Opozitia a depus motiune Anti-Dancila. Ce sanse sunt sa pice Guvernul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Opozitia a depus motiune Anti-Dancila. Ce sanse sunt sa pice Guvernul
Opozitia a depus motiune Anti-Dancila. Ce sanse sunt sa pice Guvernul
de Magda Florea la 12 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
motiune cenzurapnlludovic organudmrpro romaniamarcel ciolacuviorica dancila

PNL a depus astazi motiunea de cenzura impotriva cabinetului Dancila si cere demiterea Executivului. Textul motiunii a fost citit, insa, cu sala Parlamentului aproape goala. Motiunea de cenzura a fost citita intr-un Parlament aproape gol. Intitulata "Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot!", motiunea de cenzura a fost semnata de 173 de senatori si deputati de la PNL, USR, PMP si UDMR. Parlamentarii Pro Romania au decis sa nu semneze motiunea, dar au spus ca o vor vota. Votul se va da marti, 18 iunie. Pentru ca motiunea sa treaca si Guvernul Dancila sa fie astfel demis ar fi nevoie de cel putin 233 de voturi.

Social-democratii vor fi prezenti pentru cvorumul de sedinta necesar motiunii de cenzura, dar nu vor vota motiunea de cenzura, a declarat, marti, Viorica Dancila.
 
"Am discutat cu colegii mei deputati si senatori despre motiunea de cenzura. Am convenit ca aceasta motiune sa o tratam cu seriozitare, sa participe colegii la dezbateri, sa ia cuvantul si bineinteles sa mergem mai departe.
 
Am discutat despre organizarea congresului. Am solicitat colegilor mei sa vina cu propuneri legate de programul partidului, dar si in legatura cu programul de guvernare.
 
Vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. Eu nu pot decat sa fiu de acord cu propunerea lor", a relatat Dancila, la Parlament.
 
Miercuri, liberalii au depus motiunea de cenzura in Parlament, motiune pentru care Ludovic Orban a spus ca s-a pregatit, purtand negocieri om la om cu parlamentarii PSD-ALDE. De asemenea, Orban mai are timp pana saptamana viitoare sa convinga cat mai multi parlamentari sa sustina demiterea Guvernului, fiindca votul asupra motiunii nu va fi dat marti, dupa Rusalii.
 
"Am purtat negocieri cu toate formatiunile politice: USR, PMP, PRO Romania, UDMR. Sigur ca discutiile continua pana la depunerea motiunii de cenzura. Obiectivul nostru este sa depunem motiunea de cenzura intr-un termen cat mai scurt, daca este posibil in cursul zilei de maine (miercuri - n.red.) astfel incat sa se intre cat mai rapid in procedura de prezentare a motiunii, de dezbatere si de votare a ei", a spus Orban, marti, la Parlament.
 
Ludovic Orban considera ca motiunea are sanse reale sa treaca, mizand pe dezbinarile din interiorul PSD, si sperand ca parlamentarii nemultumiti din PSD vor vota motiunea impotriva Guvernului. De asemenea, Orban spune ca liberalii care nu vor vota vor fi exclusi din partid.
 
Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat ca motiunea de cenzura nu va trece, adaugand ca Alianta PSD-ALDE are suficiente voturi ca sa nu fie adoptata.
 
"Avem suficiente voturi ca motiunea sa nu treaca si astazi. In primul rand, ma intrebati zilnic acest lucru, ieri v-am spus ca nu este nicio problema, astazi va raspund la fel, ca nu este nicio problema. Dar vorbim de o motiune care inca nu a fost depusa", a precizat Ciolacu.
 
"Alianta PSD-ALDE are suficiente voturi singura sa nu treaca motiunea, matematic vorbind", a adaugat Ciolacu.
 
Tot cu scepticism priveste si Viorica Dancila motiunea de cenzura, despre care spune ca nu are sanse sa treaca, insa daca se va intampla acest lucru, PSD va trece in Opozitie.
 
Ludovic Orban isi pastreaza, insa, optimismul si isi face calcule matematice: “Cel mai important este sa convingem 233 de parlamentari ca romanii au decis clar prin vot ca nu mai vor sa fie condusi de actuala coalitie. Negocierile continua si nu pot sa fac previziuni decat ca pana acum avem un numar semnificativ de posibili votanti, mai mari decat la celelalte motiuni de cenzura".
 
Desi Dancila pozeaza in interviuri foarte sigura pe faptul ca motiunea nu va trece, premierul are unele temeri, motiv pentru care si-a reunit colegii social-democrati intr-o sedinta la inceputul saptamanii, unde ar fi incercat sa obtina opinii de la acestia cu privire la intentia de vot si daca are cineva de gand sa tradeze partidul. Nu se stie ce raspunsuri a primit premierul la sedinta, in spatele usilor inchise, cert e ca Dancila a stabilit ca social-democratii sa nu voteze, ci doar sa asigure cvorum, probabil, din teama de a nu sustine motiunea, prefera sa isi tina parlamentarii "in frau".
 
Din informatiile aparute pana la aceasta ora, ALDE va vota la motiune, insa nu se stie cati parlamentari ALDE a reusit sa convinga Orban, pentru a vota favorabil motiunii. Totusi, e posibil sa vina multi parlamentari ALDE spre aceasta initiativa, dat fiind situatia dezastruoasa in care se afla partidul, cu rezultate umilitoare la alegerile europarlamentare, fara sa atinga pragul minim electoral de 5% pentru intrarea in Parlamentul European, si cu suspiciunea de coruptie asupra lui Tariceanu. Aceasta teorie se aplica in cazul in care parlamentarii ALDE sunt responsabili si au bun simt, insa intelegerile facute cu PSD par mult mai puternice decat ideologiile politice si doctrinele, asa cum PSD a sustinut neinceperea urmaririi penale impotriva lui Tariceanu, mentinandu-i imunitatea prin votul din plenul Senatului, asa ALDE nu poate trada acum PSD. Se tin de mana in acest haos care nu face decat sa degradeze imaginea aliantei si mai mult in fata alegatorilor.

De asemnea, Victor Ponta a anuntat ca cei 21 de parlamentari ai sai nu vor semna textul, dar vor veni la vot. Potrivit unor surse, Ponta ar fi negociat cu PSD astfel incat sa nu mai faca racolari si sa nu mai primeasca nemultumiti din PSD. 

In acelasi timp, marti seara, UDMR nu era convins daca va sustine sau nu initiativa liberalilor de a da jos Guvernul. Ramane de vazut care va fi decizia finala a UDMR, daca parlamentarii minoritari se vor lasa convinsi de PNL sau vor fi tentati sa accepte eventualele viitoare negocieri cu PSD. Practic, partidul care de 30 de ani inclina cum vrea el balanta puterii, inainte cu doar cateva ore de depunerea unei motiuni de cenzura ce poate da jos un guvern de stanga, inlocuindu-l cu unul de dreapta, habar nu are ce sa faca.

De fapt habar are, dar nu stie inca cum sa procedeze. Telul UDMR e sa ramana la putere, si nu se poate pronunta pentru sau impotriva motiunii, decat atunci cand va avea cat de cat un tablou complet al intentiilor celorlalte grupuri din parlament, pentru a se putea muta dintr-o barca in alta, cand si mai ales daca va fi cazul.

PNL va avea, fara indoiala, sustinerea celorlalti colegi din Opozitie. USR PLUS si PMP vor vota pentru demiterea Guvernului.
 
Votul asupra motiunii ar putea fi dat saptamana viitoare, pe 18 iunie. Pana atunci, liderul PNL poarta negocieri cu toate grupurile parlamentare si spera sa aduce numarul necesar de voturi pentru a darama Guvernul.

Textul integral al motiunii de cenzura:

 
"MOTIUNE DE CENZURA
 
Guvernul Dancila trebuie demis!
 
Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot!
 
Domnule Presedinte al Senatului,
 
Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,
 
Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
 
Doamna Prim-ministru,
 
Doamnelor si domnilor ministri,
 
Duminica, 26 mai 2019, romanii au votat intr-un mod covarsitor cea mai legitima motiune de cenzura impotriva celei mai toxice guvernari din ultimii 30 de ani! In 26 mai, romanii au spus un DA categoric pentru o Romanie normala si un NU categoric discursului si actiunilor anti-europene si anti-justitie ale PSD! Sanctiunea impotriva PSD si impotriva Guvernului vine direct de la cetateni, care au spus raspicat ca nu mai vor un guvern incapabil sa duca tara spre bine si care are o singura prioritate fatisa - atacurile permanente la adresa justitiei.
 
In doi ani si jumatate, PSD si ALDE au dezbinat o tara intreaga, au distrus rolul institutiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis sansa de a moderniza tara si au atentat constant la bazele democratiei romanesti si ale statului de drept! In 26 mai 2019, PSD a reusit sa ne uneasca pe toti, pe cei de acasa si din strainatate, ca sa ne salvam tara din mainile PSD si am reusit!
 
Doamna Prim-ministru,
 
Rolul dumneavoastra s-a incheiat! Nu mai aveti niciun motiv si niciun rost sa mai ramaneti prim-ministru. Puteti pleca linistita acasa, pentru ca cetatenii romani v-au luat un bilet doar dus. Plecati, dar nu inainte sa raspundeti politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, impreuna cu Teodor Melescanu si Carmen Dan, l-ati condus impotriva a milioane de romani din diaspora. Actiunile dumneavoastra din ziua votului nu trebuie sa atraga doar raspunderea politica, adica demiterea din functia de prim-ministru, ci si raspunderea legala! V-am avertizat de mai multe ori ca, indiferent cine va preseaza si va impinge la actiuni ilegale si anti-nationale, cea care va raspunde legal sunteti dumneavoastra. Atata vreme cat cetateanul de rand raspunde in fata legii, fara privilegii si discriminari, si dumneavoastra trebuie sa dati socoteala pentru fapte premeditate prin care ati blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor romani. Daca nu ati putut sa-i gazati ca la Bucuresti, in 10 august, pe romanii care nu vor o tara condusa de incompetenti si de corupti, atunci v-ati gandit sa-i umiliti si sa-i batjocoriti, tinandu-i la cozi interminabile, pentru ca intr-un final sa nu mai poata vota. Recunoasteti astazi, in fata romanilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai daca toti romanii din diaspora ar fi putut sa voteze!
 
Din pacate, nu va dezminteti si, in loc sa va dati demisia si sa va cereti scuze romanilor pentru atentatul la democratie pe care l-ati dirijat, ati considerat de cuviinta sa sfidati pe toata lumea si sa-l numiti in Guvern pe Titus Corlatean, cel care si-a batut joc de cetatenii romani si care i-a impiedicat sa voteze in anul 2014!
 
Ati folosit institutiile statului roman impotriva propriilor cetateni, mai ales impotriva celor care au spus cu voce tare ca s-au saturat de PSD si de incompetentii care conduc tara. "Duba de Topoloveni", "Parola de Targoviste" sau "Nimicul de Suceava" sunt marci inregistrate oficial ale PSD si ele sunt expresia modului in care voi va raportati de 30 de ani la cetatenii romani. Degeaba PSD si-a schimbat blana de mai multe ori, din FSN in PDSR, PSDR sau PSD, pentru ca nu ati renuntat niciun moment la mentalitatile si naravurile de dinainte de 1989. Nu stiti sa guvernati decat prin amenintari, santaj, violente si teroare, iar contraperformantele guvernarii sunt ascunse in spatele minciunilor, manipularilor si falsificarii realitatii.
 
Ati destabilizat intreaga arhitectura constitutionala a statului roman, prin destructurarea sistematica a institutiilor constitutionale, prin slabirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politica pe baza de numiri de incompetenti si servili. Mai mult, ati incercat sa destabilizati si subordonati justitia romana pentru a va salva membrii corupti si clientela politica, fara a tine cont de faptul ca victimele colaterale au fost cetatenii romani care s-au trezit intr-un paradis al infractorilor.
 
Doamnelor si domnilor,
 
Guvernul PSD-ALDE trebuie demis imediat, pentru ca vom sta in continuare cu sufletul la gura, ori de cate ori este sedinta de guvern, iar pe ordinea de zi vor aparea, de nicaieri, noi ordonante de urgenta toxice. Nimeni nu mai are incredere in PSD si ALDE ca nu vor relua atacul la sistemul judiciar si la adresa legislatiei penale. Poate ca PSD se simte eliberat de Liviu Dragnea, insa noua conducere a partidului-stat este sustinuta si inconjurata de acelasi grup numeros de insi cu probleme grave in justitie, care-si freaca mainile de nerabdare si abia asteapta sa scrie ordonante de urgenta in favoarea coruptilor. Cum sa mai aiba cineva incredere intr-un prim-ministru sustinut de PSD-ALDE, atata vreme cat sase milioane si jumatate de romani au raspuns cu un DA hotarat la referendum, iar voi va faceti ca nu vedeti si nu intelegeti! Romanii v-au spus cu subiect si predicat ca tara nu vrea amnistie si gratiere pentru corupti si v-au interzis categoric sa mai dati ordonante de urgenta care sa distruga si ceea ce a mai ramas din sistemul de justitie din tara. Trebuie sa plecati pentru ca exista riscul major sa nu tineti cont de votul exprimat de romani la referendum in chestiunile care privesc justitia, asa cum nu ati dat doi bani pe opiniile si recomandarile venite de la Comisia de la Venetia, de la Comisia Europeana si Parlamentul European, de la partenerii nostri internationali, atunci cand ati dat ordonante de urgenta care au afectat grav sistemul judiciar. Stim ca v-ati propus sa izolati Romania si s-o scoateti, bucata cu bucata, din Uniunea Europeana, insa cetatenii v-au oprit la timp si v-au spus sa mergeti acasa!
 
Doamnelor si domnilor,
 
Aceasta guvernare PSD-ALDE a transformat Radioul si Televiziunea publice in oficine ale propagandei de partid si de stat, unde pana si emisiunile despre agricultura devenisera platforme de preamarire pentru Liviu Dragnea. Jurnalisti ai radioului platit din impozitele cetatenilor au devenit DJ-i la mitingurile PSD, in timp ce colegi ai lor erau scosi fortat de pe post.
 
Domnilor guvernanti, ati facut din institutiile media nu slujitori ai poporului, ci slugile dumneavoastra personale, ati folosit banii publici ca sa va platiti laudatori in prime-time la televizor si ca sa inchideti nu doar vocile opozitiei, ci si vocea libertatii si a ratiunii.
 
Doamnelor si domnilor,
 
Guvernul PSD-ALDE trebuie demis de urgenta si pentru abuzul de incredere de care a dat dovada semnand, pe banda rulanta, ordonante de urgenta profund neconstitutionale, care fac rau intereselor economice si sociale ale romanilor.
 
PSD si-a consemnat in propria istorie autoratul unor ordonante toxice, precum Ordonanta 7/2019, care a creat haos total in sistemul judiciar si care a generat premisele unei amnistii mascate, in ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei de la Venetia! Tot la presiunile unor persoane din PSD, acest Guvern si-a pus semnatura pe Ordonanta 90/2018, ordonanta care a pus pe picioare Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, adica ghilotina pentru magistratii care nu saluta aplecati in fata liderilor PSD.
 
Acest Guvern este autorul Ordonantei de urgenta 114/2018, care a lovit la temelia sistemului energetic, care a compromis investitiile in sectorul comunicatiilor si care a scumpit creditele pentru tinerii care voiau sa-si cumpere o locuinta. Printr-o singura ordonanta ati scumpit si mai tare viata romanilor, care sunt nevoiti sa plateasca facturi mai mari la curent electric, la telefonie sau televiziune prin cablu. Printr-o singura ordonanta ati pus Romania pe picior de razboi cu Comisia Europeana, ati vulnerabilizat securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, ati distrus productia de carbune si ati impins Romania sa devina importator net de energie electrica.
 
