Negocierile unui nou Guvern, in impas? USR-Plus respinge OFICIAL varianta Orban premier
noul guvernalegeri parlamentarenegocieriusr pluspnlludovic orban
Dupa lungi zile de asteptare si vizibile tensiuni intre partide, la discutiile si negocierile care s-au purtat cu usile inchise, in vederea construirii unei noi aliante de guvernare si majoritate parlamentara, iata ca apar si primele declaratii oficiale. USR si Plus resping oficial varianta desemnarii lui Ludovic Orban ca premier.
''Consideram ca un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, avand in vedere demisia din functia de premier si neindeplinirea angajamentelor luate fata de USR PLUS, nu raspunde asteptarilor electoratului de centru-dreapta care isi doreste un nou inceput si o guvernare cu mandat reformist”, se arata intr-un comunicat, publicat pe pagina de Facebook a Aliantei USR-Plus.
Alianta isi exprima insa deschiderea catre continuarea discutiilor pentru a ajunge la un numitor comun cu ceilalti actori politici, PNL, UDMR si reprezentantii Minoritatilor, pentru formarea unei coalitii de guvernare si a unei noi majoritati parlamentare.
''USR PLUS isi exprima dorinta si disponibilitatea de a continua discutiile asupra structurii si programului unei guvernari pe baza unei majoritati alaturi de PNL si UDMR. Ambele variante de premier propuse de partide la consultarile cu Presedintele Romaniei, Dacian Ciolos din partea USR PLUS si Florin Citu din partea PNL, au sustinere din partea noastra”, transmite USR-Plus.
Inca de la finele saptamanii trecute, PNL, USR-Plus si UDMR incearca sa ajunga la un numitor comun, insa se pare ca negocierile au fost blocate atunci cand s-a ajuns la impartirea inaltelor functii in stat. Problema ar reprezenta-o sefia Camerei Deputatilor, sefia Senatului si numele de premier.
Citeste si: Educatia si Sanatatea au pierdut alegerile
Ultimele zile au fost presarate de discutii si negocieri, iar la consultarile de saptamana trecuta cu presedintele Klaus Iohannis, PNL si USR-Plus au mers cu doua nume diferite de premier: Florin Citu si Dacian Ciolos.
In spatiul public, toti actorii politici implicati au jucat cartea declaratiilor sterile, evitand sa ofere informatii despre ceea ce se discuta si care e stadiul negocierilor in spatele usilor inchise, insa, fiecare sedinta care se tinea se finaliza prin suspendare si prin reluarea ei a doua zi, ceea ce ne transmite faptul ca liderii celor trei formatiuni inca nu au ajuns la un consens.
Saptamana a inceput cu noi tensiuni
Marti, Dan Barna a venit cu o propunere pentru ''deblocarea negocierilor''. El propunea ca noul Guvern sa aiba trei vicepremieri, fiecare lider al partidului de coalitie.
''Un Guvern in care premierul va avea ca vicepremieri cei trei lideri ai partidelor din Coalitie, va fi credibil si nu va mai avea nevoie de alte comitete si putem face astfel o coalitie solida si stabila”, a declarat Dan Barna.
De asemenea, Barna a propus ca sefia Camerei Deputatilor sa ajunga la USR-Plus, prin desemnarea lui Catalin Drula ca lider al deputatilor.
Iesirea publica a lui Barna a fost sanctionata de Orban
Ulterior, aceasta iesire publica a lui Barna a fost sanctionata de Orban, care isi dorea mai multa confidentialitate si acuza USR-Plus ca a incalcat intelegerea lor conform carora vor comunica despre stadiul discutiilor doar impreuna in spatiul public.
''Am convenit in cursul primelor doua zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS si UDMR sa comunicam doar impreuna si doar acele lucruri asupra carora am ajuns la un acord.
Avand in vedere faptul ca intelegerea noastra comuna a fost sa evitam comunicarile individuale de pozitii care nu au facut obiectul consensului dintre liderii celor trei formatiuni, raman consecvent acordului agreat cu ceilalti parteneri de discutie.
Consider ca orice propunere sau posibila solutie menita sa consolideze formarea viitoarei coalitii trebuie adusa pe masa discutiilor si incurajez toti partenerii sa ramana consecventi acordului initial.”, transmite Ludovic Orban, printr-un comunicat de presa.
Presedintele e liber sa desemneze orice nume crede ca are sanse sa treaca de votul de incredere al Parlamentului
Conform Constitutiei, presedintele Klaus Iohannis nu este ''constrans'' sa accepte un nume de premier din partea niciunei formatiuni politice, alegerile parlamentare nefiind castigate decisiv (cu 50% + 1 voturi) de niciun candidat. Astfel, presedintele va face numirea care, in urma consultarilor cu partidele, va parea a avea cea mai mare sansa sa treaca de votul de incredere al Parlamentului.
Saptamana trecuta, liberalul Rares Bogdan anunta ca vom avea un nou Guvern pana in Ajunul Craciunului, iar aceasta varianta inca mai poate sta in picioare, daca partidele se grabesc sa ajunga la un consens. Miercuri, presedintele a convocat si el deja noul Parlament ales prin vot, pe 21 decembrie, tocmai pentru a fi in grafic cu deblocarea cat mai rapida a crizei guvernamentale in care ne aflam.
Citeste si: Vin vaccinurile anti-Covid: Primele doze pot ajunge in Romania intre Craciun si Revelion
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea