Parlamentul European trage concluziile Summit-ului de la Bruxelles. Sunt ingrijorari cu privire la perspectivele pe termen lung
summit bruxellesconsiliul europeanparlamentul europeanbruxelles
Parlamentul European a transmis un comunicat de presa prin care saluta faptul ca, dupa aproximativ cinci zile de negocieri, liderii europeni au ajuns la un pact comun. Totusi, PE are unele critici cu privire la bugetul Uniunii asa cum a fost el convenit in cadrul Summit-ului de la Bruxelles. Spre exemplu, Parlamentul nu poate accepta propunerile de plafonare la un nivel record de scadere si se declara impotriva conditionarii acordarii fondurilor europene catre o tara, de felul in care acesta respecta principiile democratile si statul de drept. De asemenea, Legislativul European are ingrijorari cu privire la perspectivele pe termen lung.
''Echipa de negociere a Parlamentului pe Cadrul Financiar Multianual (CFM) si a Propriilor Resurse saluta faptul ca s-a ajuns in sfarsit la o pozitie comuna, si ca noul instrument de Relansare (Next Generation EU) este finantat cu un imprumut de 750 de miliarde de euro. Insa Parlamentul este in continuare critic in privinta unor aspecte esentiale ale compromisului, in special in ceea ce priveste perspectiva pe termen lung'', a transmis Parlamentul European.
Principalele probleme pe care le critica Legislativul European:
-
Parlamentul nu poate accepta propunerile de plafonare la un nivel record de scadere, deoarece inseamna a renunta la obiectivele UE pe termen lung si la autonomia strategica, in vreme ce cetatenii cer mai mult. Mai multa solidaritate europeana, mai multa actiune europeana in sanatatea publica, in cercetare si digitalizare, tineret, si in lupta istorica impotriva schimbarilor climatice. Programele cheie care ajung la aceste obiective au fost diminuate in mod considerabil si si-au pierdut marea parte din fondurile suplimentare din Next Generation EU. Ne vom lupta sa asiguram imbunatatiri, inclusiv sume mai mari in cazul programelor CMF orientate catre viitor, precum Orizont, InvestEU, LIFE, Erasmus+. Si daca conditiile noastre nu vor fi indeplinite in mod suficient, vom adopta programele pe baza CMF-ului existent, asa cum a fost prevazut de Tratat”
-
Compromisul este si o oportunitate ratata in mod flagrant cand vine vorba de modernizarea partii de venituri, facand-o mai echitabila si transparenta. UE are acum posibilitatea de a imprumuta fonduri insa nu este o certitudine cum va fi platita datoria. Parlamentul a fost clar: relansarea nu ar trebui sa reduca capacitatea de investitii sau sa dauneze contribuabilului national. De aceea, adevaratele resurse proprii sunt solutia de a rasplati cererea in aceasta privinta: un angajament obligatoriu pentru introducerea resurselor aditionale proprii incepand cu 2021 si in decursul CFM 2021-2027. Mai mult, in ciuda faptului ca Marea Britanie paraseste UE, insistenta privind rabaturile a fost extrem de dificila iar rezultatele au fost un mare pas inapoi pentru proiectul european: in loc sa fie abrogate, rabaturile se mentin si chiar se maresc.
-
Parlamentul ramane ferm impotriva diluarii mecanismului de reducere sau suspendare a finantarilor UE daca un stat membru nu respecta statul de drept, iar aceasta problema nu ar trebui amanata, in schimb adresata acum. Parlamentul a fost pregatit sa intre in negocieri printr-o decizie comuna de a continua constructia Europei drepturilor fundamentale. Parlamentul este pregatit sa intre imediat in negocieri pentru a ajunge la un acord mai bun pentru Europa.
''Instrumentul de Relansare este un pas important spre o noua ambitie pentru Uniune: mai verde, mai competitiva si digitala. Acest imprumut masiv este un moment istoric pentru Uniunea Europeana, si nu ar trebui sa trecem cu vederea peste ce tocmai s-a intamplat'', a mai transmis Parlamentul European.
Reprezentantii din Legislativul European au mai transmis ca, in contextul pandemiei de coronavirus, cetatenii au nevoie de siguranta si au dat asigurari ca ''Parlamentul va continua sa lucreze din greu pentru a asigura ca recuperarea incepe fara intarziere''.
''Parlamentul ramane pregatit sa initieze imediat negocieri pentru a obtine un acord mai bun pentru Europa ”, au adaugat deputatii.
Parlamentul European a lansat si o noua directie pe care ar trebui sa mearga tarile europene: o mai mare atentie asupra democratiilor. ''Supravegherea democratiei trebuie marita in mod substantial: Parlamentul, ca arma a autoritatii bugetare, va lupta pentru a fi total implicat in stabilirea si implementarea instrumentului de relansare'', se mai arata in comunicatul Parlamentului European.
Comunicatul integral al Parlamentului European poate fi citit AICI
Ce urmeaza?
Consiliul isi va finaliza acum mandatul de a intra in negocieri cu Parlamentul, care va avea un ultim cuvant inainte de intrarea in vigoare a bugetului pentru 2021-2027. Bugetul actual multianual se termina la 31 decembrie 2020.
Parlamentul isi va stabili conditiile si va incepe negocierile cu presedintia germana a Consiliului UE cat mai curand posibil.