Presedintele ataca PSD si CNA pe tema Referendumului: Este o atitudine jalnica
referendumjustitiecodurile penalelegile justitieireferendumalegeri europarlamentarealegeri 2019klaus iohannis
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre principalele probleme pe care le intampina Referendumul pe Justitie, cu doar cateva zile inainte de scrutin. Potrivit sefului statului, PSD incearca sabotarea votului, prin toate mijloacele de care dispune.
La doar cateva zile distanta de scrutinul pentru Referendum, care va avea loc in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, seful statului se arata indignat de atitudinea politicienilor de la Putere, despre care spune ca fac orice le sta in putere pentru a sabota Referendumul.
Iohannis spune ca PSD incearca sa saboteze Referendumul atat prin dezinformare si prin convingerea oamenilor sa nu ia parte la vot, cat si la nivel institutional, cu ajutorul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care a refuzat sa acorde timpi de antena pentru promovarea Referendumului.
"Pe 26 mai se voteaza la referendum si PSD-ului ii este frica de acest vot. Se vede cum activisti, oameni din conducere incearca, umbla pe la judete si pe la primarii ca pesedistii sa-i convinga pe oameni nici sa nu voteze la referendum. Este jalnica aceasta incercare.
PSD incearca si institutional sa blocheze acest referendum. A dat Dragnea ordin la CNA. Referendumul e un scrutin care se tine impreuna cu europarlamentare dar este altceva. CNA, pentru prima data din istoria postdecembrista, a refuzat sa acorde timpi de antena pentru publicitatea referendumului.
Nici n-au vrut sa ia in discutie chestiunea. Cand le-am trimis un clip, au spus ca acest clip este reclama electorala si sa ma descurc cu partidele. Ce obraznicie din partea CNA. Este jalnic", a declarat Iohannis.
Presedintele este initiatorul
Referendumului pe Justitie, pentru care romanii sunt chemati la vot duminica, 26 mai 2019. Seful statului spune ca, prin aceasta consultare populara, vrea sa dovedeasca Partidului Social Democrat faptul ca poporul nu mai doreste interventii abuzive in justitie, ci vrea un sistem judiciar liber, independent, unde magistratii nu sunt supusi presiunilor politice.
Pe buletinele de vot, romanii vor fi intrebati duminica urmatoarele doua chestiuni:
"1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2 - SunteÈ›i de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanÈ›elor de urgență în domeniul infracÈ›iunilor, pedepselor È™i al organizării judiciare È™i cu extinderea dreptului de a ataca ordonanÈ›ele direct la Curtea ConstituÈ›ională?”
Raspunsul acestor intrebari se face prin "DA" sau "NU", bifand casuta corespunzatoare.
Intrebarile au fost stabilite in urma consultarii presedintelui cu partidele. Potrivit declaratiilor sefului statului,
toate partidele din Opozitie si-au aratat ingrijorarea fata de politica pe care o aplica PSD-ALDE in aceasta directie si au spus ca sustin, la randul lor, Referendumul.
"Am avut astazi o serie de consultari cu reprezentantii partidelor politice pe tema justitiei din Romania. Am primit, in aceasta dupa-amiaza, delegatia Partidului National Liberal, delegatia USR, delegatia PMP, delegatia UDMR si delegatia minoritatilor nationale.
Am discutat, evident, despre situatia justitiei. Toti cei prezenti astazi s-au aratat ingrijorati de evolutia din zona justitiei. Le-am spus direct ca, dupa parerea mea, acest asalt al PSD asupra justitiei, asalt care dureaza de mai bine de doi ani, trebuie sa primeasca un raspuns din partea romanilor.
Iar acest raspuns este, evident, un referendum.
Toti participantii din aceasta dupa-amiaza, repet - Partidul National Liberal, USR, PMP, UDMR, reprezentantii minoritatilor nationale care au participat - toti au imbratisat ideea organizarii unui referendum. Toti au fost de acord ca oamenii trebuie incurajati sa participe la acest referendum.
Acest lucru, sigur, ma bucura", declara la acea data seful statului.
La consultarile stabilite cu alianta Puterii, PSD-ALDE, discutiile nu au decurs la fel de bine precum cu partidele din Opozitie. Liviu Dragnea a trimis doi fosti detinuti politic, la consultarile cu seful statului, pe tema referendumului pe Justitie. In conditiile in care, coalitia aflata la guvernare i-a cerut lui Klaus Iohannis sa-l demita pe Augustin Lazar.
Asta, dupa ce procurorul general a fost acuzat ca a blocat liberarea conditionata a unui luptator anti-comunism.
Deputatul Eugen Nicolicea, alaturi de doi fosti detinuti politici (Ioan Muntean si Marin Iancu), au facut parte din delegatia care a reprezentat PSD la consultarile cu presedintele.
Cat despre ALDE, formatiunea condusa de Tariceanu a refuzat sa participe la consultari.
Citeste si:
Recalcularea pensiilor: Guvernul e acuzat ca face exces de zel inainte de alegeri