Orban ia in calcul o candidatura comuna cu USR la Primaria Capitalei
alegeri locale 2020alegeri 2020primaria capitalei
Prim-ministrul Ludovic Orban sustine ca, pana la 1 martie, Partidul National Liberal trebuie sa isi desemneze candidatii la Primaria Capitalei. Pana atunci, insa, va fi efectuat un sondaj in randul liberalilor, pentru a vedea daca acestia isi doresc o candidatura comuna cu USR.
Liberalii au inceput sa isi pregateasca terenul pentru alegerile la Primaria Capitalei. Pana la 1 martie 2020, PNL si-a propus sa isi desemneze candidatii. E posibil, de asemenea, ca liberalii sa opteze pentru o candidatura comuna cu USR, insa decizia finala va fi luata in functie de rezultatele analizei sociologice care va fi efectuata in interiorul partidului.
Referitor la acest sondaj, Ludovic Orban a declarat ca vor fi analizati "toti potentialii candidati, pe diferite scenarii posibile".
"Obiectivul nostru este ca pana la data de 1 martie sa avem stabiliti candidatii la functia de primar in toate localitatile din Romania si sa incepem cel tarziu in data de 15 martie campania de stangere de semnaturi pentru sustinerea candidaturii fiecarui candidat de primar in localitatea in care candideaza", a afirmat Ludovic Orban, duminica, aflat intr-o vizita in judetul Valcea.
"Vom face o analiza, vom efectua un sondaj de opinie cu reprezentativitate si la nivelul Bucurestiului, dar si la nivelul fiecarui sector. Vom testa candidatii nostri. De asemenea, vom testa si alti candidati si vom lua o decizie in functie de datele pe care le vom obtine din aceasta ampla analiza sociologica", a completat prim-ministrul.
Alegeri locale 2020: Romanii vor fi chemati la urne pe 7 iunie
Pe 7 iunie 2020, romanii vor iesi la urne pentru a-si alege primarul. La alegerilor locale, romanii nu pot vota pe liste suplimentare, ci doar pe listele electorale in zona in care sunt arondati, potrivit domiciliului din cartea de identitate.
Conform legislatiei in vigoare, primarii sunt alesi intr-un singur tur, lucru ce duce la crearea unor situatii nedemocratice, in conditiile in care unii primari isi castiga mandatul cu un numar nereprezentativ de alegatori. Pentru a modifica legislatia in vigoare, USR a propus introducerea legii alegerilor primarilor in doua tururi.
Citeste si:
Traditii de Revelion, culese din intreaga lume
Alegerea primarilor in doua tururi - initiativa legislativa ramasa in pom
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat ca este pentru alegerea primarilor in doua tururi, dar ca este nevoie de discutii politice in Parlament pe aceasta tema.
”Eu sunt clar pentru alegerea primarilor in doua tururi. Este evident nevoie de discutii politice si la nivel de Parlament, dar daca ar fi dupa optiunea mea, as merge clar pe doua tururi. Asa este cel mai corect, asa au comunitatile sansa reala sa aleaga pe cel mai bun”, declara, de curand, Klaus Iohannis.
"De la noul guvern ma astept la o implicare totala in asa fel incat la finalul anului 2020 sa putem oferi romanilor o Romanie fara PSD, o Romanie fara PSD in conducerea statului, ca sa fiu bine inteles. In conducerea institutiilor statului nu mai este locul PSD-ului. Am spus-o de multe ori in campanie si o repet ca sa retinem impreuna: PSD a inhibat dezvoltarea Romaniei in ultimii 30 de ani. Si romanii au dovedit in acest an ca isi doresc conducerea Romaniei fara PSD. Acesta e un obiectiv care trebuie urmarit in continuare”, a mai spus Klaus Iohannis, prezent la BEX PNL, de la inceputul lunii.
Deputatul USR Tudor Benga, initiator al legii, a spus ca proiectul creeaza premisele pentru o reprezentativitate reala a primarilor.
"Discutam o problema de reprezentativitate. Sunt primari alesi in orase mari cu mai putin de 10-20 la suta din totalul alegatorilor", a adaugat Benga, aratand ca acest lucru trebuie reglementat.
Insa social-democratii nu sunt de acord cu aceasta initativa legislativa. De exemplu, deputatul PSD Ion Calin spune ca statistica infirma necesitatea adoptarii proiectului USR.
"Statistica este una. Peste 70 la suta din primarii din Romania au iesit cu peste 50 la suta dintre voturile electoratului. Democratia se exprima prin vot. Nu putem modifica cata vreme legea nu obliga electoratul sa mearga la vot (...).
Iohannis a luat 66 la suta dintre cei care au iesit la vot. Noi, in continuare, sustinem un raport de respingere pentru aceasta initiativa", a afirmat Ion Calin.
Referitor la alegerea primarilor in doua tururi, Orban a spus e nevoie ca legea sa intre la vot in Camera Deputatilor.
"PSD a apelat la un tertip procedural la nivelul Parlamentului. A scos de la naftalina o comisie de cod electoral si a trimis la aceasta comisie pe care o controleaza cele trei proiecte de lege ale PNL, USR si PMP, privitor la alegerea primarilor in doua tururi. Vom vedea la reluarea activitatii Parlamentului daca le vom putea scoate de acolo. Din evaluarea pe care o am la Camera Deputatilor, care e camera decizionala, avem numarul de voturi necesare. Avem 173 de voturi evaluate si ne trebuie 165. Singura problema e sa ajungem la vot”, a declarat Ludovic Orban.
Citeste si:
Medicina flambata