PNL solicita sesiune extraordinara in Parlament pentru desfiintarea Sectiei Speciale
sectia specialapnlraluca turcanludovic orbanparlamentdefiintarea sectiei specialemagistratijustitiegreco
Partidul National Liberal i-a solicitat presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa convoace sesiune extraordinara in Parlament, pentru a dezbate un proiect de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale. Solicitarea vine in contextul in care, marti, GRECO a publicat doua rapoarte cu privire la situatia justitiei din Romania, in care subliniaza faptul ca aceasta Sectie trebuie desfiintata si ca independenta justitiei este pusa in pericol.
"Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie putea fi desfiintata inca de la inceputul anului, daca Senatul ar fi aprobat proiectul de lege depus de PNL!
GRECO da dreptate PNL – aceasta sectie este o anomalie. Romania este un stat democratic. PSD si ALDE au crezut ca se pot folosi de aceasta ”politie politica pentru magistrati” pentru a-si albi dosarele penale.
La referendumul din 26 mai, romanii au spus foarte clar – politica trebuie sa-si ia mainile de pe legile justitiei! Stiind ca doamna Dancila nu va desfiinta aceasta sectie, PNL a depus, inca din februarie, un proiect legislativ pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor in 7 mai si este blocat de dl. Tariceanu la Senat.
Acum este cel mai bun moment in care Calin Popescu Tariceanu poate sa isi testeze papionul de pro-european pe care il etaleaza la receptii cu oficialitati europene. Ii solicit sa convoace imediat sesiune extraordinara a Senatului pentru a da votul final asupra acestei legi", a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de socializare.
Specialistii GRECO atrag atentia ca si Comisia de la Venetia, dar si Comisia Europeana, in ultimul raport MCV, au criticat noua Sectie.
Cele doua rapoarte GRECO privind Romania, Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind ROMANIA, respectiv Raport interimar de conformitate - Prevenirea coruptiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori si procurori, au fost publicate, marti, pe site-ul oficial al organizatiei, dar si pe site-ul Ministerului de Justitie.
Expertii GRECO spun ca Romania nu a respectat avertismentele privind abandonarea infiintarii Sectiei Speciale de investigare a magistratilor. GRECO cere desfiintarea acestei institutii. Raportul remarca faptul ca infiintarea acestei noi Sectii a primit o evaluare negativa din partea Comisiei Europene in ultimul Raport MCV privind Romania.
”GRECO (...) a evaluat drept unul dintre cele mai controversate amendamente crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie; aceasta a fost vazuta ca o anomalie a cadrului institutional existent, care ar putea conduce la conflicte de jurisdictie si ar putea fi folosita gresit si ar putea deveni subiectul unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala. [...] GRECO [...] insista ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie sa fie desfiintata.”, se arata in raport.
Expertii considera ca Sectia Speciala ar putea fi folosita necorespunzator si supusa unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala
Citeste aici mai multe despre
ingrijorarile GRECO privind Justitia din Romania
Sectia Speciala este aspru criticata si de Comisia de la Venetia, dar si de Comisia Europeana. Ambele institutii exprimandu-si ingrijorarea cu privire la infiintarea acestei entitati atipice pentru un sistem de justitie independent si european. Nici schema de numire si revocare din functie a procurorilor de rang inalt nu este vazuta cu ochi buni de Comisia de la Venetia. Iata ce transmit expertii europeni autoritatilor romane:
"Comisia Venetia constata cu regret ca cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate in avizul din octombrie 2018, fie au ramas neschimbate, fie s-au agravat".
Orban: Sectia pentru anchetarea magistratilor este un instrument politic construit de Dragnea pentru a intimida
"As vrea sa salut Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a demontat complet decizia procurorilor PSD-isti prin care se instituise control judiciar pentru Laura Codruta Kovesi. Prin aceasta decizie se arata, odata in plus, care este adevarata fata a Sectiei Speciale pentru Anchetarea Magistratilor, adica un instrument politic care a fost construit de Dragnea pentru a intimida si pentru a-i pedepsi pe judecatorii si procurorii care indraznesc sa se lege de ei, indraznesc sa le ancheteze infractiunile si indraznesc sa-i pedepseasca pentru aceste infractiuni comise", declara Orban in aprilie, dupa ce ICCJ a ridicat controlul judiciar impus de Sectia Speciala Laurei Codruta Kovesi, candidatul Romaniei la sefia Parchetului European.
CCR: Sectia Speciala de investigare a magistratilor este constitutionala
La inceputul lunii martie, Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca ordonanta de urgenta privind operationalizarea Sectiei speciale de investigare a magistratilor nu incalca legea fundamentala, respingand astfel criticile PNL si USR, a declarat un judecator la finalul sedintei.
Potrivit unor surse din cadrul CCR, decizia a fost luata cu 6 voturi in favoarea Sectiei si 3 voturi ”impotriva. Judecatorii care au votat impotriva OUG de operationalizare a Sectiei au fost Livia Stanciu, Stefan Minea si Daniel Morar.
Infiintarea Sectiei speciale de anchetare a magistratilor a fost facuta in 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciara, una dintre legile justitiei. Atacata la Curtea Constitutionala, noua prevedere a primit unda verde in ianuarie 2018.
Dupa ce legea a intrat in vigoare, in iulie 2018, Guvernul a adoptat, in octombrie, o Ordonanta de Urgenta prin care a fost operationalizata sectia speciala in cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrati (detalii aici). Ordonanta de urgenta a fost apoi adoptata si de Parlament, iar PNL si USR au atacat legea la Curtea Constitutionala in decembrie 2018.
Citeste si:
Scumpiri mari la tarifele de salubrizare pentru romanii care nu sorteaza corect gunoiul. Care sunt regulile impuse de UE