Se joaca pe o singura carte. Daca parlamentarii vor vota, in numar mai mic de 233 acest nou Cabinet, atunci Executivul Orban 2 este unul de sacrificiu, si urmeaza ca presedintele Klaus Iohannis sa propuna un nou premier. Am putea asista la situatia in care Orban sa fie sacrificat pentru a treia oara pentru a ajunge sa avem alegeri parlamentare la termen. Dar totul depinde acum de ceea ce se va intampla in Plenul Parlamentului.
Constitutia preve ca, pentru a fi investit in functie, noul Cabinet are nevoie de sustinerea a minimum 233 de senatori si deputati. In cazul in care nu o va primi, criza guvernamentala va persista in Romania, pana cand presedintele va purta din nou consultari cu grupurile parlamentare si va propune un nou premier. La randul sau, si acesta va avea la dispozitie 10 zile, timp in care sa isi formeze propriul Cabinet cu care sa mearga si el in Parlament pentru a obtine votul de incredere al majoritatii. Daca si cea de-a doua propunere facute de Iohannis pica in Parlament, in termen de 60 de zile de prima, presedintele poate declansa anticipatele.
Dupa cum spuneam, daca noul Cabinet Orban 2 pica testul Parlamentului o data, e posibil ca presedintele sa forteze atat de evident anticipatele incat sa il propuna tot pe Orban premier si a doua oara, iar liberalul sa isi asume acest rol de sacrificiu, bazadu-se pe un scor bun la parlamentare si locale, care sa "spele" acest sah politic evident.
Citeste si:
Ministrul Finantelor: PSD a condus tara ca Al Capone. Se face vinovat de SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE
Liberalii nu isi vor vota propriul Guvern
Pana vom vedea ce se intampla mai tarziu, cert este la aceasta ora ca Executivul Orban 2 are mari sanse sa pice la votul de incredere si liberalii nu se sfiesc sa arate ca asta isi doresc de fapt. Daca la motiunea de cenzura au votat la vedere, impotriva caderii Guvernului, de data aceasta, parlamentarii PNL au decis sa nu voteze investirea propriului Guvern.
Anuntul a fost facut, duminica seara, la B1TV, chiar de catre Ludovic Orban.
"Parlamentarii liberali vor participa la audierile din comisii si la votul din plen pentru asigurarea votului si nu vor vota. Vor sta in banci. Important este cvorumul. Noi putem sa mergem sa votam impotriva ca s-a vazut foarte clar ca parlamentarii PNL sunt de incredere si actioneaza . E preferabil sa stam in banci, da asta inseamna ca nu e vot pentru. Daca nu te duci si votezi inseamna ca nu e vot pentru. Obiectivul nostru il reprezinta buna guvernare a Romaniei”, a declarat Orban.
De ce insista PNL cu anticipatele?
In timp ce Opozitia acuza PNL ca vrea ca alegerile parlamentare sa se organizeze mai devreme pentru ca, pana la finalul anului, cand ar fi programate, isi vor pierde electorat din cauza felului ineficient in care vor guverna, liberalii sustin contrariul. PNL spune ca avem nevoie de anticipate pentru ca doar asa Guvernul poate adopta masuri benefice pentru cetateni, fiindca, altfel, tot ceea ce propun ei bun se izbeste de refuzul social-democratilor, care controleaza Parlamentul.
"Le reamintim celor din partidul de guvernamant ca au primit votul nostru la investire ca sa guverneze si nu ca sa introduca teme parazitare in societate.
Declaratiile prim-vicepresedintelui PNL cu privire la iminenta alegerilor anticipate nu fac decat sa creeze nervozitate in societate si ingrijorare in mediul de afaceri", spunea liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, la inceputul lunii ianuarie.