Dupa condamnarea lui Liviu Dragnea si scorul umilitor realizat de PSD-ALDE la alegerile europarlamentare, presiunea sociala s-a adancit. Sute de romani protesteaza la aceasta ora in Piata Victoriei din Bucuresti, cerand demisia Guvernului Dancila.
Sunt peste 300 de oameni adunati in Piata Victoriei, 300 de voci care cer la unison plecarea social-democratilor si partidului lui Tariceanu de la guvernare. Insa adunarea din Piata VIctoriei nu este prganizata numai in semn de protest. Pe Facebook a fost anuntat un eveniment de sarbatorire a condamnarii lui Liviu Dragnea, iar multi dintre cei veniti in Piata Victoriei au la ei sampanie.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a declarat, luni, ca tara a fost condusa "intr-un mod neprincipial si intr-o directie gresita”. Totodata, el nu s-a aratat surprins de rezultatul alegerilor, pe care il considera previzibil in conditiile in care PSD s-a comportat josnic la Putere, insa spune ca social-democratii se vor agata de putere.
"Pe mine nu ma surprinde deloc, ba, dimpotriva, imi confirma asteptarile. Nu este un moment de bucurie, nu avem de ce sa fim fericiti, este un moment de mare tristete. Tara a fost condusa intr-un mod cat se poate de neprincipial si gresit, intr-o directie gresita. Partidul la fel si, pe cale de consecinta, nu se intampla altceva decat sa se culeaga rezultatele.
In primul rand, doamna Viorica Dancila nu are ce cauta premier. Nu are ce cauta ca prim-ministru, credeti-ma, ca eu sunt un roman demn. Niciodata nu mi-a fost rusine sa spun ca sunt roman. Credeti-ma ca prestatia doamnei prim-ministru Viorica Dancila atat interna, dar mai ales internationala, m-a facut de mult prea multe ori sa imi fie jena ca sunt roman, ceea ce consider ca este pur si simplu inacceptabil. Nu are niciun fel de calitati ca sa poata ocupa aceasta functie, asta stiam din prima secunda pentru ca vreau sa va reamintesc ca am fost singurul care am votat impotriva numirii dansei ca premier”, a afirmat Negoita.
Citeste si: 26 mai 2019 - Ziua ZERO in politica romaneasca
"Astazi, politisti din cadrul Politiei Capitalei au pus in aplicare un mandat de executarea pedepsei cu inchisoarea emis pe numele unui barbat. Cel in cauza a fost preluat de la resedinta sa din Bucuresti si incarcerat in penitenciarul Rahova”, anunta reprezentantii Politiei Capitalei.
"Nu vom comenta in niciun fel sentinta ICCJ de astazi. Suntem un partid unit. Maine am convocat Cex PSD la ora 18:00, impreuna vom vedea unde am gresit si care sunt pasii pe care trebuie sa ii facem, cum vom actiona in perioada urmatoare ... Vreau sa anunt ca nu imi dau demisia, indiferent de deciziile unora sau altora. Vom respecta decizia in Parlament, daca va trece o motiune de cenzura si aceasta va fi depusa.
Vreau sa multumesc electoratului pentru votul dat si vom face analize sa vedem unde am gresit, vom veni cu solutii astfel incat sa recastigam electoratul si cred ca cea mai buna masura este sa continuam programul de guvernare", a declarat Viorica Dancila.
O masina a politiei tocmai a plecat cu Liviu Dragnea de la resedinta sa din Capitala. A fost o intreaga strategie pusa la cale pentru a forma o diversiune pentru jurnalisti, insa Dragnea a fost surprins, in cele din urma, intr-una dintre masinile care au plecat de la resedinta sa.
Dragnea a fost si surprins in masina politiei si in acest moment jurnalistii urmaresc masina in trafic, multi participanti la trafic scandeaza mesaje impotriva PSD, la semafoare, unde masina se opreste. Unii protestatari au si lovit masina in case se afla fostul presedinte PSD, scandand si ei mesaje anti-PSD.
