Negocierile pentru numirea procurorului-sef european, BLOCATE pentru a patra oara
laura codruta kovesiprocuror sef europeanconsiliul ueparlamentul europeandnacoruptie
Miercuri era programata cea de-a patra runda de negocieri intre Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European. Institutiile ar fi trebuit sa ajunga la un numitor comun asupra persoanei pe care o vor numi in functie la Parchetul European, insa si de data aceasta negocierile au esuat. Totusi, Kovesi a primit o veste buna miercuri de la Curtea de Apel, care obliga CSM sa ii acorde gradul profesional maxim, dupa ce aceasta cerere a lui Kovesi fusese respinsa.
Update: Negocierile pentru numirea procurorului-sef european BLOCATE pentru a patra oara
Negocierile programate la Bruxelles pentru desemnarea viitorului Procuror European au fost anulate miercuri, din cauza blocajului pe relatia Parlamentul European - Consiliul UE, care la rundele anterioare de discutii nu au reusit sa cada de acord asupra unui candidat comun. Intregul proces ar putea fi insa amanat pana dupa alegerile europarlamentare.
”Parlamentul European isi mentine pozitia, o sustinem fara rezerve pe Laura Codruta Kovesi. Reluarea discutiilor are sens doar la momentul la care Consiliul este dispus sa renunte la pozitia sa. Pozitia noastra, a Parlamentului European, este mai puternica, e ca urmare a unei audieri publice, in timp ce Consiliul nu a avut o procedura atat de transparenta ca a PE”, a declarat pentru Digi24.ro europarlamentarul PNL, Siegfried Muresan, purtator de cuvant al PPE.
Saptamana asta este ultima saptamana de sedinta a Parlamentului European, iar saptamana viitoare va fi ultima sesiune plenara la Strasbourg, deci este posibil ca negocierile sa continue in viitoarea legislatura care incepe oficial pe 1 iulie.
”Va depinde de cum ne asezam dupa alegeri, va conta rezultatul votului la europarlamentare, si este posibil ca pozitia Frantei sa nu mai fie atat de sustinuta atunci. Guvernul Frantei va avea alte prioritati importante in luna iulie”, a explicat europarlamentarul PNL.
Consiliul UE si-a reafirmat sustinerea pentru candidatul francez la functia de procuror-sef european, dupa ce si runda a treia de negocieri a esuat in 4 aprilie.
Parlamentul European si-a afirmat si el din nou sprijinul pentru fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru functia de procuror sef european si ii reproseaza Consiliul UE ca "cedeaza presiunii guvernului roman”. Comunicatul PE a venit in conditiile in care si cea de-a treia runda de negocieri pentru desemnarea sefului viitorului Parchet European a esuat.
Update: Miercuri, fosta sefa DNA a obtinut o victorie importanta in fata Consiliului Superior al Magistraturii
Victorie a Laurei Codruta Kovesi impotriva Consiliului Superior al Magistraturii. Curtea de Apel obliga CSM sa-i acorde fostei sefe a DNA gradul profesional maxim.
Kovesi ceruse sa-i fie acordat acest grad maxim, fara examen, in virtutea faptului ca a condus vreme de 10 ani Parchetul General si DNA. CSM s-a opus, insa judecatorii i-au dat dreptate fostei sefe DNA.
In noiembrie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat cererea Laurei Codruta Kovesi de inaintare in grad.
Membrii CSM au invocat o lege conform careia magistratii pot inainta in grad doar prin concurs.
In momentul de fata, fosta sefa a DNA are gradul de procuror la Parchetul de pe Langa Tribunal si isi dorea sa avanseze la gradul specific Parchetului General, acolo unde a fost delegata de Augustin Lazar in iulie 2018, dupa ce a fost revocata de la conducerea DNA.
In lipsa gradului profesional necesar pentru Parchetul General, Kovesi poate fi mutata la o unitate de Parchet inferioara.
Este a doua oara in mai putin de doua saptamani cand Kovesi isi gaseste dreptatea in instanta. Zilele trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a ridicat lui Kovesi masura controlului judiciar impusa de Sectia Speciala de anchetare a magistratilor, condusa de Adina Florea, sub auzatiile de luare de mita, abuz de putere si marturie mincinoasa.
Candidatura fostei sefe DNA la functia de procuror-sef european
Consiliul Uniunii Europene sustine candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, in functia de procuror-sef european, in timp ce
Laura Codruta Kovesi este favorita Parlamentului European, dupa ce
a obtinut cele mai multe voturi la audierile din comisiile LIBE si CONT din Parlamentul European.
Se pare ca niciuna dintre institutii nu e dispusa sa lase garda jos si sa faca un compromis, si fiecare isi sustine propriul favorit. Romania, probabil pentru prima data in istorie si cu siguranta in cel mai nepotrivit moment posibil, primeste puterea cuvantului. Tara noastra detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, deci opinia Consiliului este influentata in mare parte de noi. Astfel, politicienii nostri isi saboteaza propriul candidat la sefia EPPO, sustinand unul "mult mai slab", spune Frans Timmermans.
Comisia a fost cat se poate de clara:
Kovesi este candidata preferata de Parlamentul European pentru a deveni procuror-sef european. Am avut ocazia, de-a lungul anilor, sa lucrez alaturi de ea. Este un procuror de calitate si o admir pentru curajul sau”, a declarat Frans Timmermans.
De asemenea, acesta a precizat ca au existat discutii cu autoritatile romane, astfel incat Laurei Codruta Kovesi sa nu ii fie ingradita in niciun fel candidatura pentru sefia Parchetului European. Se fac presiuni vizibile din partea Executivului de la Bucuresti impotriva candidaturii lui Kovesi, lucru inacceptabil, spun reprezentanti ai Comisiei Europene si Parlamentului European.
