Politica pe baza de protocol
protocolopozitieputerepartideprotocol de colaborarepnlpsdpdludmrunpr
Desi pluripartidica, in Romania s-au inchegat doua forte politice mari si late, fiecare dintre ele "colorata" divers pe interior. Una se afla la guvernare, cealalta in opozitie. Ambele insa au cautat sa-si formalizeze cumva relatia cu partidele ce le compun. Asa au aparut protocoalele. Astazi sunt vizate doua.
Liderii grupurilor parlamentare ale PSD si PNL au semnat astazi protocolul de colaborare la nivelul Parlamentului intre partidele membre ale Uniunii Social Liberale, pentru perioada 2011-2012.
Colaborarea in Parlament a formatiunilor semnatare priveste in principal proiectele de lege sau acele initiative legislative legate de revizuirea Constitutiei sau cele cu implicatii majore cum ar fi reorganizarea administrativ-teritoriala, probleme fundamentale de politici economice fiscale si sociale, modificarea legislatiei electorale, promovarea motiunilor simple sau de cenzura, suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, investirea Guvernului, dar si structura de conducere a celor doua Camere ale Parlamentului si a comisiilor de specialitate.
De asemnea, protocolul interzice negocierile cu PDL pentru oricare dintre actualele sau viitoarele proiecte de lege promovate de Guvern sau de catre parlamentarii coalitiei care-l sustine.
Tot astazi, formatiunile politice aflate sub umbrela puterii vor semna si ele un protocol de colaborare. Ceremonia va avea loc la Palatul Parlamentului.
Obiectivele documentului vizeaza relansarea economiei, asigurarea stabilitatii macroeconomice, accelerarea absorbtiei fondurilor europene, sustinerea mediului de afaceri si promovarea parteneriatului public-privat. Toate insa au scopul "ca actuala coalitie sa aiba posibilitatea, prin masurile pe care le va lua in 2011 si 2012, sa pregateasca terenul pentru a obtine cu un vot mai mult decat opozitia in alegeri in vederea continuarii guvernarii" dupa cum afirma recent Emil Boc la postul public de televiziune.
Si cum orice protocol deshide usa negocierilor, liderii UDMR, UNPR si ai minoritatilor nationale si-au prezentat propriile doleante. Astfel, UDMR vrea adoptarea cat mai urgenta a legii privind minoritatile nationale, in vreme ce UNPR doreste aplicarea propriei strategii sociale.