicit, de descurajare a ei!
Prin urmare, politicienii propun o relaxare fiscala pe zona muncii. In proiectul de lege despre care vorbeam mai sus se propune deci si scaderea taxarii muncii pana la maxim 25%.
Salariu minim de 5.000 de lei si scaderea taxarii muncii
"Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) a depus un proiect de lege prin care propune
cresterea salariului minim la valoarea de 5.000 de lei si scaderea taxarii muncii pana la maxim 25% pentru primii 5.000 de lei. In acest fel dorim sa racordam piata muncii la noua realitate economica din Romania, prin cresterea veniturilor nete ale angajatilor dar fara a pune presiune suplimentara pe mediul de afaceri prin cresterea taxarii muncii in valoare absoluta.
Un efect pozitiv al majorarii salariului minim si al scaderii taxarii muncii in forma propusa de AUR il reprezinta cresterea consumului, ceea ce va duce la o majorare a incasarilor statului din TVA. De asemenea, un alt efect benefic al masurii propuse de AUR il reprezinta atragerea fortei de munca din randul cetatenilor romani plecati in afara granitelor tarii”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, de formatiune.
"Solutia AUR transpune in lege o realitate deja existenta: antreprenorii romani sunt nevoiti sa incalce legea si sa ofere plati suplimentare angajatilor, scotand banii din firme sub forma de dividende pe care le repartizeaza catre angajati. Astfel, prin aplicarea prezentei masuri legislative vor fi consecinte pozitive asupra mediului de afaceri, prin faptul ca acestia vor fi stimulati ca veniturile salariale reale sa fie impozitate, aceasta fiind o solutie pentru scoaterea economiei gri la suprafata si pentru o colectare eficienta a taxelor si impozitelor”, mai noteaza sursa citata.
Foto: manager.ro