Presedintele Iohannis reia tema grevei din invatamant, spune ca s-au gasit unele solutii, dar nu se pot face minuni peste noapte
klaus iohannisinvatamanteducatiesalarii invatamantsalarii profesori
Seful statului a vorbit din nou despre situatia delicata in care se regaseste invatamantul romanesc in acest moment, pe fondul grevei profesorilor care spun ca nu mai pot merge la catedra remunerati fiind atat de slab.
Presedintele a punctat faptul ca factorii de decizie de la nivelul Parlamentului si Guvernului au fost foarte deschisi si ca s-au gasit deja unele solutii, insa, totodata, trebuie sa fim constienti ca avem in fata "o tema delicata" pentru a carei rezolvare e nevoie de timp.
"Greva din invatamant e o tema foarte serioasa. Sunt foarte bucuros ca legile educatiei au fost adoptate in Parlament - chestiune care e notabila, de multa vreme legi ale educatiei nu au mai fost adoptate in procedura ordinara in Parlament. Solicitarile profesorilor sunt in buna parte legitime, usor de inteles. Ma bucura ca negocierile se poarta real, in format de coalitie au existat mai multe intalniri si speranta mea e sa se termine amiabil.
Toata lumea a vazut disponibilitatea guvernului, a premierului, a ministrului Educatiei de a sprijin aceste solicitari. S-au gasit solutii pentru o serie de revendicari ale sindicatelor. Am avut o discutie cu conducerea coalitiei pe aceasta tema, aceste promisiuni vor fi onorate, ce a promis guvernul ca e posibil se va face.
Si sindicatele trebuie sa vada ca o negociere se intampla in asa fel incat partile se intalnesc undeva la mijloc. E greu de imaginat ca toate solicitarile vor fi satisfacute de azi pe maine, dar chestiunea ramane in atentia Coalitiei si exista promisiune ferma de a lucra pe legea salarizarii unice care va veni cu solutii pozitive si pentru angajatii din educatie", a declarat Klaus Iohannis.
Salariile profesorilor, comparabile cu cele ale ingrijitoarelor
Potrivit cifrelor lansate in spatiul public de presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, salariile profesorilor debutanti sunt putin mai mari decat lefurile incasate de ingrijitoare.
"O ingrijitoare primeste in jur de 1.900 de lei, cu alocatie de hrana, cu tot, personalul didactic debutant cu studii superioare de lunga durata primeste in jur de 2.580 de lei, cu alocatie de hrana, personalul cu grad didactic 2, cu studii superioare de lunga durata si vechime de 25 de ani ajunge la aproximativ 3.500 - 3.600 de lei si ne ducem catre personalul didactic care se afla la apogeul carierei, vechime peste 40 de ani, care poate sa ajunga la salariul net de baza de aproximativ 4.000 - 4.500 de lei. Acestea sunt salariile din prezent.
Cand s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educatiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie sa fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce inseamna in cifre nete pentru un debutant? Ca de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare in sistem. Si categoric, te duci pe partea de final de cariera existand o crestere progresiva, colegii care ar iesi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile", a spus oficialul.
Foto: manager.ro