Lumea post-COVID-19, prin ochii secretarului general al ONU: Vom evolua, dar apar noi riscuri
coronaviruscovid 19pandemieepidemieonucriza economica
Antonio Guterres, secreatrul general al Organizatiei Natiunilor Unite, considera ca lumea de dupa episodul pandemiei COVID-19 va fi una evoluata, insa vor aparea si noi riscuri carora va trebui sa le facem fata. Guterras sustine ca viitorul va fi mult mai digitalizat, insa va aparea riscul ca "aceasta boala sa creeze mecanisme de control ale societatii care sa poata ajuta dictaturile, ceea ce desigur va trebui sa reusim sa evitam in viitor".
"Fara indoiala, asistam la o digitalizare masiva a relatiilor umane odata cu criza si aceasta va avea un impact inevitabil (...) Viitorul va fi mult mai digital decat trecutul. Aceasta va da un impuls enorm inteligentei artificiale, dezvoltarii tuturor activitatilor din spatiul cibernetic", estimeaza Guterres, intr-un interviu telefonic publicat miercuri de agentia EFE.
Oficialul ONU vorbeste despre digitalizare ca factor pozitiv al evolutiei noastre, dupa episodul crizei pandemice, insa puncteaza faptul ca in viitor vor aparea si riscuri. Din dorinta de a avea totul sub control, e posibil sa ajutam inconstient dictaturile.
Dupa cum stim cu totii deja, masurile de reducere a activitatilor sociale, prin suspendarea majoritatilor activitatilor de productie, comerciale si de transport, reprezinta o lovitura dureroasa pentru economie. Desi recunoaste ca economia are de suferit de pe urma acestei pandemii, oficialul ONU vede beneficiile acestei pauze, prin faptul ca poluarea s-a redus considerabil, la nivel global. De asemenea, Guterres sustine ca fiecare stat va trebui sa faca un efort financiar substantial pentru a combate pandemia, estimand ca acest lucru inseamna alocarea a 2% din PIB catre aceasta zona.
De asemenea, oficialul ONU sustine ca, in aceasta perioada, e nevoie de solidaritate intre statele bogate si cele sarace, din Sud. Potrivit lui Guterres, tarile sarace trebuie ajutate, pentru ca, fara ajutor extern, nu vor putea invinge in batalia cu virusul, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra tuturor. E nevoie de implicare si solidaridate in aceasta lupta a omului impotriva noului coronavirus!
Citeste si:
Dragi medici, e tarziu pentru demisii