PNL si-a lansat programul politic pentru alegerile europarlamemntare, sub titulatura Profesionisti in Parlamentul European
pnlludovic orbanrares bogdanalegeri europarlamentareeuroparlamentarealegeri 2019
Partidul National Liberal a facut, luni, un pas important pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai. PNL si-a lansat programul politic, sub titulatura "Profesionisti in Parlamentul European".
Programul celor de la PNL cuprinde o strategie curajoasa de abordare a politicii pentru Romania. In primul rand, PNL-istii au integrat in proiect, ca obiectiv principal, conceptul de Romania egala cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. PNL considera ca Europa trebuie sa mearga int-o singura directie, cu aceeasi viteza, iar pentru Romania a sosit momentul sa ajunga din urma marile economii ale Uniunii.
De asemenea, proiectul PNL pentru alegeri propune si simplificarea procedurii de obtinere a fondurilor europene, precum si obtinerea de fonduri mai mari in exercitiul financiar urmator, pentru dezvoltarea sectoarelor importante din economia nationala. Nu in ultimul rand, in programul celor de la PNL se vorbeste si despre necesitatea intrarii tarii noastre in spatiul Schengen.
In principiu, PNL propune un program care sa se dezvolte la nivelul intregii tari, asa cum functioneaza la nivel local, momentan, in administratiile unde PNL a castigat alegerile. PNL considera ca liderii locali ai partidului urmeaza o strategie de dezvoltare care ar da randament si la nivel national, lucru pe care au de gand sa il aplice, daca vor iesi victoriosi din cursa de pe 26 mai.
Concret, PNL propune ca Romania sa se dezvolte prin absorbtii mai consistente de fonduri europene.
"Dezvoltarea Romaniei gandita de Partidul National Liberal se bazeaza foarte mult pe comunitati locale performante. Aici, atuurile sunt fara nicio discutie in favoarea PNL. Daca privim dezvoltarea comunitatilor locale conduse de primari, presedinti de consilii judetene liberali in comparatie cu alte zone, veti vedea diferente covarsitoare, diferente care trebuie estompate. Dar acest lucru nu se poate decat prin importarea acelorasi practici, acelorasi determinari si in zonele care astazi sunt aproape abandonate.
Nu poti sa dezvolti o tara decat dezvoltand comunitatile locale si folosind banii europeni. Liberalii au reusit sa arate acest lucru la nivel local si judetean. In momentul in care romanii ne vor da votul, vom arata ca experienta acestor oameni se va transpune la nivel national", a subliniat Rares Bogdan, locul intai pe lista PNL propusa pentru Parlamentul European.
Si liderul liberalilor, Ludovic Obran, a vorbit despre viziunea PNL pentru Romania de maine, spunand ca va fructifica toate oportunitatile care se ivesc din Uniunea Europeana, si nu va mai tine banii "la granita tarii", asa cum se intampla acum.
"Europa inseamna civilizatie, Europa inseamna calitatea vietii. Ne propunem sa fructificam toate resursele care ne sunt puse la dispozitie, nu cum se intampla astazi, in care miliarde de euro sunt tinuti la granita tarii, fara nici un fel de sansa de a putea sa ii aducem in tara, din cauza incompetentei si centralismului birocratic al unor guvernanti. Toate resursele trebuie folosite pentru a asigura calitatea vietii pentru cetatenii romani, indiferent daca traiesc in municipii, orase sau in mediul rural", a explicat Orban.
Programul PNL - Doua directii majore de dezvoltare
Pe langa promisiunile de aducere in tara a mai multor fonduri europene si integrarea Romaniei in Schengen, PNL propune doua directii concrete de actiune, pentru ca Romania sa prospere. Este vorba despre reducerea decalajelor si dezvoltarea durabila.
Prima dintre ele se refera la cresterea calitatii vietii pentru romani. Pentru a realiza acest lucru, PNL vine si cu cateva solutii concrete: fonduri europene pentru autostrazile Pitesti-Sibiu, Comarnic-Brasov, Targu Mures-Iasi-Ungheni, drumul expres Craiova-Pitesti si soseaua de centura a Capitalei; constructia si dotarea a trei spitale regionale pana in 2024; subventii marite pentru agricultori la nivelul mediu din UE; dublarea fondurilor pentru cadastrare; conectarea tuturor oraselor Romaniei la reteaua de distributie a gazelor pana in 2024; reabilitarea termica a 500.000 de apartamente cu bani europeni; consolidarea tuturor cladirilor rezidentiale incadrate in clasa seismica I.
Cea de-a doura directie propusa de liberali este dezvoltarea durabila, care presupune sustinerea mediului de afaceri, investitii crescute in educatie, cercetare si modernizarea administratiei. Iata solutiile PNL pentru realizarea acestui obiectiv: conectarea tuturor universitatilor si liceelor la internet de mare viteza cu fonduri europene; redeschiderea scolilor de meserii dupa modelele de succes din Europa, inclusiv pentru domeniile digitale; 20.000 de burse Erasmus/an pentru studentii romani; 40.000 de bilete de tren gratis pentru tinerii romani care vor sa calatoreasca in Europa; crearea sau aducerea la standarde europene a 10 institute de cercetare; granturi de 50.000 de euro pentru cercetare academica; digitalizarea completa a administratiei; promovarea brandurilor romanesti in Uniunea Europeana; finantarea din fonduri europene a unui program pentru inovare destinat IMM-urilor.