Parlamentul i-a ridicat imunitatea lui Nicolae Banicioiu. DNA il acuza de trafic de influenta si luare de mita
nicolae banicioiuimunitate parlamentaraluare de mitatrafic de influentapro romaniavictor ponta
Update: Parlamentul a decis marti sa ridice imunitatea parlamentara lui Nicolae Banicioiu, la solicitarea DNA. Procurorii il acuza pe Banicioiu de trafic de influenta si luare de mita in forma continuata. S-au inregistrat 202 voturi ”pentru” si 12 voturi ”contra”.
Stirea initiala:
Marti, de la ora 11, plenul Camerei Deputatilor s-a reunit pentru a vota solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de ridicare a imunitatii pentru Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii si Tineretului in Guvernul Ponta, acuzat de luare de mita in forma continuata si trafic de influenta. Banicioiu e acuzat ca si-ar fi insusit din mita aproximativ patru milioane de lei.
Grupurile parlamentare au anuntat deja cum vor vota solicitarea de ridicare a imunitatii. Se pare ca toate partidele vor vota PENTRU ridicarea imunitatii, insa nu toate vor vota cu bilele la vedere.
Alfred Simonis a anuntat ca PSD va vota pentru ridicarea imunitatii, la vedere.
Din grupul Pro Romania, partidul lui Victor Ponta, care l-a numit ministru pe Banicioiu, nu a luat nimeni cuvantul in sedinta.
Benedec Zacharie a anuntat ca deputatii UDMR vor vota pentru ridicarea imunitatii, dar ca parlamentarii UDMR nu vor vota cu bilele la vedere.
Ionut Simionca, de la PMP, a declarat ca ai sai colegi vor vota si ei pentru ridicarea imunitatii, cu bilele la vedere.
De asemenea, si PNL a anuntat, prin vocea lui Florin Roman, ca deputatii liberali vor vota pentru ridicarea imunitatii, cu bilele la vedere. La fel au decis sa voteze si cei din USR, care au anuntat ca vor sustine solicitarea DNA, votand ''pentru'' si ''la vedere''.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis vineri sa voteze pentru ridicarea imunitatii lui Nicolae Banicioiu. S-au inregistrat 19 voturi „pentru” si 2 voturi „impotriva”.
Votul din Parlament este esential. DNA nu poate incepe ancheta penala in cazul unui deputat sau senator care se bucura de imunitate, iar imunitatea trebuie sa fie voatata de Parlament, care poate decide sa blocheze demersul Justiei sau sa permita DNA sa ancheteze persoana acuzata.
Tariceanu, un caz-scoala despre cum imunitatea parlamentara te poate sustrage de la raspundere
Nu de fiecare data Parlamentul a votat in favoarea solicitarilor DNA, blocand astfel demersul procurorilor de a ancheta posibile fapte penale in randul parlamentarilor.
Un caz celebru il reprezinta cel al alui Calin Popescu Tariceanu. Directia Nationala Anticoruptie a cerut anul trecut incuviintarea urmaririi penale impotriva lui Calin Popescu Tariceanu. Intr-un dosar ce contine aproximativ 17.000 de pagini, procurorii il suspecteaza pe Tariceanu ca si-ar fi insusit 800.000 de dolari, sub forma de mita, in perioada 2007-2008, cand era premier.
Calin Popescu Tariceanu a reactionat la aceste acuzatii, spunand ca este nevinovat, ba chiar ca este un dosar "fabricat" de "fortele oculte si ilegitime".
Mai mult decat atat, Tariceanu le-a cerut senatorilor, trimitandu-le un document de 11 pagini, sa ii mentina imunitatea parlamentara, pentru a nu putea fi anchetat penal.
Parlamentul a facut anul trecut scut in jurul fostului lider ALDE
PSD a decis sa ii mentina imunitatea parlamentara lui Tariceanu, blocand ancheta DNA, pentru a SAPTEA OARA, incercand sa induca ideea ca nevinovatia lui Tariceanu este transata prin ridicarea sau neridicarea imunitatii. De exemplu, senatorul PSD, Serban Nicolae, spunea inainte de vot ca ar fi cazul ca DNA sa vina cu mai multe probe, mai multe documente, si ca ceea ce face DNA prin cererea de incepere a urmaririi penale este, cu alte cuvinte, un abuz neintemeiat.
"Senatul a sfidat justitia si a obstructionat infaptuirea Justitiei prin aceasta actiune", a spus presedintele Klaus Iohannis, dupa aflarea deciziei din plenul Senatului.
"O jumatate de an domnul Tariceanu a trait intr-o bula scutita de principiul constitutional potrivit caruia ”nimeni nu este mai presus de lege”, au spus USR-istii, insa fara sa aiba vreun impact la votul decisiv.
Vezi aici mai multe detalii: