PNL si-a pregatit planul de guvernare. Dispar pensiile speciale, investitii in trei autostrazi si masuri pentru mediul privat
pnlmotiune de cenzuraludovic orbanplan de guvernarepensii specialeimpozit it
Cabinetul Dancila ar putea pica in perioada urmatoare, la motiunea de Cenzura pe care Opozitia o va depune. PNL a transmis, prin liderul partidului, Ludovic Orban, ca va depune motiune de cenzura cand va avea 233 de voturi, deci sustinerea necesara pentru a trimite acasa Guvernul Vioricai Dancila. Totusi, Orban s-a declarat sceptic in privinta sanselor PNL de a intra la guvernare inainte de alegeri si a subliniat ca daca se va intampla acest lucru, liberalii au deja in plan o lista de investitii prioritare pentru Romania. Este vorba despre trei autostrazi.
PNL are in plan investitii infrastructura rutiera si feroviara
Ludovic Orban a declarat ca, daca Executivul Dancila ar pica la urmatoarea motiune de cenzura, iar PNL ar prelua guvernarea, ar avea in plan trei autostrazi esentiale pentru infrastructura rutiera din tara noastra. Este vorba despre "Autostrada Sibiu - Pitesti, autostrada „Unirii” Targu Mures - Iasi - Ungheni - care e vitala inclusiv din punct de vedere geostrategic, dar mai ales pentru a conecta Moldova si Republica Moldova la traiectoria europeana. Pe autostrazi e clar care sunt tronsoanele: autostrada Sibiu - Pitesti, autostrada de centura a Bucurestiului, autostrada Unirii si finalizarea Lugoj - Deva ca sa poti sa inchizi Coridoul IV european, legatura din portul Constanta si granita de vest”, a raspuns Orban.
Acesta a spus, de asemenea, ca si infrastructura feroviara necesita investitii. "Pe feroviar trebuie incepute lucrarile pe tronsoanele care fac legatura intre Sighisoara si Simeria si de la Simeria la Curtici. O parte sunt in lucru. E fundamental (n.r. coridorul IV feroviar). In mod normal ar fi trebuit rezolvate inca de acum zece ani de zile”, a mai declarat Ludovic Orban.
Referitor la strategia PNL in ceea ce priveste lipsa de performanta a Companiei de Drumuri, Orban spune ca are un plan bine stabilit si aici. "Vom selecta un manager conform ordonantei 109 si care va avea un contract in functie de performanta. Va beneficia de un Consiliu de Administratie care sa-l sustina in activitate si sa aplicam toate metodele de management modern. Va dau un exemplu: ai sisteme de urmarire, softuri dedicate, a tuturor pasilor procedurali pe care ii realizezi pana ajungi la constructie. Dupa ce dai drumul la constructie ai un sistem prin care poti sa urmaresti progresul constructiei respective. Trebuie numai sa achizitionezi lucrurile respective sa ai oricand o imagine clara a lucrarilor”, a explicat liderul PNL.
Citeste si:
Somajul real si cifrele fictive ale somajului in Romania
Reduceri de personal in sistemul public
O alta tema importanta despre care presedintele PNL a vorbit pentru
Hotnews.ro, o reprezinta bugetarii. PNL a afirmat in mai multe randuri ca e nevoie de o reducere de cheltuieli in sectorul public si ca oamenii lipsiti de competenta profesionala trebuie sa plece acasa. Orban a spus ca "In mod cert vor fi si reduceri de personal in anumite entitati. Sunt destui care ar trebui sa plece, pentru ca multi au intrat pe usa din dos, bagati pe pilaraie si pe carnet de partid. Dar nu de-aia vrem sa venim la guvernare, sa dam oameni afara, ci pentru a face o economie functionala, nu sa schimbi codul fiscal de 300 de ori in 2 ani si jumatate".
Oameni competenti investiti in functii de conducere la nivel inalt
"Intr-un Minister este esential sa ai un ministru cu o minima cultura tehnica si cu vointa de a urmari fiecare proiect si de a interveni in toate situatiile de blocaj care pot aparea. Nu va puteti imagina numarul de piedici care apar intr-un proiect, uneori chiar din partea eventualului partener", a punctat presedintele PNL, explicand despre "profilul" unui ministru care sa isi merite fotoliul.
Masuri de incurajare a mediului de afaceri privat
Liderul PNL a vorbit si despre masurile pe care le-ar avea partidul sau pregatite sa le aplice pentru mediul de afaceri privat, in caz ca va intra la guvernare odata cu picarea Guvernului prin motiune de cenzura. Orban a spus ca vrea sa opreasca aceasta inflatie si sa ofere companiilor o baza reala si stabila din punct de vedere fiscal si economic.
"Oamenii de afaceri isi doresc o competitie onesta, sa nu fie incurajati de guvern anumiti competitori, carora le permit sa nu isi plateasca taxele. Vor tratament fiscal corect si predictibilitate. Aceste reguli trebuie adoptate imediat si sa ramane stabile pe toata perioada de 4 ani. Vrem sa oprim aceasta inflatie si vrem un curs de schimb real. Sunt baze de care companiile au nevoie", a explicat Orban.
Citeste si:
Prietenia in afaceri. PRO sau Contra
Ce se intampla cu impozitele IT-istilor
O masura cu adevarat controversata o reprezinta acest impozit lansat de PNL in trecut, asupra veniturilor IT-istilor. Mai multi liberali au declarat de-a lungul ultimelor luni ca se impune o impozitare a acestor venituri, pentru ca IT-istii nu mai sunt atat de greu de gasit astfel incat sa fie nevoie de incurajare fiscala pentru a spori acest domeniu, iar veniturile sunt oricum foarte mari, mult peste media celorlalti angajati.
Acum, Orban a spus ca o eventuala masura in acest sens va fi luata prin consultare. "Nicio masura fiscala nu va fi luata fara o dezbatere cu fiecare sector. Masura a fost introdusa in guvernarea Nastase, a avut un anumit afect in primii 2-3 ani", a precizat presedintele PNL.
Adio pensii speciale?
Proiectele legislative adoptate in ultimele luni de PSD, fie ca vorbim despre Codul Administrativ sau despre Legea pensiilor, ofera mariri de pensii si acordarea de pensii speciale cu impact urias asupra bugetului national.
Despre toate acestea, Orban a spus ca PNL sustine principiul contributivitatii, iar singura exceptie de la acesta ar fi pensia de serviciu a cadrelor militare.
"Sustinem principiul contributivitatii. Singura exceptie pe care o acceptam este pensia de serviciu a cadrelor militare. In cazul magistratilor nu stiu daca se mai poate renunta, pentru ca s-au betonat cu decizii ale Curtii Constitutiona a Romaniei", a punctat liderul PNL.
"Suntem pregatiti sa guvernam, dar va fi greu sa aplici niste masuri cu actuala majoritate parlamentara", a punctat presedintele PNL.
Citeste si:
ALDE ramane fara grup parlamentar in Senat dupa ce a decis excluderea lui Teodor Melescanu