Politician: ne indreptam catre o criza similara cu 2008. De vina ar fi si Isarescu, ce legatura are seful BNR cu scumpirile
criza economica 2022criza economicarecesiunepreviziuni economice
Romania nu se confrunta numai cu o inflatie usturatoare, de aproximativ 15%, ci si cu scandaluri si intrigi in prima linie a politicii romanesti.
Liderul PNL, Florin Citu, vorbeste in termeni deosebit de duri despre cum urmeaza sa evolueze economia romaneasca, spunand, transant, ca suntem pe urmele marii crize din 2008-2009.
Liberalul a identificat si cativa vinovati pentru deterioarea economica a Romaniei, in actualul ministru al Finantelor, Adrian Caciu, dar si in guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Cei doi inalti oficiali s-ar face direct responsabili de catastrofa economica din tara noastra, cel putin asta crede fostul presedinte al Senatului, Florin Citu.
"Asa cum arata lucrurile acum, ne indreptam catre o criza similara cu 2008-2009, care a durat aproape cinci ani. Aceste perspective pe mine ma ingrijoreaza, pentru ca a fost o perioada complicata pentru Romania", a declarat liberalul, pentru
Ziarul Financiar.
Oficialul spune ca problema cea mai mare este ca inflatia, fie ea si de 14 sau de 15% oricum este una uriasa care deterioreaza puterea de cumparare a oamenilor. Prin urmare, trebuie sa creasca veniturile, ca oamenii sa isi permita costul nivelului de trai piperat, altfel se ajunge la saracie.
In acest moment, Citu considera ca atat BNR, cat si Ministerul Finantelor, trebuie sa iasa in fata romanilor si sa explice situatia actuala in care s-a ajuns, pe care liberalul o considera de neconceput!
"BNR si Ministerul Finantelor sa vina cu explicatii!", cere Florin Citu
"Avem o institutie cu mandat pentru un singur lucru, stabilizarea preturilor, este vorba despre Banca Centrala. Dar nu poate sa faca asta singura, ci doar daca Banca Centrala si Ministerul de Finante, impreuna, doresc acest lucru. Nu pot sa accept ca rata inflatiei ramane cu doua cifre. Asta ar insemna ca puterea de cumparare a romanilor va fi distrusa.
Cele doua institutii trebuie sa vina cu explicatii. Banca Nationala trebuie sa spuna de ce inflatia reala e mai mare decat estimarile facute. Nu se poate asa ceva!", a mai spus liberalul, conform sursei citate.
Pe de alta parte, realitatea economica ne indica faptul ca aceste probleme nu tin doar de situatia interna, ci despre provocari de ordin global, care afecteaza in acest moment chiar si cele mai puternice economii. Din SUA pana in Germania, dar si in intreg blocul UE se vorbeste despre iminenta intrarii in recesiune, ratele dobanzilor cresc in ritm accelerat, banii se scumpesc, creditele si accesul la creditare devin poveri tot mai grele, atat pentru populatie, firme, dar si pentru Guverne.
Inflatia macina puterea de cumparare la nivel international si tot pe plan international criza energetica risca sa escaladeze la iarna. Prin urmare, problemele economiei romanesti sunt unele prezente peste tot si fara indoiala ca se resimt diferit, in functie de masurile adoptate de fiecare stat in parte, insa rezolvarea lor este evident ca nu tine exclusiv de planul intern.
Foto: pixabay