Orban: Indemnizatiile demnitarilor vor fi INGHETATE. Incepe RESTRUCTURAREA in Ministere
guvernougludovic orbancheltuieli bugetare
Premierul Ludovic Orban a anuntat ca indemnizatiile demnitarilor vor fi inghetate, si chiar daca salariul minim va creste, acestea vor ramane la nivelul actual. Mai mult decat atat, Orban a spus ca pregateste o "optimizare" a structurilor ministeriale.
Conform legislatiei, indemnizatiile demnitarilor sunt raportate la salariul minim pe economie. Din moment ce acesta este majorat, asa cum a anuntat Executivul, ar urma, firesc, sa creasca si veniturile demnitarilor din indemnizatii. Totusi, noul Guvern nu este de acord cu acest lucru si a anuntat, prin vocea lui Ludovic Orban, ca va ingheta indemnizatiile pentru demnitari la nivelul de astazi, indiferent de valoarea la care va ajunge salariul minim pe tara in 2020.
"Va fi majorat salariul minim pe economie, dar sa nu creasca indemnizatiile celor care detin functii de demnitate publica", a explicat Orban, duminica, prezent la ceremonia de instalare a noului prefect de Ilfov.
Parlmentarii, membrii Guvernului, presedintele tarii, dar si alesii locali vor avea, deci indemnizatiile inghetate.
Presedintele tarii castiga in prezent 24.960 de lei si este urmat de Ludovic Orban, care castiga 23.920 de lei lunar. Topul clasamentului celor mai bine platiti politicieni este completat de presedintele Camerei Deputatilor si de seful Senatului. De asemenea, viceprim-ministrii au o indemnizatie neta de 22.256 de lei. Totodata, vicepresedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor iau tot 22.256 de lei, la fel ca viceprim-ministrii.
Simpli ministri au o indemnizatie de 21.840 de lei.
Si liderii grupurilor parlamentare se apropie de acest nivel al indemnizatiilor. Ei castiga lunar 20.800 de lei. Deputatii si senatorii simpli, asa cum e cazul majoritatii celor din Parlament, vor au o indemnizatie neta de 18.720 de lei.
Ultima data, indemnizatiile demnitarilor au fost crescute la 1 ianuarie 2019, odata cu majorarea salariului minim brut pe tara.
Potrivit premierului, inghetarea indemnizatiilor pentru demnitari va fi o masura care s-ar putea adopta atat prin Ordonanta de Urgenta, cat si prin includerea sa in legea bugetului. Totusi, varianta cea mai probabila este adoptarea unei Ordonante de Urgenta, in contextul in care liberalii au anuntat deja ca au de gand sa adopte mai multe astfel de OUG in perioada vacantei parlamentare. Una dintre cele mai controversate Ordonante vizeaza modificarea OUG 114/2018, dar Guvernul pregateste masuri si in energie si mediu de afaceri, lucrari publice, dezvoltare si administratie, afaceri interne, transporturi, infrastructura si comunicatii, cultura, fonduri europene, sanatate.
Revenind la declaratiile de duminica ale lui Orban, acesta a mai precizat ca isi doreste o optimizare a structurii ministerelor.
Ministerul Dezvoltarii a depopulat judetul Teleorman, a spus Organ, glumind pe seama faptului ca PSD ar fi angajat in Ministere oameni apropiati, fara sa se tina cont de pregatirea lor, sau de necesitatea angajarii lor acolo si nici de nivelul de cheltuieli bugetare.
Orban vrea doar oameni competenti in Ministere
La doar doua zile de la preluarea mandatului de premier, Ludovic Orban le-a transmis membrilor Cabinetului sa pastreze in ministere doar oameni competenti si a subliniat ca e esential sa fie demarata cat mai repede o procedura de curatare a institutiilor publice.
Orban le-a transmis ministrilor sa faca o analiza interna a fiecarei institutii si sa pastreze in functii si pe posturi doar oamenii competenti.
''Dati drumul la audit si fiti pregatiti dupa adoptarea ordonantei de urgenta pentru noi hotarari de Guvern de organziare a oricarui minister in parte. Ganditi structuri suple, pastrati doar oamenii competenti, doar oamenii care sunt dedicati interesului public, oamenii care intr-adevar vor sa participe alaturi de noi la aplicarea programului de guvernare. Cine e lenes, cine s-a obisnuit sa isi ia leafa fara sa faca nimic va trebui sa plece, mai devreme sau mai tarziu", a spus Orban.
"Este foarte important sa demaram procedura de curatare a institutiilor publice de aceia care au ocupat functiile de demnitate publica si care nu si-au exercitat functiile asa cum ar fi trebuit. Pot sa va spun ca deja am inceput sa semnez decizii si astept sa fac febra musculara de la semnat decizii de demitere a secretarilor de stat, a consilierilor de stat, secretarilor generali si a celorlalte categorii de functii care depind de ministru si de premier, pentru ca trebuie sa readucem competenta, profesionalismul, integritatea, in fruntea institutiilor publice si sa terminam odata cu pilaraia, cu nepotismul. Am semnat ieri niste decizii... baiatul lui, baiatul lui, baiatul lui si asa mai departe", a punctat premierul.
Examenele pentru numirile in functii publice, sub lupa Guvernului
De asemenea, premierul a cerut o analiza referitoare la modul in care s-au desfasurat examenele pentru numirile in anumite functii publice.
"Domnule ministru de Externe, va rog sa analizati cu mare atentie modul in care au fost facute numirile pe pozitiile diplomatice de consul general, de consul si sa verificati in ce masura s-au indeplinit conditiile legale, sa ii rechemati imediat pe aceia care au fost numiti fara sa aiba nicio legatura cu diplomatia si cu misiunile pe care trebuie sa le exercite personalul diplomatic", a spus premierul.
Pe langa aceste aspecte, atat vicepremierul Raluca Turcan, cat si ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, au anuntat faptul ca PNL va lua masuri in vederea reducerii cheltuielilor bugetare, care au ajuns sa fie o povara prea greu de dus pentru bugetul tarii.
Citeste si:
ANAF organizeaza intalniri cu contribuabilii pe teme rezultate din constatarile organelor de control ale Fiscului