Primaria Capitalei, data in judecata: Bucurestenii sufera din cauza calitatii proaste a aerului pe care il respira
poluaregabriela fireacostel alexeprimaria bucurestiprimaria capitaleibucuresticapitala
Primaria Capitalei a fost data in judecata din cauza gradului ridicat de poluare si calitatii indoielnice a aerului. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, alaturi de 2Celsius și ClientEarth au intentat o actiune in instanta, impotriva Primariei Capitalei, pe care o acuza ca incalca legislatia si nu isi protejeaza cetatenii.
"Locuitorii orasului sufera consecintele provocate de calitatea proasta a aerului pe care il respiram"
Oana Neneciu, director executiv Ecopolis, explica actiunea in instanta indreptata impotriva Primariei Capitalei. Directorul executiv al Ecopolis spune ca locuitorii Capitalei sufera din cauza calitatii indoielnice a aerului.
"Statul Roman are obligatia de a-si proteja cetatenii. Aceasta obligatie a fost incalcata de Primaria Generala a Bucurestiului, iar locuitorii orasului sufera consecintele provocate de calitatea proasta a aerului pe care il respiram. Pentru informarea corecta si independenta cu privire la nivelul de poluare a aerului din Bucuresti, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primariei consideram necesara actiunea in instanta", explica Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.
Cei de la Ecopolis atrag atentia asupra faptului ca Primaria Capitalei incalca legislatia in vigoare. Conform acesteia, "Primaria Capitalei este responsabila de pregatirea si adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei", insa acest lucru nu se intampla, iar bucurestenii au de suferit.
"Conform legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei este responsabila de pregatirea si adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei. Actiunea in justitie vizeaza PICA in continutul sau, si nu doar cerinte formale. O analiza profunda, efectuata de Ecopolis, a aratat ca aproape toate masurile propuse in PICA nu respecta cerintele legale de a fi cuantificabile si eficiente in solutionarea problemelor specifice. Ele sunt atat de evazive incat este imposibil de a le fi evaluat impactul.
Consecutiv, continutul Planului nu isi atinge obiectivul, iar Primaria trebuie sa imbunatateasca PICA pentru a indeplini cerintele legale prevazute in Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa. Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanti. Limitele pentru PM10 si NO2 au intrat in vigoare in 2005 si 2010, respectiv, dar au fost apoi depasite in mod constant in Romania.
"Mutati-va din Bucuresti, daca nu va place in Bucuresti"
Scandalurile au zguduit in ultima perioada Primaria Capitalei, pe tema aerului poluat pe care sunt obligati sa il respire bucurestenii. Unul dintre ele i-a avut protagonisi pe Ministrul Mediului Costel Alexe si Gabriela Firea, edilul general al Capitalei. Acestia au avut luna trecuta un schimb de replici cu privire la poluarea din Capitala. Alexe a acuzat-o pe Firea ca nu s-a implicat luand masuri eficiente pentru combaterea poluarii, iar primarul general i-a replicat: "Mutati-va din Bucuresti, daca nu va place in Bucuresti".
"Faptul ca avem din ce in ce mai multe masini proprietate personala de aproape unica folosinta e un fapt ingrijorator. De aceea, facem campanii ca cetatenii sa foloseasca transportul public in comun. Foarte multe autobuze merg goale pentru ca avem obisnuinta de a circula cu autoturismul personal”, a spus Firea, intr-o interventie, tot la acelasi post de televiziune.