Planul UE pentru MAREA CRIZA ENERGETICA din iarna lui 2022: cum planuieste Bruxelles-ul sa-l tinem in corzi pe Putin
marea criza energeticacriza energeticacriza energieiarna 2022
Comisia Europeana a elaborat un plan "de actiune" in cinci pasi, care sa ajute blocul comunitar sa traverseze actuala criza energetica al carei potential agresiv maxim ar urma sa-l cunoastem in aceasta iarna. Printre masuri, UE e decisa acum sa plafoneze gazul de la rusi, in pofida amenintarilor directe venite de la Kremlin, conform carora ne semnam singuri "sentinta" la taierea aprovizionarii cu gaz.
Iata cele cinci masuri propuse de Comisia Europeana:
1. Plafonarea preturilor la gazul rusesc
"Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie sa reducem veniturile Rusiei pe care Putin le foloseste pentru a finanta acest razboi atroce impotriva Ucrainei. Si acum munca noastra da roade! La inceputul razboiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din tot gazul importat. Astazi a scazut la doar 9% din importurile noastre de gaz", a spus sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Tarile de Jos au anuntat deja ca sustin masura propusa, invocand, de asemenea, necesitatea de a lua masurile care sa "taie" finantarea agresorului: "In acest fel putem lovi finantele rusesti direct si acest lucru poate fi facut fara a afecta si mai mult piata mai larga. Optiunea unei plafonari a preturilor rusesti pare sa se bucure de un sprijin raspandit", a declarat miercuri un purtatorul de cuvant al Ministerului Energiei, Pieter ten Bruggencate, pentru Reuters.
2. Economisirea inteligenta a electricitatii
UE a pus deja in aplicare un plan voluntar de reducere a consumului de gaze cu 15%, iar acum propune o abordare "inteligenta" a economisirii. "Vedem ca exista o penurie gloala de electricitate. Ce trebuie sa facem este sa salvam electricitate, intr-un mod destept. Daca ne uitam la costul electricitatii, vedem ca exista puncte maxime ale cererii. Asta este scump. In timpul acestor puncte maxime ale cererii vine gazul scump pe piata. Ce trebuie sa facem este sa aplatizam curba si sa propunem o tinta obligatorie pentru reducerea utilizarii electricitatii la orele maxime. Si vom lucra indeaproape cu statele membre pentru a face acest lucru", a spus sefa Executivului european.
"Acum este timpul ca consumatorii sa beneficieze de costurile scazute ale surselor de energie cu emisii scazute de carbon", a mai spus ea.
3. Limitarea veniturilor in exces realizate de cei care nu folosesc gaze pentru a produce energie electrica, cum ar fi sursele regenerabile, nucleare si carbune, si au costuri de productie semnificativ mai mici.
"Sursele de energie cu nivel scazut al emisiilor de carbon fac venituri uriase in aceasta perioada, deoarece au costuri scazute, dar preturi mari. Venituri pe care niciodata nu si le-au calculat, pe care nu le-au visat pana acum si venituri pe care nu le pot reinvesti. Aceste venituri nu reflecta costurile lor de productie, asa ca este acum momentul ca consumatorii sa beneficieze de costul scazut al surselor de energie cu nivel scazut al emisiilor de carbon, ca de exemplu al regenerabilelor. Propunem sa redirectionam aceste profituri exceptionale catre statele membre, pentru ca acestea sa poata sustine gospodariile vulnerabile si companiile vulnerabile", a spus sefa CE.
4. Si companiile producatoare de combustibili fosili sa fie vizate de abordarea de mai sus: "Companiile din domeniul petrolului si al gazelor naturale au obtinut, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contributie de solidaritate pentru companiile producatoare de combustibili fosili, pentru ca toate sursele de energie trebuie sa contribuie la solutionarea acestei crize. Statele membre ar trebui sa investeasca aceste venituri pentru a sprijini gospodariile vulnerabile si pentru a investi in surse de energie curata de productie proprie"
5. Sa fie ajutate si companiile de utilitati energetice
"In prezent, li se solicita sa furnizeze sume neasteptat de mari, ceea ce ameninta capacitatea lor de a tranzactiona si stabilitatea viitoarelor piete. Astfel, vom contribui la facilitarea sprijinului pentru lichiditati acordat de statele membre companiilor energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapida a garantiilor de stat".
Sefa Comsiei a mai spus ca in acest moment preturile pe pietele de energie au tins cote exorbitante, ca Rusia a devenit un "furnizor nesigur" si ca pietele sunt manipulate.
De asemenea, oficialul european a tinut sa precizeze ca dependenta blocului comunitar de gazul livrat de Moscova a scazut semnificativ din momentul in care Rusia a declansat razboiul in tara vecina. Von der Leyen a spus ca gazul rusesc mai reprezinta numai 9% din importuri, in scadere de la 40% cat era in februarie. Totodata, stocurile au revenit la 82% in intreaga UE.
Masurile de mai sus prezentate de Comisie nu reprezinta decizii definitive, ci sunt doar propuneri ce vor fi discutate vineri, in cadrul reuniunii extraordinare a ministrilor Energiei din cadrul blocului comunitar! Politicienii sunt asteptati sa vina cu propriile lor propuneri, viziuni si solutii cu privire la cum vor evolua lucrurile mai departe.
Foto: pixabay.com