Klaus Iohannis, atac dur la PSD, Pro Romania si ALDE: Alcatuiesc o majoritate parlamentara ilegitima
klaus iohannispalatul cotrocenidecretstare de urgenta
Presedintele Klaus Iohannis va sustine, joi, de la ora 14:00, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Declaratia presedintelui va fi centrata, cel mai probabil, pe decretul privind prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile, care va fi votat, incepand de la ora 12:00, intr-o sedinta online a Parlamentului.
Update: Presedintele a reactionat, joi, dupa ce Parlamentul a adoptat decretul privind prelungirea starii de urgenta in Romania, cu inca 30 de zile. Presedintele a lansat un atac la adresa PSD, Pro Romania si ALDE, despre care spune ca alcatuiesc "o majoritate nelegitima". Pro Romania si ALDE au fost singurele grupuri parlamentare care au votat impotriva prelungirii starii de urgenta.
Reactia sefului statului vine dupa ce
Parlamentul a adoptat decretul, impunand insa niste conditii si anume ca Executivul sa dea saptamanal Legislativului un raport de activitate cu privire la masurile luate privind criza sanitara, precum si sa nu mai adopte masuri de restrangere a unor drepturi fundamentale, decat prin acte legislative care sa fie votate si de Parlament.
Principalele declaratii ale presedintelui:
-
Traim o perioada dificila, care va marca la scara istorica nu doar Romania, ci si intreaga omenire. Dupa ce vom depasi aceasta criza, va trebui sa separam clar ce este bine si ce functioneaza de ceea ce nu este in regula si nu functioneaza.
-
Nu putem periclita viitorul Romaniei pentru ca o majoritate parlamentara lipsita de orice legitimitate voteaza masuri abernate promovate de niste iresponsabili
-
Am facut un apel insistent catre toti politicienii sa abandoneze discursul demagogic. E inacceptabil si revoltator sa-i vedem dand lectii azi pe cei care au lasat spitalele fara resurse, au distrus sistematic sisteme intregi
-
Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul intrebarii necesitatea starii de urgenta sau conditioneaza votul de adoptarea unor masuri imposibil de implementat?
-
Politicienii nu pot sa instige, sa fie populisti si sa instige la nerespectrea masurilor care protejeaza viata cetastenilor. E o inconstienta care poate avea consecinte tragice
-
Aceasta etapa critica ne-a pus in fata oglinzii a decenii de guvernare a Romaniei conform mentalitatii „lasa, merge si asa, rezolvam data viitoare, sa faca altii”. Astazi vedem clar efectele dezastruoase ale acestui mod toxic de a gandi si a actiona, care ne-a tinut in loc zeci de ani.
-
Politicienii pot sa ajute, cu sfaturi, idei, implicare sau solutii constructive, dar nu pot sa instige, sa fie populisti si sa indemne la nerespectarea masurilor menite sa protejeze sanatatea si viata cetatenilor! Orice gest si atitudine contrara recomandarilor specialistilor reprezinta o inconstienta care poate avea consecinte tragice!
-
Cetatenii inteleg si sunt convinsi ca Romania nu e guvernata azi de o coalitie care avea ca scop furtul din bani publici. Criza actuala e gestionata de un Guvern care ii lasa pe profesionisti sa isi faca treaba.
-
Aceasta criza ne-a dat lectii dureroase, care trebuie insusite, despre nevoia de a intari statul, despre nevoia stringenta de a restructura serviciile publice pentru a elimina clientelismul si de a sustine zonele care alcatuiesc fundamentul unui stat functional, aflat realmente in slujba cetateanului. Pentru a putea progresa si a recupera din pagubele grave produse de epidemie, resetarea Romaniei este acum mai necesara si mai urgenta decat oricand.
-
Sistemul sanitar este primul, dar nu este singurul care are nevoie de o reasezare profunda. Vedem acum cat de multe lipsuri a fost necesar sa fie acoperite intr-un timp extrem de scurt. Doar printr-un efort sustinut si mobilizare maxima am reusit sa ne adaptam rapid si sa luam toate masurile pentru ca aceasta epidemie sa fie tinuta sub control. Altfel, numarul victimelor in Romania ar fi fost astazi mult mai mare. Va asigur ca acest efort de corectare a erorilor ramase din vechile guvernari va continua chiar mai accelerat dupa ce depasim aceste momente de criza, pentru ca este esential ca Romania sa devina o tara care le asigura cetatenilor sai toate conditiile pentru o viata decenta si sigura.
-
Am tot vorbit de restrictii si constrangeri si tin sa subliniez ca foate multi romani au dat un exemplu extraordinar de civism. Cei mai multi respecta regulile, stau acasa si dau un examen al maturitatii lor. Le multumesc tuturor romanilor care in aceste zile fac sacrificii persoanle si ii protejeaza si pe ceilalti.Cu cat sunt ei mai multi, cu atat avem capacitatea de a depasi epidemia
-
Suntem in prag de Paste. Cei mai multi le vom petrece departe de cei dragi. Haideti sa facem impreuna acest efort, pentru ca sa putem fi din nou, cat mai repede, aproape de parintii, copiii si bunicii nostri! Va multumesc si va urez multa sanatate tuturor!
Stirea initiala:
Presedintele Klaus Iohannis va sustine, joi, de la ora 14:00, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Declaratia presedintelui va fi centrata, cel mai probabil, pe decretul privind prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile, care va fi votat, incepand de la ora 12:00, intr-o sedinta online a Parlamentului.
Presedintele a emis, la inceputul acestei saptamani, decretul pentru prelungirea starii de urgenta in Romania, cu inca 30 de zile. Conform Constitutiei, Parlamentul avea la dispozitie cinci zile pentru a se pronunta asupra acestui decret. Astazi, de la ora 12:00,
senatorii si deputatii vor vota online.
Conform calculelor facute pana la aceasta ora, decretul are mari sanse sa fie adoptat, desi a starnit controverse intre Putere si Opozitie. Initial, PSD a impus o serie de masuri Guvernului, pentru a vota decretul. Miercuri seara, insa, conducerea PSD a decis ca parlamentarii social-democrati sa voteze decretul, insa solicita ca, in termen de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta, Curtea de Conturi sa verifice achizitiile publice facute in aceasta perioada.
Singurele grupuri parlamentare care se opun decretului sunt cele ale ALDE si PRO Romania. Astfel ca, matematic, decretul are toate sansele sa treaca de Parlament.
Totusi, in cazul in care acest lucru nu se va intampla si nu se vor strange majoritatea voturilor pentru prelungirea starii de urgenta, presedintele va revoca decretul, iar masurile dispuse pe perioada starii de urgenta, prin Ordonante militare, nu vor mai fi valabile.
Ultima interventie publica a presedintelui a avut loc miercuri, inainte ca presedintele sa aiba sedinta cu o parte dintre reprezentantii Guvernului si sefii Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
Presedintele a facut un apel la cetateni, sa respecte in continuare distantarea sociala, chiar daca vin sarbatorile, dar s-a adresat si autoritatilor, carora
le-a cerut sa regandeasca acordul dintre MAI si BOR, prin care au fost relaxate o serie de restrictii sociale.
Ca urmare a intervenitie presedintelui, dar si pe fondul avertismentelor specialistilor epidemiologi, Marcel Vela a anuntat ca a fost modificat acordul. Vezi aici >>>
Noi reguli pentru romani, de Paste: A fost modificat acordul dintre BOR si MAI