Ministrul Finantelor: Din taxa pe lacomie putem sa prindem un bonus pe harnicie
oug 114taxa pe lacomietaxa active bancarebancidobanzipsd aldeeugen teodorovici
Pana la finalul lunii martie OUG 114 va fi modificata si din punctul meu de vedere nu este niciun impediment ca pana atunci sa nu fie adoptata de Guvern, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul dezbaterii motiunii in Parlament, de la inceputul acestei saptamani.
"Modificarile aduse
OUG 114 ar putea fi agreate pana vineri, pentru ca, daca vrem ca saptamana viitoare sa avem ordonanta modificata, inseamna si cateva avize, de la dialog social, avizul Consiliului Economic si Social, automat sunt premergatoare aprobarii in Guvern. (...) Am spus cu totii ca pana la final de martie se va modifica aceasta ordonanta si repet: nu vad din punctul meu de vedere un impediment ca pana atunci sa nu fie adoptata de Guvern", a spus Teodorovici.
Intrebat de jurnalisti daca si-a luat un angajament fata de partenerii externi privind data pana cand va fi modificata OUG 114, seful de la Finante a raspuns: "Nu. Este o dezinformare. Nu a avut loc o astfel de chestie. Eu ca persoana nu actionez dupa un astfel de scenariu. Daca modificam ceva, modificam ca trebuie modificat si repet, sa fie in beneficiul intregii economiei din Romania" .
"Din taxa pe lacomie putem sa prindem un bonus pe harnicie"
In privinta stimulentelor care pot fi acordate bancilor care scad dobanzile, Teodorovici a afirmat ca modificarile merg pe ideea ca "din taxa pe lacomie putem sa prindem un bonus pe harnicie".
"Am lansat deja acea idee: din acea taxa pe lacomie putem sa prindem un bonus pe harnicie. Ce dorim de la banci? Sa finanteze economia reala, sa creasca aceasta intermediere financiara. Acesta este scopul si de aceea nici nu am pus in buget vreun un impact bugetar in sensul de a aduce bani la buget.
Si dupa discutia avuta cu Asociatia Romana a Bancilor si in cadrul Coalitiei s-a mers pe aceasta idee cum spuneam, decuplarea ROBOR-ului de partea de masa impozabila din activele financiare, un alt mod de calcul din ceeea ce va ramane in contractele de credit in lei, inlocuirea modului de calcul pe ROBOR, sa fie un alt mecanism si anumite active care sunt parte din acea masa impozabila, dar si alte elemente care sunt in sensul de a stimula bancile sa finanteze si eventual taxa care ramane sa se duca catre zero, in cazul in care bancile efectiv arata dorinta de a finanta economia din Romania", a explicat ministrul Finantelor.
Intrebat cum vor decurge discutiile pe forma finala a acestei ordonante cu liderul PSD, Liviu Dragnea, care se afla in spital, Teodorovici a raspuns: "Gasim noi o cale de comunicare, cu siguranta".
Teodorovici: "Forma finala a OUG 114 se va discuta la nivel de coalitie"
"Forma finala a OUG 114 se va discuta la nivel de coalitie si daca toata lumea este de acord o sa ne insusim aceasta ordonanta. Mai sunt chestii tehnice, dar ca principii toata lumea a fost de acord cu ceea ce am anuntat pana acum in spatiul public.
Mergem pe ideea de a face modificarea OUG 114, nu doar pe finante-banci, asa ar fi ideal. (...) Pe tema energiei, saptamana trecuta a fost ultima sedinta la care eu am participat, la care au fost si liderii coalitiei si alti colegi din Guvern.
A ramas sa propuna ministerul de resort, sa faca o ultima discutie si daca mai sunt chestiuni de ordin tehnic, pentru ca sunt si multe detalii tehnice vizavi de modul in care se aplica OUG 114 si facem un text coerent, unul singur pentru intreaga ordonanta. O sa il punem si public spre dezbatere sau pentru informarea publica", a mai spus Eugen Teodorovici.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si mai multi profesori de economie cer abrogarea de urgenta a OUG 114
In doua scrisori deschise transmise premierului Viorica Dancila, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si mai multi profesori de economie de la cele mai importante universitati din tara cer abrogarea de urgenta a OUG 114.
Ordonanta “pe lacomie” a fost adoptata de majoritatea parlamentara formata din PSD si ALDE la finalul anului trecut, cele doua partide dand semnale extrem de clare ca nu iau in calcul abrogarea acesteia. In aceste conditii, tot mai multe voci avertizeaza opinia publica si nu numai cu privire la consecintele extrem de grave pe care le va atrage dupa sine aceasta ordonanta!
CDR acuza inducerea unui soc nejustificat in economie
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei explica in primul rand ca OUG 114 aduce schimbari importante in mod brutal in unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti, sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei. In forma sa actuala, OUG 114 impune taxa pe lacomie, suprataxarea companiilor din energie si telecomunicatii, cresterea salariului din constructii si modificari in legatura cu pensiile private. In viziuna CDR, OUG 114 induce “un soc nejustificat in energie, telecomunicatii, sistemul financiar-bancar si pe piata de capital, riscand sa le impinga intr-o criza profunda”.