Orban a dat cartile pe fata. Guvernul sau e lipsit de putere fara alegeri anticipate. PSD si ALDE se opun
alegeri anticipatealegeri 2020psdaldepnlguvernmotiune de cenzura
Premierul Ludovic Orban a declarat, duminica, ca e nevoie de alegeri anticipate in Romania, pentru ca „este foarte dificil, cu actualul Parlament, sa se adopte legi care sa fie legile asteptate de oameniâ€.
Practic prim-ministrul recunoaste ca puterea Guvernului in acest moment este limitata. Fara un consens cu majoritatea parlamentara, PNL are piedici in a aplica masurile din programul de guvernare. Orban sustine ca pentru a se crea un consens si pentru a exista coerenta legislativa si posibilitatea de a se infaptui programul de guvernare, se impun alegeri anticipate.
Problema este ca nu toate grupurile parlamentare sunt de acord cu aceasta politica a lui Orban. Ultimii care si-au exprimat nemultumirea asupra organizarii de alegeri anticipate au fost cei de la ALDE.
ALDE a transmis, pe Facebook, un mesaj liberalilor, in care ii anunta ca nu sustin alegerile anticipate, pe care le numesc "o aventura politica".
"Le reamintim celor din partidul de guvernamant ca au primit votul nostru la investire ca sa guverneze si nu ca sa introduca teme parazitare in societate.
Declaratiile prim-vicepresedintelui PNL cu privire la iminenta alegerilor anticipate nu fac decat sa creeze nervozitate in societate si ingrijorare in mediul de afaceri. Atunci cand era in opozitie, PNL vorbea despre nevoia de predictibilitate in mediul de afaceri. Ce s-a schimbat in mai putin de o luna si jumatate? Asemenea declaratii nu fac decat sa determine companiile prezente in Romania sa-si amane investitiile si planurile de dezvoltare. Fiecare asemenea declaratie nu face decat sa alunge investitorii si sa lipseasca romanii de noi locuri de munca.
ALDE nu intra in asemenea aventuri politice doar pentru ca un partid sa-si mai mareasca cu cateva procente zestrea electorala. Nu ne asociem unui asemenea plan care e clar ca va impinge Romania intr-o perioada de instabilitate politica din care romanii nu au nimic de castigat. Daca prim-vicepresedintele partidului de guvernamant vrea sa compenseze lipsa de experienta prin actiuni teribiliste si instaurare de haos, sperand ca pescuitul in ape tulburi e o solutie, noi nu intram in asemenea joc”.
Lipsa de sustinere a celor din ALDE este impartasita de social-democrati. Pe langa faptul ca nu sustin organizarea de alegeri anticipate, social-democratii sunt decisi sa darame Guvernul, prin motiune de cenzura. In fapt, logica politica nici nu da dreptul celor din PSD sa isi doreasca alegeri anticipate, acum cand partidul are cote electorale minime istorice, dovedite ultima oara la alegerile prezidentiale din luna noiembrie.
E in interesul social-democratilor sa treaca timpul, sa se poata reorganiza, sa isi aleaga o noua conducere si sa isi recastige simpatie electorala cu o noia imagine. Lucru care se va si intampla, in februarie, cand social-democratii se vor intruni in Congres, unde isi vor alege un nou presedinte.
Pana atunci insa, PSD va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului. "In sesiunea urmatoare parlamentara, PSD va depune o motiune de cenzura, categoric. Constitutia iti confera aceasta posibilitate de a veni cu asumarea raspunderii pe anumite legi, dar acei oameni s-au gandit la legi importante, la reforme in sanatate, reforme in educatie, declaratii politice pot veni prin asumare, apartenenta la NATO, la UE. Nu vii cu modificari a punctului de amenzi”, a spus presedintele interimar al PSD.
In schimb, in tabara liberalilor se duc negocieri cu parlamentarii si grupurile parlamentare, pentru sustienrea alegerilor anticipate. Potrivit prim-vicepresedintelui PNL Rares Bogdan, ar mai fi nevoie de 4 de voturi pentru a sustine un astfel de demers. Europarlamentarul a afirmat ca anticipatele vor avea loc pana in aprilie 2020.