Breaking News: Florin Citu si-a depus mandatul
guvernul citucabinetul cituparlament
Florin Citu si-a depus mandatul, chiar cu cateva minute inaintea votului de investitura din Plenul Parlamentului. Urmeaza ca procedura sa fie reluata de la zero de presedintele Klaus Iohannis, care va fi nevoit sa poarte o noua runda de consultari cu grupurile parlamentare si sa desemneze alt premier.
Florin Citu, premierul propus de Klaus Iohannis, si-a depus, joi, mandatul, cu doar cateva minute inaintea inceperii sedintei de investitura a Cabinetului sau.
"Domnul Florin Vasile Citu si-a depus astazi mandatul de prim-ministru desemnat. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de aceasta decizie si urmeaza sa faca o declaratie de presa in cursul acestei seri”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Stirea initiala:
Senatul si Camera Deputatilor se reunesc astazi, in plen, de la ora 16:00, pentru a supune la vot investirea in functie a Cabinetului alcatuit de liberalul Florin Citu. Guvernul Citu are nevoie de 233 de voturi "pentru", ca sa fie investit in functie.
Inca de la inceputul saptamanii, social-democratii au transmis un semnal negativ acestui Cabinet, cerandu-i lui Citu sa ii inlocuiasca pe mai multi ministri.
Presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu si vicepresedintele Senatului Titus Corlatean i-au trimis, luni, o scrisoare premierului desemnat Florin Citu o scrisoare in care ii cer sa schimbe cei sapte propusi ministri care au primit avize negative in comisiile parlamentare de specialitate.
Insa liberalii au transmis ca sub nicio forma nu vor schimba lista de ministri propusi.
Ramane de vazut daca PSD va vota, sau nu, Cabinetul Citu, insa social-democratii spun ca, si cu, si fara votul lor, PNL poate sa isi treaca singur Guvernul, daca isi doreste cu adevarat acest lucru.
PSD a recomandat liberalilor sa sa lase deoparte "calculele politice meschine” si sa nu chiuleasca de la vot.
Premierul Ludovic Orban a ezitat sa raspunda ferm intrebarilor jurnalistilor legate de cum va vota PNL. El a dat insa asigurari ca liberalii nu vor lipsi din plen, insa a spus ca acestia vor vota "conform Constitutiei", insa nu a specificat daca isi vor vota sau nu propriul Guvern.
Dincolo de PSD si PNL, viziunea celorlalte grupuri parlamentare tinde catre necesitatea investirii unui Guvern. Data fiind situatia sensibila creata la nivel global de pandemia de coronavirus, Romania are nevoie de un Guvern stabil si cu puteri depline, motiv pentru care chiar si liberalii ar putea spune "pas" alegerilor anticipate.
Spre exemplu, Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, dar si iceliderul deputatilor PMP Petru Movila a anuntat ca alesii partidului vor vota la investirea Guvernului Citu. Aceeasi decizie a luat-o si liderul USR Dan Barna. In schimb, UDMR sustine ca va decide daca va vota sau nu Guvernul Citu, joi, inaintea inceperii sedintei de plen.
Ciolacu anunta, imediat dupa propunerea lui Citu ca premier, ca PSD va vota impotriva Guvernului
Daca Manda a avut o reactie virulenta la adresa noului premier desemnat, numindu-l "mai slab" si "mai toxic pentru democratie" decat Ludovic Orban, pozitia presedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a fost ceva mai temperata.
Liderul social-democratilor a spus ca are impresia ca este o gluma aceasta numire, insa majoritatea afirmatiilor facute in continuarea declaratiei sale au vizat, in mare, procedura si strategia pe care o va urma PSD. Cea mai importanta declaratie a liderului interimar al PSD a fost aceea ca social-democratii nu vor boicota votul de investitura al Guvernului Citu.
Ciolacu a spus ca parlamentarii PSD nu numai ca vor asigura cvorumul necesar prin prezenta, ci vor si vota, evident, impotriva noului Cabinet.
"Eu in continuare cred ca e o gluma. In primul rand, e o sfidare la adresa Parlamentului. Citu a venit de doua ori sa-si ia avizul de la parlamentarii PSD si de doua ori si-a luat aviz negativ, si nu doar de la parlamentarii social-democrati.