Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au incheiat Acordul pentru bugetul UE care priveste si redresarea economica
parlamentul europeanacordredresare economicaklaus iohannis
Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au incheiat, marti, pentru bugetul pe termen lung al UE, precum si pentru pachetele de redresare economica in valoare de 1.800 de miliarde de euro.
''Negocierile cu Parlamentul au durat timp, dar am reusit in sfarsit - am ajuns la un acord politic cu privire la ultimele detalii ale viitorului buget pe termen lung al UE. Acesta este un acord bine echilibrat, care abordeaza problemele ridicate de Parlament, respectand in acelasi timp orientarile primite de la Consiliul European din iulie. Acum suntem in masura sa parcurgem urmatorii pasi cruciale in acest proces - trimiterea diferitelor parti ale pachetului statelor membre si Parlamentului spre aprobare. Europa a fost puternic afectata de al doilea val de pandemie de coronavirus. Avem nevoie urgenta de un fond de redresare in functiune pentru a atenua consecintele economice cumplite ale pandemiei'', a declarat Michael Claus, Reprezentant permanent al Germaniei la UE.
De asemenea, europarlamentarul roman Siegfried Muresan, a anuntat ca banii din viitorul Buget al Uniunii Europene vor putea fi folositi fara intarziere, de la 1 ianuarie 2020.
''La presiunea Parlamentului European, pe langa sumele negociate in Consiliu, acordul aduce mai multe fonduri europene in viitorul buget pentru domenii importante atat pentru Romania, cat si pentru celelalte state membre: mai multe fonduri pentru Bursele universitare Erasmus; mai multe fonduri pentru Programul European de Sanatate; mai multe fonduri pentru Programul Drepturi si Valori prin care aparam statul de drept in Uniunea Europeana; mai multe fonduri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene'', a mai transmis Muresan.
Pachetul politic convenit cu Parlamentul include:
-
o consolidare directionata a programelor UE, inclusiv Orizont Europa, EU4Health si Erasmus +, cu 15 miliarde EUR prin mijloace suplimentare (12,5 miliarde EUR) si realocari (2,5 miliarde EUR) in cursul urmatoarei perioade financiare, respectand totodata plafoanele de cheltuieli stabilite in concluziile Consiliului European din 17-21 iulie
-
mai multa flexibilitate pentru a permite UE sa raspunda nevoilor neprevazute
-
o mai mare implicare a autoritatii bugetare in supravegherea veniturilor in cadrul urmatoarei generatii UE
-
ambitie mai mare in ceea ce priveste biodiversitatea si monitorizarea consolidata a cheltuielilor legate de biodiversitate, clima si gen
-
o foaie de parcurs indicativa catre introducerea de noi resurse proprii
Acordul va fi prezentat statelor membre spre aprobare, impreuna cu celelalte elemente ale urmatorului cadru financiar multianual si al pachetului de redresare, inclusiv regimul general de conditionalitate pentru protectia bugetului Uniunii, la care au ajuns presedintia Consiliului si negociatorii Parlamentului un acord provizoriu la 5 noiembrie.
Romania poate accesa 80 de miliarde de euro
Va amintim ca Romania poate accesa suma maxima de 80 de miliarde de euro, plafon negociat de presedintele Klaus Iohannis cu liderii europeni.
''Vom folosi aceasta suma de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura in Romania, pentru a construi spitale, scoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de stiut ca o parte semnificativa din acesti bani va fi folosita pentru relansare, pentru revigorare economica'', sustinea presedintele in vara.
De asemenea, presedintele a explicat tot in vara acestui an, dupa finalizarea negocierilor cu liderii UE, ca ''80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune in practica, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucram impreuna cu Guvernul deja din ianuarie si in cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregatiti sa incepem implementarea, iar, pe de alta parte, lucram de-o vreme buna deja la planul national de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economica''.