Desi a existat un precedent pozitiv in anul 2015, cand, cu sustinerea tuturor partidelor parlamentare, s-a dezbatut si adoptat pachetul de legi privitor la diferite tipuri de alegeri, ati preferat sa reglementati de pe o zi pe alta, prin ordonanta de urgenta a guvernului, schimbarea modului de alegere a presedintilor de consilii judetene. Ati evitat dezbaterea parlamentara pe un proiect asa de important cum este cel referitor la alegerile locale.
 
Tot prin ordonanta ati decis ca pensiile sa nu creasca de la 1 ianuarie, ci de la 1 septembrie, desi va laudati ca o sa aveti excedent la fondul de pensii. Daca aveti bani mai multi, de ce v-ati impotrivit sa majorati pensiile, asa cum prevede legea, de la 1 ianuarie? Tot acest Guvern a dat si Ordonanta 9/2019, ca sa intarzie cu o luna, de la 1 martie la 1 aprilie, majorarea alocatiilor de stat pentru copii. Degeaba tot faceti declaratii in care spuneti ca Parlamentul trebuie sa legifereze, pentru ca prin abuzul de ordonante de urgenta, Guvernul PSD-ALDE a facut din Parlamentul Romaniei o simpla anexa a Guvernului.
 
Doamnelor si domnilor,
 
Am ajuns sa ne temem de consecintele oricarui act normativ pe care il adopta acest Guvern. Agenda publica din Romania a fost acaparata in ultimii doi ani si jumatate de problemele pe care le au cu legea unii indivizi din PSD! A sosit momentul ca agenda institutiilor publice din Romania - Parlament, Guvern, administratie centrala - sa fie ocupata cu adevaratele probleme ale tarii noastre: dezvoltarea tuturor regiunilor tarii, modernizarea tuturor serviciilor publice si o prosperitate reala pentru toti!
 
Romania continua sa piarda oportunitati in fiecare zi petrecuta cu Guvernul PSD-ALDE la Palatul Victoria: pierdem sansa de a ne dezvolta pe seama fondurilor europene gratuite; pierdem oportunitatea de a profita de cresterea economica si de a dirija surplusul economic pentru a construi infrastructura de transporturi, spitale regionale si scoli moderne; pierdem credibilitate in afara tarii, in fata partenerilor nostri; pierdem sansa de a ne pastra tinerii in tara!
 
Si ca sa se puna capac tuturor: zilele trecute, la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din pacate, dupa aproape aceeasi regie ca la 10 august 2018, cu multi actori identici, filmul pus in scena in subsolurile unor institutii controlate de catre Guvern. Desi executivul avea cunostinta, de mai bine de o luna, de actiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele institutii ale Statului Roman prin Inspectoratul de Stat in Constructii, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Ministerul Apararii Nationale si Prefectura Bacau, nu a facut nimic pentru un dialog absolut necesar si masuri adecvate, prompte solutionarii diferendului si a preferat o mascarada de prezenta la fata locului a fortelor de ordine in ziua de 6 iunie 2019. Solutiile v-au stat la indemana, nu numai ca nu le-ati implementat, dar ati creat haos si neincredere in institutiile statale!
 
Doamnelor si domnilor,
 
Avem obligatia sa demitem Guvernul PSD-ALDE pentru a da sansa Romaniei sa intre in normalitate! Cetatenii ne-au spus categoric ca doresc o tara normala! Orice vot de sustinere pentru PSD sau ALDE este un vot impotriva vointei exprimata de romani in 26 mai! Orice vot pentru motiunea de cenzura este un vot pentru o sansa acordata Romaniei!
 
Romania are nevoie urgenta de un Guvern cu o viziune pro-europeana, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat catre prioritatile de dezvoltare ale tarii: educatia, sanatatea, investitiile publice si atragerea fondurilor europene! Viitorul Guvern are obligatia sa-si dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern si actual care sa permita in mod efectiv fiecarui cetatean roman aflat in strainatate sa voteze.
 
Votati pentru aceasta motiune, pentru ca votul romanilor nu poate fi ignorat de niciun politician din Romania! Haideti ca de maine sa incepem schimbarea in bine, sa incepem sa construim, pentru ca tara are nevoie de un guvern competent si de multa munca in interesul tuturor!"
 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x