Reactie dura din Consiliul Europei la anchetarea lui Kovesi: Acuzatiile ar putea fi motivate politic
Comisia de Afaceri Judiciare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei isi exprima ingrijorarea fata de acuzatiile impotriva Laurei Codruta Kovesi si sugereaza ca acestea ar "putea fi foarte bine motivate politic".
Comisia sustine, intr-o declaratie din 8 aprilie, ca acuzatiile impotriva lui Kovesi - care includ luare de mita, abuz de putere si marturie mincinoasa - au ca scop discreditarea ei, in contextul in care este unul dintre cei trei candidati la sefia Parchetului European.
Eforturile dnei Kovesi in lupta impotriva coruptiei au fost apreciate de societatea civila, Uniunea Europeana si Consiliul Europei, a subliniat Comisia de Afaceri Judiciare, in timp ce mandatul ei a fost tinta atacurilor politice, care, eventual, s-au materializat in revocarea din functia de procuror sef al DNA.
De asemenea, Comisia face apel la autoritatile romane sa ii "analizeze cazul rapid si in linie cu standardele Consiliului Europei in ce priveste un proces drept, dar si sa renunte la orice acuzatie care ar putea fi motivata politic".
Amintim ca Laura Codruta Kovesi este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa de catre procurorii Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), in dosarul deschis pe baza acuzatiilor lui Sebastian Ghita.
Dosarul este instrumentat de Adina Florea, cea dorita de Tudorel Toader la sefia DNA in locul lui Kovesi, dar respinsa de presedintele Klaus Iohannis.
La sfarsitul lunii martie, Kovesi a fost pusa sub control judiciar, printre altele fiindu-i interzis sa paraseasca tara. Ea a contestat insa la Inalta Curte masura preventiva, iar la inceputul lunii aprilie, ICCJ a desfiintat in intregime controlul judiciar, decizia fiind definitiva.
Kovesi este inamicul numarul 1 la Bucuresti
Daca la DNA devenise incomoda, se pare ca in fruntea EPPO Kovesi ar avea parghiile legale si puterea de a intra si mai adanc in prajitura coruptiei coapta si in cuptorul Romaniei.
De exemplu, Parchetul European va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
Ca fapt divers, va spunem ca EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.
Citeste si:
Constitutia Romaniei intr-o serie de timbre
"Echipa de negociere a Consiliului UE regreta ca nu pot fi facute progrese"
Ironic, probabil, Consiliul UE prezidat de Romania "regreta ca nu pot fi facute progrese" in negocierile cu Parlamentul European. In timp ce tara noastra impinge de la spate pe oricine nu se numeste Kovesi, Parlamentul European vrea un procuror-sef capabil, competent, cu experienta si curajos, asa cum o caracterizeaza pe fosta sefa DNA.
"Echipa de negociere a Consiliului UE regreta ca nu pot fi facute progrese suplimentare si ca nu a fost posibil sa existe un schimb de opinii cu negociatorii Parlamentului UE asupra unei viziuni a institutiilor privind viitorul Biroului Procurorului European (EPPO) si a primului procuror-sef UE.
Consiliul UE crede ca EPPO are nevoie de un profesionist experimentat si independent care sa poata administra Biroul de la inceput. (...). Chiar daca este recunoscuta valoarea celor trei candidati de pe lista scurta, echipa de negociere reitereaza ca, pentru aceasta functie, candidatul preferat de Consiliu este domnul Bohnert. Echipa de negociere a tinut la curent Consiliul (la nivelul Coreper) cu regularitate despre stadiul negocierilor pentru confirmarea in functie a acestui candidat", precizeaza institutia intr-un comunicat postat pe site-ul propriu.
"Negociatorii Consiliului au exprimat deschidere pentru organizarea unei noi intalniri saptamana viitoare, la o data care urmeaza sa fie stabilita. In cazul in care negocierile nu vor fi definitivate saptamana viitoare, este probabil ca se vor relua dupa instalarea noilor membri ai Parlamentului UE", precizeaza Consiliul UE.
Echipa PE a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia runda de negocieri sa nu cedeze in fata presiunilor Guvernului Romaniei si sa isi reconsidere pozitia fata de candidatul Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european.
Presedintele Comisiei de libertati civile (LIBE), Claude Moraes, membru social-democrat din Parlamentul European, regreta blocajul actual din negocierile cu Consiliul UE pentru numirea procurorului-sef european.
Inca de la inceput a fost previzibil blocajul institutional
Inca de la primele runde de voturi, cele doua institutii, Consiliul UE si Parlamentul European, au fost de partea altcuiva. In timp ce Romania a sustinut candidatul francez, PE i-a acordat lui Kovesi votul de incredere in ambele comisii.
Mai exact, in urma unui vot secret, in luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruta Kövesi pe primul loc in lista de candidati pentru postul de procuror-sef european. Rezultatul a fost: Laura Codruta Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franta) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferata anterior si in Comisia CONT.
In schimb, in urma votului reprezentantilor permanenti ai statelor in Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-sef european, fiind urmat de Laura Codruta Kovesi, din Romania, si de germanul Andres Ritter.
De la aceste voturi au urmat runde de negocieri esuate intre institutii si presiuni flagrante ale autoritatilor de la Bucuresti impotriva fostei sefe DNA care s-a confruntat in aceasta perioada si cu probleme penale, fiind pusa sub control Judiciar de Sectia Speciala de investigare a magistratilor, sectie constituita cu avizul CCR, dar cu revolta institutiilor europene, care o considera un "instrument politic de comando".