Presedintele interimar Ilie Bolojan avertizeaza ca Romania poate intra in criza financiara
romania in recesiunecriza economica 2025ilie bolojan
Cea mai mare problema economica a Romaniei este dezechilibrul major dintre veniturile pe care le incaseaza statul si cheltuielile curente pe care le are, insa suntem afectati si de evolutiile nefavorabile din plan extern. Asa am ajuns la un deficit bugetar de 9,3% din PIB, iar acest lucru poate duce Romania in recesiune. Practic, am putea fi loviti de o criza financiara, avertizeaza presedintele interimar Ilie Bolojan.
Ce este recesiunea si cum ne va afecta viata de zi cu zi?
In linii mari, recesiunea e o criza economica de proportii mai mici, vorbim despre o perioada in care economia unei tari intra pe o panta descendenta, activitatea scade, iar oamenii si companiile incep sa simta direct efectele. Se intampla atunci cand, timp de cel putin doua trimestre la rand, produsul intern brut (PIB) scade, firmele vand mai putin, investitiile se reduc si consumul populatiei incetineste.
In viata de zi cu zi, recesiunea se traduce printr-o stare generala de nesiguranta. Multi oameni isi pierd locurile de munca sau se tem ca urmeaza sa fie dati afara. Salariile nu mai cresc, ba uneori chiar scad, iar preturile, desi par sa se stabilizeze, nu mai pot fi sustinute din venituri la fel de usor. E mai greu sa iei un credit de la banca, iar planurile importante, cum ar fi cumpararea unei case sau deschiderea unei afaceri, sunt adesea amanate.
Oamenii cheltuiesc mai putin, devin mai precauti, evita riscurile si prefera siguranta. Magazinele, restaurantele, micile afaceri simt rapid scaderea vanzarilor. Se instaleaza o atmosfera apasatoare, in care lumea pare ca „trage de timp”, asteptand vremuri mai bune.
Avertismentul presedintelui interimar: "Deci, sunt niste trepidatii care ne pot duce catre recesiune"
"Eu cred ca pe orice om rational, care intelege ce inseamna bugete, trebuie sa il ingrijoreze acest lucru. Pentru ca, de fapt, ce inseamna? Noi luam imprumuturi mari saptamanal. Aceste imprumuturi ne permit sa functionam, deci cheltuim mai mult decat ne-am putea permite, dar ele au ca efect dobanzi si cheltuieli cu dobanzile tot mai mari. Si ganditi-va ca acest lucru s-a intamplat intr-o perioada in care n-am avut recesiune economica, n-am avut probleme.
Or, in conditiile in care vedem ca exista niste turbulente economice la nivel global si pare ca exista o incetinire a investitiilor, pentru ca nu mai exista o predictibilitate, exista o incetinire a schimburilor comerciale. M-am uitat zilele astea si am vazut, de exemplu, ca in porturile din Statele Unite, de cand a inceput acest razboi (comercial - n.r.) cu China, au scazut schimburile comerciale, ca volum in porturi, cu 40%. Cu Europa, lucrurile inca mai sunt 90 de zile, dar cine stie cum se va termina. Oricum, deci, sunt niste trepidatii care ne pot duce catre recesiune. Cand se cupleaza intotdeauna un grad de indatorare mare, cu dobanzi mari, cu o usoara recesiune, inseamna sa ne intoarcem in perioada 2008-2010”, a avertizat Ilie Bolojan.
"Sa eliminam cheltuielile inutile"
Una dintre solutiile pe care le promoveaza Ilie Bolojan este reducerea cheltuielilor publice.
"Sa eliminam cheltuielile inutile, sa aducem institutiile care au fost scapate de sub control, companiile de stat, sub un anumit control si, intr-adevar, sa lucram sistematic la reducerea cheltuielilor, la absorbtia de bani europeni. Una din discutiile de zilele trecute cu comisarul pentru Buget a fost clar: pentru ca orice modificare la acest program PNRR inseamna un vot in 27 de tari, in parlamente, probabilitatea sa se amane din luna august incolo este foarte scazuta. Deci, ori va cheltuiti banii pe care-i aveti, ori, daca nu, o sa ii pierdeti. Eu cred ca n-ar fi bine sa pierdem acesti bani, pentru ca inseamna investitii care nu se fac in Romania.
Daca nu vom face toate aceste lucruri, nu ne vom incasa banii de la buget acolo unde exista evaziune, vom ajunge in situatia in care sanctionam haotic, sa crestem taxe si impozite si, de fapt, victimele vor fi in primul rand oamenii simpli, pentru ca cei care mai au ceva bani o sa se mai descurce cumva", a mai spus seful statului.
Sursa foto: freepik.com