Cei de la PNL atrag atentia ca Dragnea era condamnat pentru savarsirea unor infractiuni in cadrul derularii unui proces electoral, motiv de invalidare a mandatului, si, mai mult decat atat, acestuia i-a fost interzis, prin hotarare judecatoreasca de condamnare ramasa definitiva, exercitiul drepturilor electorale pentru o perioada de 4 ani.
Ca sa isi sustina punctul de vedere, PNL ofera si un exemplu similar, amintind despre cazul lui Brandusel Nichitean, al carui mandat de senator a fost invalidat in 2004 pentru savarsirea unor fapte penale in cadrul procesului electoral, desi la acel moment avea doar calitatea de suspect.
”Mandatul domnului Brindusel Nichitean a fost invalidat pentru motivul savarsirii unor fapte penale in cadrul procesului electoral desi acesta avea doar calitatea de cercetat penal (suspect) la momentul invalidarii mandatului. Hotararea nr.58 din 17 decembrie 2004 a Senatului Romaniei se afla si in prezent sub prezumtia de constitutionalitate, prin urmare poate fi invocata ca precedent in argumentarea sesizarii de neconstitutionalitate”, exemplifica PNL.
Conform PNL, actul de sesizare vizeza Hotararea Camerei Deputatilor nr.122 din 21 decembrie 2016 pentru validarea mandatelor deputatilor alesi la data de 11 decembrie 2016, cu referire expresa la prevederea continuta de punctul 4 din paragraf 35 "circumscriptia electorala nr.35, judetul Teleorman”, din anexa parte integranta, a hotararii, pe care o considera neconforma cu prevederile art.1 alin.(5) coroborat cu art.70 din Constitutia Romaniei.
PNL subliniaza ca Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2016, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul ‘Referendumul’.
Potrivit sesizarii transmise de PNL Curtii Constitutionale, ”Camera Deputatilor (…) avea obligatia regulamentara sa se pronunte prin vot asupra invalidarii mandatului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea deoarece acesta era condamnat pentru savarsirea unor infractiuni in cadrul derularii unui proces electoral, cauza expresa de invalidare a mandatului prevazuta de art. 7 alin.(3) teza II din Regulamentul Camerei Deputatilor”.
Liberalii arata ca, pe baza sentintei Inaltei Curti de condamnare a liderului PSD, deputatii din Comisia de validare a mandatelor trebuiau sa voteze in 2016 invalidarea mandatului lui Liviu Dragnea. ”Desi a fost formulata o asemenea propunere in cadrul sedintei Comisiei de validare, aceasta a fost respinsa prin votul majoritatii membrilor comisiei”, subliniaza PNL.
”In sedinta Camerei Deputatilor din data de 21 decembrie 2016, revenea acestei Camere parlamentare obligatia de a verifica indeplinirea conditiilor de validare/invalidare a mandatului domnului Nicolae-Liviu Dragnea. Pentru respectarea dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutia Romaniei, Camera Deputatilor avea obligatia sa constate indeplinirea conditiei negative prevazute de art.7 alin.(3) teza II privind savarsirea unor fapte de natura penala in cadrul procesului penal, constatate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva inainte de alegerea in functia de deputat, si sa procedeze la invalidarea mandatului de deputat in cazul domnului Nicolae-Liviu Dragnea”, mai arata liberalii in solicitarea transmisa CCR.
”In concluzie, va solicitam sa constatati, pentru motive intrinseci, ca dispozitia punctului 4 din paragraful 35 „circumscriptia electorala nr.35 judetul Teleorman, din anexa, parte integranta, la Hotararea Camerei Deputatilor nr.122 din 21 decembrie 2016, privind validarea mandatului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea este neconstitutionala deoarece incalca dispozitiile art.1 alin.(5) coroborat cu dispozitiile art.70 din Constitutia Romaniei”, conchide PNL in solicitarea transmisa Curtii Constitutionale.