Parlamentul a adoptat motiunea simpla impotriva ministrului Muncii, Violeta Alexandru
motiune simplaministerul munciivioleta alexandruparlamentsenat
Plenul Senatului a adoptat marti motiunea simpla initiata de PSD impotriva ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Au fost 76 de voturi pentru si 28 impotriva. Votul s-a desfasurat cu bile.
In textul motiunii, initiata de social-democrati sub denumirea ''Opriti-o pe doamna in negru de la Ministerul Somajului si Prabusirii Sociale", social-democratii noteaza: ''Stimata doamna ministru Violeta Alexandru, Sunteti ministrul cel mai respins de actualul Parlament! Ati fost audiata de trei ori in Comisiile de munca si protectie sociala ale Parlamentului, reunite, de tot atatea ori primind un vot de blam. Ati fost votata in lipsa, ca, de altfel, intregul Guvern, in data de 14 martie, pentru simplul motiv ca erati nominalizata in Guvernul anti-Covid".
Nemultumirile PSD la adresa Violetei Alexandru
PSD indica mai multe nemultumiri la adresa Violetei Alexandru. Printre acestea, social-democratii spun ca Ordonanta 30/2020 privind somajul tehnic si masurile legate de acordarea de ajutoare diverselor categorii vulnerabile a fost "atat de prost scrisa", incat a fost nevoie de modificarea ei de sase ori. De asemenea, ministrului i se reproseaza si felul in care a gestionat situatia romanilor plecati la munca in strainatate si faptul ca nu a elaborat ''niciun proiect prin care cei peste un milion de romani intorsi in tara de la declansarea pandemiei sa ramana si sa munceasca acasa''.
De asemenea, PSD mai spune si ca Alexandru nu a ''initiat procesul de recalculare a celor 5 milioane de pensii, in baza noii Legi a pensiilor, nr.127/2019'', nu s-a ''ocupat ca nivelul de trai al romanilor sa nu scada cu 10%'', si ca nu a ''facut nimic pentru a opri invazia celor 12.000 de specialisti liberali de marca, precum chelneri, ciocli, coafeze, manichiuriste, lautari, in functii la stat. Mai mult, prin Decretele si Ordonantele date pentru instaurarea si reglementarea starii de urgenta si de alerta, ati incurajat angajarea fara concurs la stat, iar, in paralel, ati concediat functionari cu vechime, experienta, numiti prin concurs", conform textului motiunii
Adoptarea motiunii simple de catre Senat impotriva unui ministru din Cabinetul de la guvernare are rol strict consultativ pentru Guvern, primul ministru nefiind obligat sa tina cont de decizia parlamentarilor. El poate sa o demita din functie pe Alexandru, sau poate sa o mentina in continuare in structura Cabinetului sau.