Ministrul Muncii anunta ce se intampla cu salariile IT-istilor din privat
salarii itdomeniul itlia olguta vasilescuordonanta salarii itangajatii din domeniul itsalarii taiate
Ministrul Muncii a anuntat ca Ministerul Finantelor Publice lucreaza la o Ordonanta de Urgenta menita sa rezolve probleme salariilor IT-istilor angajati in mediul privat.
UPDATE: Firmele de IT care au dat bonusuri sau nu au marit salariile cu 20% sunt excluse de la deducerile fiscale
In contextul in care ministrul Muncii a anuntat, recent, taieri de salarii cuprinse intre 10% si 40% iscand confuzii si nemultumiri in randul cetatenilor, Lia Olguta Vasilescu declara, referindu-se strict la angajatii din domeniul IT, urmatoarele:
"Situatia celor de la stat a fost rezolvata prin acordarea majorarii de 28,5% pentru acoperirea transferului contributiilor, iar cei din mediul privat vor beneficia de prevederile unei OUG aflata in lucru la Ministerul de Finante."
Desi, in vara anului trecut, oferise garantii cu privire la faptul ca nu vor fi taiate salarii in Romania, ministrul Muncii a declarat marti ca vor exista, totusi, salarii diminuate. Ar fi vorba despre lefurile a 3% dintre bugetari.
Citeste si: Lia Olguta Vasilescu anunta taieri de salarii. Opozitia cere demiterea ministrului Muncii.
In haosul creat in jurul salarizarii, ministrului Muncii i se aduc reprosuri dure de catre membri ai opozitiei.
In acest sens, Robert Sighiartau, Secretarul general al PNL, declara ca:
"Marea minciuna pe care cei de la PSD-ALDE au livrat-o romanilor inaintea alegerilor din 2016 (crestem salariile) iese la iveala, zilele acestea, in toata mizeria ei. I-au tras pe sfoara pe multi romani. Informatii tot mai numeroase arata ca multe salarii scad, atat la stat cat si in sectorul privat."
Pana in prezent, Lia Olguta Vasilescu n-a oferit detalii despre Ordonanta de Urgenta care li se pregateste IT-istilor. Ramane de vazut ce va contine aceasta.
Legea salarizarii care a creat toate aceste probleme, aduce inca o situatie neplacuta: in timp ce o multime de oameni angajati in diverse domenii vor suferi taieri salariale, lefurile senatorilor si deputatilor s-au marit.
Referitor la acest aspect, Eugen Teodorovici, actualul sef al Ministerului Finantelor Publice, a raspuns: "As fi ipocrit sa spun «Stiti, nu stiu cat am salariul, nu stiu daca mi-a crescut...». Nu am spus ca nu a crescut, da? Si m-ati ajutat si ieri ca am vazut la televizor o situatie legata de ministri, parlamentari si nu numai. Salariul a crescut. Este adevarat si normal este sa creasca pentru cei care intr-adevar au nevoia cea mai mare si nimeni nu poate sa conteste lucrul acesta.
A fost o lege a salarizarii, s-a votat in Parlament intr-o mare majoritate. Nimeni nu spune ca lucrurile nu pot fi perfectate pe parcurs, pentru ca - numai cine nu stie ce inseamna aceasta lege o trateaza cu usurinta - este o lege extrem, extrem de importanta ca si legea pensiilor”.
In aceeasi zi, Liviu Dragnea a facut, de asemenea, declaratii in presa referitor la Legea salarizarii. Intrebat de catre jurnalisti daca ia in considerare modificarea Legii salarizarii unitare, in conditiile in care zeci de mii de bugetari se plang ca le scad salariile ca urmare a aplicarii Legii si a transferului contributiilor, Dragnea a raspuns scurt: „Doar Guvernul ne poate propune asa ceva. Daca va fi cazul, nu stiu”.
La final, Dragnea a specificat faptul ca ministrul Muncii va oferi, in conferinta de presa, toate explicatiile necesare.
2 milioane de salariati din privat ar putea avea salariile reduse
Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, sustine ca pentru mai bine de 2 milioane de angajati din mediul privat vor suferi taieri si, in acest sens, organizatia sindicala pe care o conduce este dispusa sa acorde consultanta juridica acestor angajati afectati, pentru a-si face dreptate in instanta.
„Cred ca stirea momentului ar trebui sa fie cu totul si cu totul alta. Aseara, in declaratia telefonica pe care a facut-o, ministrul Muncii, doamna Vasilescu, comunica urmatorul lucru: la 1 februarie, in Revisal se modificasera prin acte aditionale, in conformitate cu prevederile Ordonantei 79, cea care face trimitere la mutarea contributiilor de la angajator in brutul angajatului, doar 48% din contractele individuale de munca inregistrate pe teritoriul Romaniei.
In traducere libera, asta inseamna ca, astazi, avem peste 2 milioane de salariati din mediul economic concurential pentru care angajatorii nu au facut, prin acte aditionale, aceasta majorare a salariului brut de incadrare. Pe cale de consecinta, avem peste 2 milioane de indivizi ale caror salarii nete vor fi afectate incepand cu luna ianuarie 2018”, a declarat Dumitru Costin, pentru Digi24.
Acesta a mai adaugat ca: "Am pregatit deja un dosar complet, chiar in cursul acestei saptamani deschidem un prim proces. Si tin sa va informez ca suntem pregatiti, peste tot unde salariatii din mediul economic privat ne vor semnala acest lucru, pe baza unor documente pe care le cerem, le asiguram asistenta juridica pentru a-si recastiga drepturile”.