Cel mai probabil, Dragnea va fi dus in aceasta seara la Penitenciarul Rahova.
"2401/1/2018
- I. Admite apelurile declarate de inculpatii Sefu Olguta, Marica Valentina Mirela, Balaban Constantin Claudiu, Gheorghe Nicusor, Botorogeanu Adriana, Milos (fosta Ogrinja, fosta Draghici) Rodica, Marineci Ionel, Alesu Floarea si Dragnea Nicolae Liviu impotriva sentintei penale nr. 377 din 21 iunie 2018, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala in dosarul nr.2628/1/2016.
Extinde efectele apelurilor si cu privire la intimatele inculpate Prodana (fosta Dragnea) Bombonica si Stoica Anisa Niculina.
Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata, sub aspectul laturii penale si laturii civile cu privire la inculpatii Sefu Olguta, Marica Valentina Mirela, Balaban Constantin Claudiu, Gheorghe Nicusor, Botorogeanu Adriana, Milos (fosta Ogrinja, fosta Draghici) Rodica, Marineci Ionel, Prodana (fosta Dragnea) Bombonica si numai sub aspectul laturii civile cu privire la inculpatii Alesu Floarea, Dragnea Nicolae Liviu si Stoica Anisa Niculina si, rejudecand:
1. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b si c din Codul penal din 1969 aplicata inculpatei Sefu Olguta, in pedepsele componente, pe care le repune in individualitatea lor:
- 3 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b si c din Codul penal din 1969;
- 1 an inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals intelectual prevazuta de art. 289 din Codul penal din 1969 cu aplicarea art. 5 din Codul penal. a) In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatei Sefu Olguta pentru infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal. b) In baza art. 81 din Codul penal din 1969 dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicata inculpatei Sefu Olguta prin sentinta penala apelata pentru comiterea infractiunii de fals intelectual prevazuta de art. 289 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, pe o durata de 3 ani, reprezentand termen de incercare, in conditiile art. 82 din Codul penal din 1969. Atrage atentia inculpatei asupra dispozitiei art. 83 din Codul penal din 1969, privind revocarea suspendarii conditionate. In temeiul art. 71 alin. 5 din Codul penal din 1969, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatei prin sentinta penala apelata.
2. In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatei Marica Valentina Mirela pentru infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr.7 8/2000 raportat la art. 248 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.
3. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b si c din Codul penal din 1969 aplicata inculpatului Balaban Constantin Claudiu, in pedepsele componente, pe care le repune in individualitatea lor:
- 3 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 din Codul penal din 1969, cu aplic. art. 5 din Codul penal si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b si c din Codul penal din 1969;
- 1 an inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals intelectual prevazuta de art. 289 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal. a) In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatului Balaban Constantin Claudiu pentru infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal. b) In baza art. 81 din Codul penal din 1969, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicata inculpatului Balaban Constantin Claudiu prin sentinta penala apelata pentru comiterea infractiunii de fals intelectual prevazuta de art. 289 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, pe o durata de 3 ani, reprezentand termen de incercare, in conditiile art. 82 din Codul penal din 1969. Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiei art. 83 din Codul penal din 1969, privind revocarea suspendarii conditionate. In temeiul art. 71 alin. 5 din Codul penal din 1969, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatului prin sentinta penala apelata.
4. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare aplicata inculpatului Gheorghe Nicusor in pedepsele componente, pe care le repune in individualitatea lor:
- 1 an inchisoare pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 74 alin. 2 - art. 76 alin.1 lit. d din Codul penal din 1969, art. 5 din Codul penal si art. 396 alin. 10 din Codul de procedura penala;
- 3 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals intelectual prevazuta de art. 289 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 74 alin. 2 - art. 76 alin. 1 lit. e din Codul penal din 1969, art. 5 din Codul penal si art. 396 alin. 10 din Codul de procedura penala. a) In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatului Gheorghe Nicusor pentru infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal. b) In baza art. 81 din Codul penal din 1969, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 3 luni inchisoare aplicata inculpatului Gheorghe Nicusor prin sentinta penala apelata pentru comiterea infractiunii de fals intelectual prevazuta de art. 289 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 74 alin. 2 - art. 76 alin. 1 lit. e din Codul penal din 1969, art. 5 din Codul penal si art. 396 alin. 10 din Codul de procedura penala, pe o durata de 2 ani si 3 luni, reprezentand termen de incercare, in conditiile art. 82 din Codul penal din 1969.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiei art. 83 din Codul penal din 1969, privind revocarea suspendarii conditionate. In temeiul art. 71 alin. 5 din Codul penal din 1969, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatului prin sentinta penala apelata.
5. Inlatura aplicarea dispozitiilor art. 861, art. 863 alin.1 si 3 si art. 864 din Codul penal din 1969 si, in baza art. 81 din Codul penal din 1969, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale de 2 ani inchisoare aplicata inculpatei Botorogeanu Adriana prin sentinta penala apelata, pe o durata de 4 ani, reprezentand termen de incercare, in conditiile art. 82 din Codul penal din 1969. Atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 83 si art. 84 din Codul penal din 1969, privind revocarea suspendarii conditionate. In temeiul art. 71 alin. 5 din Codul penal din 1969, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatei prin sentinta penala apelata.
6. Inlatura aplicarea dispozitiilor art. 861, art. 863 alin.1 si art. 864 din Codul penal din 1969 si, in baza art. 81 din Codul penal din 1969, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale de 3 ani inchisoare aplicata inculpatei Milos (fosta Ogrinja, fosta Draghici) Rodica prin sentinta penala apelata, pe o durata de 5 ani, reprezentand termen de incercare, in conditiile art. 82 din Codul penal din 1969. Atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 83 si art. 84 din Codul penal din 1969, privind revocarea suspendarii conditionate. In temeiul art. 71 alin. 5 din Codul penal din 1969, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatei prin sentinta penala apelata.
A sosit si deputatul Radulescu la intrunirea convocata de Viorica Dancila, cu un discurs foarte dur la adresa celor care au votat cu PNL si USR.
"E a doua executie pentru PSD, dupa Adrian Nastase. Probabil ca oamenii cu pensii marite vor fi nevoiti sa dea banii inapoi, pentru ca probabil asta vor cere cei de la USR, la fel si fermierii si toti ceilalti care au primit bani si fonduri de la PSD.
Este o executie in stilul anilor '50 ... Daca e nevoie plecam si noi din tara, ramaneti voi cu securistii aici. Nu cred in justitie independenta de 10 ani in Romania", a declarat deputatul.
Deputatul "mitraliera" a spus ca este solidar cu Dragnea: "ii suntem alaturi, sa fie tare acolo unde o sa fie, o sa il vizitam"
"Modul in care a fost guvernat judetul Teleorman de catre Dragnea s-a transferat la nivelul intregii Romanii. Matrapazlacul asta odios s-a multiplicat in multe alte matrapazlacuri”, a declarat gazetarul Cristian Tudor Popescu pentru Digi 24, comentand condamnarea lui Liviu Dragnea, despre care a spus ca "N-am reusit sa mi-l imaginez pana acum pe Liviu Dragnea in catuse, sau o imagine care, trebuie sa recunosc, mi-a placut intotdeauna in legatura cu insi de acest soi: sa fie bagat, impins de cap, ii pune politistul mtna-n cap si il impinge pe bancheta din spate a masinii. Nu am reusit sa imi imaginez asa ceva. Nu stiu cum se va intampla, cum ii va trimite Camen Dan politistii sa-l ridice. Poate ca se va prezenta singur la sectia de politie, se va preda, pentru a-si executa pedeapsa. Sunt sigur ca dansul nu isi va baga unghia in gat asa cum a facut fostul sau sef, Adrian Nastase”.
