Orban da raportul in Parlament: Premierul trebuie sa prezinte masurile luate pentru epidemie, alegerile locale si redeschiderea scolilor
ludovic orbanparlamentnoul an scolarredeschiderea scoliloralegeri locale 2020
Miercuri de la ora 13:00, va avea loc o sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului, unde va fi invitat premierul Ludovic Orban. Acesta trebuie sa prezinte senatorilor si deputatilor un raport privind masurile luate pentru a limita raspandirea noului coronavirus, dar si planul de desfasurare al alegerilor locale si cel cu privire la redeschiderea scolilor, din luna septembrie.
Premierul a fost invitat, la finele lunii iulie, de cei doi presedintinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, ''pentru a veni in fata Parlamentului si a arata masurile adoptate de Guvern in perioada pandemiei si cum a gestionat Guvernul aceasta perioada a pandemiei'', dupa cum afirma la acea vreme presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
''Trebuie sa stie poporul roman daca Guvernul a luat masurile de care era nevoie sau nu a luat masurile de care era nevoie, de ce a intarziat anumite masuri, de ce se intampla in continuare achizitii netransparente, de ce nu au ajuns mastile la populatie inca. Sunt foarte multe intrebari pe care colegii nostri le vor adresa premierului si domnia sa va trebui sa raspunda in fata plenului reunit”, a mai spus Cazanciuc.
Daca in privinta masurilor luate impotriva pandemiei lucrurile sunt oarecum destul de clare, dat fiind faptul ca Guvernul actioneaza in baza Legii carantinei si izolarii, adoptate in Parlament de toate grupurile parlamentare, inclusiv de Opozitie, in privinta redeschiderii scolilor si organizarii alegerilor locale, masurile stabilite de Guvern nu sunt inca foarte bine conturate.
Din informatiile disponibile pana in prezent cu privire la organizarea alegerilor locale, se pare ca la nivelul intregii tari vor fi deschise aproximativ 18.000 de sectii de votare, iar votul se va desfasura dupa niste reguli stricte, in premiera in Romania: alegatorii trebuie sa poarte masca de protectie, din momentul in care intra in sectia de votare, pana cand ies. Daca nu au deja o masca, isi vor putea lua gratis, din sectia de votare. De asemenea, stampila va fi dezinfectata dupa fiecare alegator, se va vota in continuare in cabina si vor fi montate pexiglasuri in sectii, cu respectarea distantei sociale de 2,5 metri intre membrii personalului delegat din fiecare sectie, membri care vor purta si ei masti, dar si manusi de protectie.
Vezi aici:
Alegeri locale 2020: Cum votam in pandemie?
Referitor la redeschiderea scolilor, din cele transmise de presedintele Klaus Iohannis, se pare ca modul de organizare a cursurilor va fi luat in baza unei decizii descentralizate. Adica autoritatile locale, in functie de situatia epidemiologica din respectiva regiune, vor decide sub ce forma se reiau cursurile. Astfel, unele scoli se vor putea redeschide complet pentru ca elevii sa revina fizic la ore, in altele se va alterna invatamantul online cu cel fizic, in timp ce, in altele, e posibil sa fie doar invatamant online.
Vezi aici:
Scoala incepe pe 14 septembrie. Scoala online va fi doar in localitatile cu focare COVID-19