Premierul Viorica Dancila va prelua conducerea interimara a PSD, ea ocupand in acest moment functia de presedinte executiv si, conform statutului partidului, Dancila va ocupa locul lui Liviu Dragnea, pana cand social-democratii isi vor alege alt lider. Aceasta este informatia momentului.
Viorica Dancila a convocat o intrunire de ultima ora la sediul PSD din Bucuresti, cu ministrii social-democrati, pentru a discuta esecul de la alegeri si, probabil, strategia pe care o va urma partidul acum, dupa lovitura grea a condamnarii lui Liviu Dragnea.
Marti, Comitetul Executiv National al PSD va stabili care este perioada de interimat a Vioricai Dancila, dar unde, probabil se va stabili si viitorul candidat la prezidentiale din partea social-democratilor.
Aflarea vestii condamnarii lui Liviu Dragnea a starnit furie mare in PSD. Deputatul Catalin Radulescu a facut declaratii cel putin stupefiante, intr-o interventie in direct, la o televiziune.
Radulescu spune ca Dragnea nu este vinovat de toate relele facute de PSD si ca votul zdrobitor impotriva PSD-ALDE dat de romani la europarlamentare reflecta doar ura romanilor care sunt dezinformati de "mass media" si care "nu au stiut nici macar ce voteaza". Radulescu spune ca a fost un vot dat impotriva lui Dragnea, pe nedrept.
De asemenea, "deputatul mitraliera" spune si ca are un mare regret pe suflet, care reprezinta cea mai mare greseala a PSD si anume "ca nu am dat amnistia si gratierea din primul an cand am venit la guvernare".
Totodata, Radulescu spune ca nu intelege de ce pensionarii nu au iesit la vot, fiind prezenti la urne doar un milion din cei aproape patru milioane de sustinatori pensionari PSD, desi, spune Radulescu, PSD le-a marit pensiile
Nu in ultimul rand, deputatul spune ca medicii si profesorii care au primit mariri salariale de la PSD "sa dea banii inapoi si sa ramana cu USR si PNL, sa vedem ce fel de trai le ofera acestia".
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv luni, la o pedeapsa cu executare, de 3 ani jumatate. Pe langa aceasta, liderul PSD trebuie sa plateasca si despagubiri statului roman. Completul de 5 judecatori a mentinut astfel sentinta data in prima instanta.
Judecatorul ICCJ care a citit sentinta pronunta admiterea apelurilor unor inculpati, inclusiv Liviu Dragnea si extinde efectele apelurilor pentru alti inculpati, inclusiv Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea. Desfiinteaza in parte sentinta penala atacata cu privire la toti inculpatii, si sub aspectul laturii civile pentru o parte.
Olguta Sefu este condamnata la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals.
Valentina Marica este achitata pentru abuz in serviciu.
Constantin Balaban este condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals intelectual.
Gheorghe Nicusor este condamnat la 3 luni de inchisoare cu suspendare.
Adriana Botorogeanu este condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare.
Rodica Milos si Ionel Marineci sunt condamnati la 3 ani de inchisoare cu suspendare.
Bombonica Prodana este achitata pentru abuz in serviciu.
Vestea condamnarii liderului PSD la inchisoare cu executare vine ca "pruna pe colacul" partidului care asteapta confirmarea rezultatelor de la alegeri, rezultate care atesta prabusirea social-democratilor in preferintele alegatorilor.
Fara indoiala, PSD traverseaza una dintre cele mai tulburi situatii de cand se afla pe scena politica romaneasca. Ramane de vazut cine va prelua conducerea PSD si, mai ales, cine va mai coordona politica tarii, este, probabil momentul ca Viorica Dancila sa isi intre in atributii, in mod direct, fara sa fie doar exponentul ordinelor venite de la seful de partid. Aceasta daca lui Dragnea nu i se va permite sa isi ia telefon mobil in celula.
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?